Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Logo SEM

Ректорат Универзитета у Крагујевцу
Лицеја Кнежевине Србије 1А
25. и 26. новембар 2023. године

Ministarstvo kulture i informisanja
Позивамо вас на Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM које организује Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу

Катедра за музичку теорију и педагогију Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу организује трећи по реду Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM (стари назив: Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике четвртог разреда средње школе). Од ове године семинар из музичке педагогије је редефинисан и узрастао је у Национални научни скуп са међународним учешћем на којем ће, поред музичке педагогије, бити могуће дискутовати на теме из области музичке теорије, музикологије, етномузикологије, сакралне музике, психологије и филозофије музике и других сродних друштвено-хуманистичких наука, док је такмичење из солфеђа проширено за још три категорије, односно на комплетну средњу музичку школу.

Plakat Mart 2023

Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica ̶ SEM (стари назив: Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике завршног разреда средње школе) јесте међународни пројекат подржан кроз међународне фондове Министарства за културу и информисање, а који организује Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу.

Пројекат је први пут реализован у новембру месецу 2021. године. Прве две године у себи је садржавао два догађаја: семинар за све заинтересоване наставнике, студенте и ученике који је био бесплатан и такмичење из солфеђа за ученике IV разреда средње музичке школе и студенте свих година студија.

Тема семинара из области музичке педагогије у првој години реализације била је: Иновације у организацији, планирању и остваривању садржаја музичко-педагошких предмета. Еминентни стручњаци из области музичке педагогије из Србије и других земаља излагали су своја истраживачка достигнућа путем предавања и радионица. На другом догађају, такмичењу из солфеђа, било је учесника у свим категоријама из различитих земаља. У следећој пројектној години тема семинара била је: Настава солфеђа и музичке културе - методе рада кроз искуства и/или компаративни дијалог. Такмичење се такође одвијало у пет категорија. Од новембра 2023. године Семинар прераста у Национални научни скуп са међународним учешћем, а такмичење из солфеђа се проширује на комплетну средњу музичку школу. Учесници на оба догађаја у протекле две године били су из: Бразила (Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ), Пољске (Stanisław Moniuszko Academy of Music in Gdansk, Poland, Zygmunt Noskowski Music School 1st and 2nd Degree in Gdynia), Хрватске (Sveučilište Jurja Dobrila u Puli), БиХ (Универзитет у Источном Сарајеву), Србије (Универзитет уметности у Београду, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Крагујевцу), Црне Горе, Северне Македоније. Од 2023. године очекујемо и госте из САД-а (Illinois State University, USA) и Аргентине (Escola Superior de Música de la Província “José El Giudice” Salta, Argentina). Научни скуп и такмичење ће се одржавати у хибридном формату и то за учеснике скупа из иностранства који нису у могућности да присуствују уживо, путем Zoom платформе, а за учеснике такмичења уживо у просторијама Филолошко-уметничког факултета и Ректората Универзитета у Крагујевцу.

РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА
ПОЗИВНО ПИСМО СА ПРОПОЗИЦИЈАМА

Takmičenje 2021Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике завршног разреда средње школе је у организацији Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу