Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

XXI Бијенале студентске графике Србије биће отворено у Галерији Дома културе Студентски град, Нови Београд, у суботу 21. маја 2022. године у 13 сати.

На XXI Бијеналу студентске графике Србије, одржаном у Дому културе „Студентски град“ у фебруару ове године, јавност ће имати прилику да се упозна са 193 рада од 122 студента са шест уметничких академија из Србије (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Звечан).

Стручни жири XXI Бијенала студентске графике Србије заседао је 2. априла 2022. године и донео три равноправне награде Бијенала.

Једну од три додељене похвале добила је студенткиња Филолошко-уметничког факултета Ивана Милосављевић. 

Ivana Milosavljevic 2022

 

У среду 18. 5. 2022. године, у просторијама Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, у учионици 205, одржаће се предавање у оквиру Отворених врата на студијском програму Унутрашња архитектура са почетком у 14 часова
Трајање предавања:120 мин. 
предавач: ванр. проф. Катарина Лончаревић


Заинтересовани кандидати треба да понесу цртаћи прибор (Б2 оловке, гумице, резаче, лењире), а4 папире и паусе, 2 хамера дим. 70*50цм, ,,Охо" лепак и scotch лепљиву траку.

У суботу, 14. маја у 18 ч, у Галерији Легата Николе Коке Јанковића у Крагујевцу, биће отворена гостујућа изложба Београдске интернационалне недеље архитектуре под називом Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре. Концепт изложбе је припремила Љиљана Благојевић, а коаутори и руководиоци радионица су Немања Зимоњић и Милица Лопичић, уз учешће аутора изложбе.

Изложба се приказује у Крагујевцу у оквиру прославе 125. годишњице рођења Николе Добровића као део програма који организује Српска академија наука и уметности (САНУ, 24. 5. – 24. 8. 2022) у сарадњи са Београдском интернационалном недељом архитектуре (БИНА), Архитектонским факултетом и Филозофским факултетом Универзитета у Београду, Академијом архитектуре Србије (ААС) и Удружењем архитеката Србије (УАС), а биће отворена до 7. јула 2022. године. Суорганизатори изложбе су ФИЛУМ, Универзитет у Крагујевцу и Легат Николе Коке Јанковића.

Након отварања, у 19 часова биће одржана и трибина Никола Добровић - истраживачки процеси савремене архитектуре, чији учесници су Тања Дамљановић Conley, Бранислав Митровић и Јелена Ивановић Војводић.

Модераторка трибине биће Наталија Богдановић (ФИЛУМ, Универзитет у Крагујевцу).

Студијска изложба посвећена наслеђу архитектонског рада Николе Добровића (1897–1967), настала је у експерименталном, колаборативном процесу истраживања и пројектовања у радионицама ,,Архитектонски цртеж" и ,,Излагање архитектонског цртежа", које су са студентима и младим архитектима из Србије, Хрватске, Немачке и Швајцарске водили Немања Зимоњић, уз разговор са Јосипом Јерковићем, односно Милица Лопичић, уз консултантско учешће Љиљане Благојевић и БИНА тима: Ружице Сарић, Данице Јововић Продановић и Јелене Ивановић Војводић.

Ове године се навршава 125 година од рођења једног од најкреативнијих умова југословенске архитектуре Николе Добровића. Интелектуални, стваралачки и педагошки допринос Добровићевог свеобухватног дела и његов утицај на стасавање и развој модерне архитектонске културе на нашим просторима, препознати још за његова живота, остали су мерило високих стандарда који се постављају пред архитектонско-урбанистичку струку до данашњег дана. Добровићев стваралачки геније утемељен на традицији средњоевропске архитектонске мисли претходне генерације, на првом месту теорије архитектуре Готфрида Земпера и његових следбеника од којих је Добровић непосредно учио. Радови студената представљени изложбом „Оргинално о Николи Добровићу” недвосмислено указују на континуитет Земперове мисли, уграђене у теоријски оквир наставе на ЕТХ – Цирих, а чији тумачи и следбеници су створили оквир изложбе.

FB IMG 1652296961199

У оквиру 10. међународне интердисциплинарне конференције О архитектури, која се и ове године одржава у Српској академији наука и уметности – САНУ, уз тематску изложбу у Галерији науке и технике, најављујемо први од пратећих догађаја - радионицу Нова урбана соба (New Urban Living Rooms). Резултати радионице биће приказани на изложби у Галерији науке и технике, уз панел дискусију о теми и реализованим радовима.

СТРАНД – Асоцијација за развој одрживе урбане заједнице уз подршку ИФДТ – Института за филозофију и друштвену теорију и ЦПН – Центра за промоцију науке организује радионицу у периоду од 21. маја до 9. јуна 2022. године.

Радионица се одржава у циљу да се поново осмисли и дизајнира нова типологија урбаног места сусрета који превазилази просторе за комерцијално коришћење, као што су кафићи са столовима и столицама. Током радионице истраживаће се и дизајн мобилијара кроз цртеже и израду прототипова у радионици Мејкерс Спејс, у потрази за предлогом новог урбаног тотема или репера који дефинише и симболизује овај хибридни простор између дневне собе и улице.

Аутор концепта и модератор радионице је шпански архитекта Мануел Коладо Арпија. Радионицу ће похађати 45 учесника и изводи се једновремено у три града, у Крагујевцу (руководе Наталија Богдановић и Бојана Пашајлић), у Сарајеву (руководи Сенка Ибрисимбеговић), и у Београду.

У Институту за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду биће одржан панел са предавањима чланова Perspect Lab, Снежане Веснић и Марка Ристића, Саре Николић и Сање Игуман.
Концепт и реализација панела архитекта Снежана Веснић.

Детаљан програм погледајте на na www.strand.rs

workshop

У понедељак, 16. маја 2022. године, у 19.30 часова, у Гaлерији Центра за културу ,,Градац" у Рашкој, биће отворена самостална изложба под називом Рефлексија мр Слободана Маринковића, редовног професора на Филолошко-уметничком факултету.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 30. маја 2022. године. 

Добро дошли!