Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Списак по аутобусима

   Концертни подијум

 

МУЗИКА ПРИЈАТЕЉА

 

У оквиру

У оквиру новоуспостављене сарадње између Центра лепих уметности Guarnerius у Београду и Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу одржан је концерт 24. маја 2019. године

 

Катедра за камерну музику ФИЛУМ-а, основана 2010. године, броји професоре и студенте чија се настојања огледају у афирмацији мање познатих дела, као и нестандардних ансамбала. Избегавање учесталог репертоара уметничке музике доприноси већем интересовању, како студената, тако и публике. Добар пример таквог ангажмана представља концерт који је одржан 24. маја 2019. Године у 19 сати, у сали Guarnerius у Београду. Овај наступ је представљао први целовечерњи концерт студената у оквиру новоуспостављене сарадње Филолошко-уметничког факултета и установе Guarnerius. Поред љубитеља музике, извођачи су подржани присуством професора, као и декана ФИЛУМ-а мр Зорана Комадине, редовног професора, без чије подршке концерт не би био ни реализован.  

koncert Guarnerius i FILUM

Разноврсни ансамбли, сачињени од једанаест студената из класе др ум. Катарине Радовановић, ванредног професора, акценат су ставили на ретко извођене композиције попут Радићеве соло песме из циклуса Пробуђене сенке оп. 22, бр. 2, Деспићеве Баладе и Шулховог Кончертина. Сликовито дело, Како су Медвед и Маша постали пријатељи Милане Стојадиновић Милић, изведено је први пут након премијере, уз присуство композиторке у публици. Поред афирмације мање познатих дела, на програму су се могли чути и бисери барока и романтизма.

Низањем композиција на сцени, низали су се и различити карактери – од сетног Корсакова, преко аристократског Хендла, до модерног Фереире. Сваки ансамбл бојио је сцену очаравајућом енергијом, која је чак и најмлађима задржала пажњу. Сви присутни сложили су се у једном – студенти су свирали садржајно и ангажовано.

На ангажовани однос студената у великој мери утиче радна етика професорке Катарине Радовановић, која је након концерта изјавила:

,,Као професору ми се чини да је равнодушност младих људи прво средство одбране од безбројни (не)потребних виртуелних и реалних импулса и информација које производи савремено друштво. Од велике је важности да уметник нађе начина да не посустане под тим теретом. Од (будућег) извођача на сцени се апсолутно очекује енергетска размена са публиком. А она никако није могућа ако је извођача на сцени се апсолутно очекује енергетска размена са публиком. А она никако није могућа ако је извођач безизражајан, равнодушан. Због тога покушавам да своје студенте подстакнем да интерпретацији музичког дела прилазе са великим унутрашњим ангажманом и посвећењем. То значи да покушавамо да радимо на томе да извођење увек буде са одговарајућом уметничком (и музичком) аргументацијом и врло сугестивно. Из све снаге подржавам да студенти чешће наступају јавно. Тако ће обогатити своје искуство комуникације са публиком и кроз тај бенефит ће, сигурна сам, развити и већу извођачку одговорност.“

По завршетку, студенти су примили честитке и добронамерне критике. Посебно им је значио коментар композиторке Милане Стојадиновић Милић, која је била веома задовољна извођењем своје композиције. Камерна музика, коју метафорички називамо ,,музиком пријатеља“, изнова је ујединила све присутне те вечери.

                                                                                                                                           

 

                                                                                                                                            Текст приредиле студенткиње III године Катедре за музику у медијима:

                                                                                                                                            Анђела Марковић

                                                                                                                                            Сара Станковић

Камерни ансамбл студената Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, ФИЛУМ ансамбл, отворио је 11. маја, својим концертом, VI фестивал савремене музике Нова музика у пољском граду Бидгошћу. Ансамбл, сачињен од изванредних студената музике ФИЛУМ-а, позван је да наступи на овогодишњем Фестивалу Нова музика након великог прошлогодишњег успеха, када је тај ансамбл на Међународном такмичењу Музичке импресије у Бидгошћу освојио Награду Министарства културе Републике Пољске и Награду за најбоље изведено дело пољског композитора, чиме је овај ансамбл постао апсолутни победник тог такмичења.

Концерт, којим је отворен овогодишњи фестивал Нова музика, одржан је у Концертној дворани Aule Copernicanum (Коперниканум), а специфичност тог концерта је била у томе што су на програму била искључиво дела српских композитора. То је био први пут икада да је један ансамбл студената из Србије одржао концерт на професионалном музичком фестивалу у иностранству (изван земаља региона), а уникатност тог концерта увећава програм сачињен, на захтев уметничког одбора Фестивала, од дела српских композитора. Концерт је био изузетно успешан, наши музичари су награђени овацијама публике, а концерт је незванично оцењен као најзанимљивији концерт читавог фестивала. Чланови ФИЛУМ ансамбла: Предраг Качавенда (баритон), Мина Цветковић (флаута), Марко Марковић (обоа), Никола Јовашевић и Милица Ђуровић (виолине), Јелена Николић (виола), Ђорђе Бјелица (виолончело) и Никола Стојковић (клавир), представили су у Бидгошћу своје високо извођачко умеће, али и врхунске домете српске музике, изводећи дела неких од наших најзначајнијих и најоригиналнијих композитора – Љубице Марић, Душана Радића и Исидоре Жебељан – као и дела сјајних композитора млађе генерације, Владимира Трмчића и Драшка Аџића, који је специјално за ту прилику компоновао ново дело, Анамнезу цењенога господина Мирона Голденберга за баритон и нонет, чија је светска премијера, испраћена бурним овацијама, одржана на концерту 11. маја у Бидгошћу. Поред концерта, ментор ФИЛУМ ансамбла, проф. др Борислав Чичовачки, одржао је у оквиру Фестивала предавање о новој српској музици.

 

sl1

Поводом обележавања Светог Саве, 27. јануара 2018. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу одржана је Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу.

На предлог Управног одбора фондације за стипендирање најбољих студената у календарској 2018. години, крајем протекле године објављен је Конкурс за доделу стипендија. Конкурс је расписан за студенте 12 факултета, колико их има Универзитет у Крагујевцу, а према правилима Конкурса стипендије су додељене најбољим студентима завршне године основних академских и интегрисаних академских студија.  И ове године Фондација је одлучила да стипендира два најбоља студента Филолошко-уметничког факултета, јер се на овом Факултету одвијају студијски програми из два поља, поља друштвено-хуманистичких наука – област филологија и поља уметности. Награђени су: 

Александра Стојановић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Енглески језик и књижевност, на Одсеку за филологију Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Марко Тривуновић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Хармоника, на Одсеку за музичке уметности Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,8.

У музичком делу програма наступио је Милош Младеновић (хармоника), а у књижевном делу програма наступили су студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, Душан Дамјановић, Јанко Милошевић и Милан Матовић, који су извели наративно-поетски приказ из живота Светог Саве, под називом „Без година и без смрти“.

 

Четврту годину заредом студенти студијског програма Унутрашња архитектура и индустријски дизајн Филолошко-уметничког факултета учествују на Међународном сајму намештаја, опреме и унутрашње декорације. На овогодишњем, 55. по реду Сајму намештаја, који се одржавао од 7. до 12. новембра 2017. године, изложени су радови са свих обавезних предмета на студијском програму Унутрашња архитектура и индустријски дизајн, како би се приказао пун обим истраживања и праксе у раду са студентима кроз њихове пројекте. Главни акценат изложбене поставке наших младих дизајнера био је на Конкурсу за парковску клупу у Креативном парку у Крагујевцу, чији су покровитељи организација Human cities и Фондација Драгице Николић.