Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
  • Обнова ће се обављати путем електронског формулара који ће бити објављен на сајту факултета, а трајаће од 10.10. до 23.10.2022. године.
  • Након евидентирања уписа у академску 2022/23. годину, студенти могу предати захтеве за стипендије/кредите или преузети потврде за студентске домове од 24.10. до 31.10. 2022. године у периоду од 9.30 до 12.00 часова.

Напомена: Документација коју пошаљете у сврху уписа године не може бити обрађена одмах. Неопходно је да буде одштампана и преконтролисана па обрађена у студентском софтверу. Студенти ће тек након најмање 48 сати моћи промену у свом упису да виде и на е-индексу!

Неопходна документа су:

Листинзи

У листингу уписаних ЕСПБ потребно је заокружити шифру испред предмета који се уписује у 2022/2023, навести име и презиме и потписати документ, а обавезно унети и број индекса. Приликом одабира изборних предмета користити и упутство о активним и неактивним изборним предметима у Распореду часова 2022/2023, зимски и летњи семестар!

Одсек за филологију

Одсек за музичку уметност

Одсек за примењену и ликовну уметност

Обавештења везана за обнову године на мастеру

Обнова ће трајати до краја месеца октобра.

Преглед актуелних стипендија на које, у наредном периоду, могу конкурисати студенти и предавачи Филолошко-уметничког факултета: 

  1. Стипендије Министарства просвете, науке и технолошког развоја - рок за пријаву: 3. до 31. октобра.
  2. Стипендије Фонда за младе таленте за студије у иностранству - рок за пријаву: 1. новембар
  3. Фулбрајт програм стипендија за гостујуће стипендисте (за истраживаче и предаваче)  - рок за пријаву: 17. октобар
  4. Отворене пријаве за Ceepus ванмрежне мобилности (за студенте и наставно особље) - рок за пријаву: 30. новембар

 

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу и Андрићев институт у Андрићграду објавили су зборник Цвеће: еко(по)етика у књижевности, језику и уметности. Више на страници округлог стола

Cvece korica

Универзитет у Крагујевцу расписао је конкурс за Еразмус мобилност студената у сврху учења са универзитетима из ЕУ земаља и земаља придружених Еразмус програму (раније познатих под заједничким називом Програмске земље) у оквиру КА131 2021 пројекта мобилности (нови Еразмус програм 2021-2027).

На конкурс се могу пријавити студенти 2,3. и 4. година основних студија као и студенти мастер и докторских студија са свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Рок за достављање пријава: 24. октобар  2022. године у 15.00 часова.

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ

Више информација можете прочитати на веб-страници Универзитета: https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3851

У организацији Универзитета у Крагујевцу, Центра за научноистраживачки рад САНУ и Филолошко-уметничкг факултета, у петак 30. септембра, у Универзитетској галерији, представљен је пројекат „Простор-звук-конструкција - ПроЗвук“.

ПроЗвуК је продукт сарадње наставника и студената са Филолошко-уметничког факултета, са Одсека за музичку уметност и Одсека за примењену и ликовну уметност, а на самој презентацији посетиоци су могли да виде радове графичара Филипа Мисите и да чују композицију Владимира Трмчића, у извођењу Јоване Радовановић (клавир), Александре Милановић (виолина) и Миодрага Ђорђевића (хармоника). Присутни су имали прилику да стекну увид у синтезу различитих уметничких делатности, у интердисциплинарно, интермедијско и компаративно истраживање на тему феноменологије простора и виртуелности, у неуобичајен приступ компоновању музичког дела, његовог извођења и креирање анимације. 

Осим учесника у пројекту, публици се обратио и проректор за наставу Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Ранковић који је, у име ректорског колегијума Универзитета у Крагујевцу и Центра САНУ, поздравио присутне и честитао руководиоцу пројекта и њеним сарадницима на изузетном труду. 

Као руководилац пројекта, Јована Радовановић, ванредни професор Филолошко-уметничког факултета, представила је присутној публици рад свог шесточланог тима сарадника и консултаната и нагласила колико је једногодишњи рад на пројекту био садржајан и мултидисциплинаран, те да је објављивањем монографије све урађено преточено и у писану реч која је по својој оригиналности на завидном академском нивоу. 

Пројекат је подржан и од стране СОКОЈ-а, а град Крагујевац допринео је у значајној мери реализацији овог пројекта обезбеђивањем дела средстава за његово суфинансирање.

Прозвук 5  Прозвук 4
                                                     
                                                              Прозвук 3

Универзитет у Крагујевцу расписао је Конкурс за Еразмус мобилност студената у сврху учења са универзитетима из Еразмус партнерских земаља у оквиру КА107 2020 пројекта мобилности. Ово је трећи позив за конкурисање за  преостале мобилности:  три стипендије за Грузију, две  стипендије за Црну Гору и по једна стипендија за Алжир, Доминиканску Републику и Израел.

Листу универзитета за које можете да се пријавите за размену и у оквиру којих студијских области погледајте ОВДЕ.

Рок за достављање пријава: 1. новембар 2022. године

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ - СТУДЕНТИ

Више информација можете прочитати на веб-страници Универзитета: https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3847

Универзитет у Крагујевцу расписао је конкурс за Еразмус мобилност студената у сврху праксе. На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху праксе у минималном трајању од 2, односно максималном трајању од 3 месеца.

Рок за достављање пријава: 1. новембар 2022. године

Више информација можете прочитати на веб-страници Универзитета https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3844

Свечаним пријемом, који је одржан 30. септембра 2022. године у Амфитеатру Правног факултета, дочекана је нова генерација студената уписаних на основне академске студије. Декан Факултета проф. мр Зоран Комадина у свом обраћању пожелeо је студентима добродошлицу и успешну академску годину, истакавши да Филолошко-уметнички факултет дочекује у заједницу 220 младих људи који ће наредне четири године провести у усвајању знања и вештина, у размени идеја и стицању озбиљних животних искустава. Поред декана Факултета, бруцошима су се обратили и проректорка за научноистраживачки рад Универзитета уз Крагујевцу, проф. др Биљана Петровић, као и студент продекан Радош Петковић. 

Свечани пријем студената употпуњен је музичким наступом студената Одсека за музичку уметност Александра Радовића и Стефана Милошевића. 

KAM 0078 min

 

Фотографија: Катарина Шушуковић и Ивана Милојевић   

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета у сарадњи са Центром за развој каријере први пут, ове године, за вас организује бесплатан онлајн курс француског језика на А1.1 нивоу, у жељи да вам пружимо прилику да током студентских дана стекнете нова знања и унапредите своје језичке вештине у циљу запошљавања или усавршавања у иностранству. 

Курс је намењен почетницима. На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа студија са факултета Универзитета у Крагујевцу. 

Трајање курса је 13 недеља. Настава ће се одвијати онлајн, једном недељно у трајању од 90 минута. Часове ће држати студент мастера Младен Милосављевић, који има положен највиши ниво француског језика, C2.

Пријаву је потребно послати путем мејла, на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Пријавни формулар можете наћи на сајту Универзитета и на сајту Центра:

https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3841

http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/besplatan-onlajn-kurs-francuskog-jezika-na-nivou-a11.html

Рок за пријаву: 15. октобар 2022. године.Poster francuski

Позивно писмо

Пријавни формулар