Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Катедра за унутрашњу архитектуру добила је престижну награду BigSEE у категорији WOOD DESIGN за 2022. годину за пројекат Радно-излагачка станица. Пројекат је такође номинован за Grand Prix award 2022.
Пројекат Work/exhibition station продукт је колаборације студената и наставника студијског програма Унутрашња архитектура настао у академској 2020/2021 години.

Аутори: др ум. Катарина Лончаревић, Наталија Богдановић, Јелена Рувидић, др Бојана Пашајлић, Анђела Десивојевић, Александар Ђукић, Елена Пајкић, Невена Пантелић, Анђела Хаџић, Виктор Веселиновић, Ивана Милојевић, Ксенија Зечевић, Маша Миленковић, Симона Благојевић.
Текст о пројекту можете погледати и на званичној страници манифестације.
16

Изложба цртежа и дигиталне анимације „LUSTˮ Катарине Недељковић, доцента на Филолошко-уметничком факултету, биће отворена у понедељак 18. јула у 17.00 часова, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

,,У оквиру ликовне поетике коју Катарина Недељковић већ дуги низ година обликује, цртеж се позиционирао као аутономан вид њеног стваралачког процеса и својеврсног исказа. Анализирајући и изучавајући анатомију кроз цртање, уметница увелико ствара аутентичан рукопис којим пиктурално визуализује сазнања и запажања. Снагом свог уметничког мишљења, Катарина продире у један дубљи сегмент цртачког умећа, којим његову тематску и естетску диференцијацију обликује на специфичан начин, чиме фигурацију моделује умерено експресивно, када без претерене контроле гестуалности крунише цртеж стваралачким надахнућем и карактерним особеностима. На њеним радовима опажа се формално цртачка конституција фигуре и физиономије која баштини више изузетних елемената из претходних радова, и у таквој грађи слике, ослоњеној на аутоцитатност, приметни су наглашени видови бинарног огледања оног унутрашњег, али и оног екстровертног." (Александра Димитријевић, интернет страница Културног центра Новог Сада)

Сви заинтересовани изложбу ће моћи да погледају до 15. августа.

Добро дошли!

позивница 3

У оквиру конкурса Шта нам тешко који је расписан кроз програм ,,Млади су закон" Министарства омладине и спорта Републике Србије, у организацији Младих истраживача Србије и низа невладиних организација (Центар за грађанско деловање, ТИМ42, Покрет горана Војводине, ГМ Оптимист), у првом конкурсном кругу одобрен је пројекат PARALLEL REALITIES.
Наставници Катедре за унутрашњу архитектуру препознали су могућност да се кроз позивни конкурс Шта нам тешко активирају студенти изван обавеза редовне наставе, чиме ће се оспособити за алтернативни вид ангажовања у заједници, самостално истраживање, деловање и утицање на заједницу чији су део, како би постали главни утицајни фактор за промену прилика у културној сцени града и повећању видљивости њиховог рада у јавном простору.
Катедра за унутрашњу архитектуру конкурисала је са два пројекта:
1. PARALLEL REALITIES – просторно-уметничка интервенција у јавном простору (Стари камени мост)
Ментори: Наталија Богдановић, доцент и др Бојана Пашајлић, доцент
Студенти: Огњен Павловић, Наталија Чекеревац, Страхиња Стојадинов и Александар Петровић
(друга година ОАС).
Реализација пројекта PARALLEL REALITIES планирана је за октобар 2022. године.
Конкурс Шта нам тешко расписан je од стране програма „Млади су закон 2022“, а има за циљ побољшање услова живота у локалним заједницама, као и усавршавање и развој предузетничких и социјалних вештина код учесника на пројекту.
Кроз конкурс ,,Шта нам тешко" ће се до децембра 2022. године финансијски и менторски подржати 135 омладинских волонтерских пројеката широм Србије који се тичу: организовања активности, уређења и реновирања јавних простора у месту у ком живите, организовање акција у циљу заштите животне средине, промовисања међугенерацијске сарадње, спровођења различитих промотивних кампања, организовања активности едукације и размене знања и вештина.

9

ivana jankovicivana jankovicИзложба графика Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке Иване Јанковић, асистента на Филолошко-уметничком факултету, биће отворена у понедељак 4. јула 2022. године, у 20.00 часова, у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, и моћи ће да се погледа до 18. јула 2022. године.

Серија графика Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке… не представља стварност – Ивана Јанковић зна да се уметношћу подражавања не може освојити стварност нити досегнути истина, и због тога је отклон потражила у Платоновој Алегорији о пећини и – сенкама. Сенке су антитеза стварном знању, оне су метафора илузорних аспеката живота… […] Сенке су између стварности, истине, и оних који истину траже. […] Следећи мисао Едварда Вестона, америчког фотографа – да се фотографија, односно фотографска камера „може присилити да лаже само уз напор“ – уметница је донела одлуку да, бавећи се графиком, успостави привилегован однос са стварношћу, да присили графику, а паралела би била потпуна када би било речено и бакарну матрицу – да не лаже. Одредила је поље деловања, опцртала сопствени део стварности, и упустила се у процес његовог освајања. После мноштва припремних радова, експеримената, успешних покушаја, али и погрешака, мукотрпних кривудања, која су, истина, полазиште имала у годинама учења, она је пронашла начин, механички и имперсоналнан, близак фотограму као специфичном фотографском поступку, да стварност забележи. У једном тренутку, стварност је, у оној мери и оном делу у којима се томе стремило, била освојена. Сенке су почеле да бивају ухваћене и претворене у композиције дивног склада. […]  (Из текста Стварност – освајање и деконструисање Владимира Ранковића)

Ивана Јанковић (Крагујевац, 1996) завршила је студијски програм ОАС Графички дизајн 2019, и мастер студије Ликовне уметности (модул Графика) 2021. године, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Студент је докторских интердисциплинарних студија Дигитална уметност на Универзитету уметности у Београду. Током мастер студија радила је као сарадник у настави за ужу уметничку област Графика и графичке технике, а од 2021. године асистент је за исту област. 

Изложба

У оквиру 10. међународне интердисциплинарне конференције О Архитектури, у организацији Странд,  која се и ове године одржава у Српској академији наука и уметности – САНУ, уз тематску изложбу у Галерији науке и технике, први од пратећих догађаја била је радионица Нова урбана соба (New Urban Living Rooms).

Радионица је одржана са циљом да се поново осмисли и дизајнира нова типологија урбаног места сусрета који превазилази просторе за комерцијално коришћење као што су кафићи са столовима и столицама. Радионице су се одржавале у три града под менторством аутора концепта Мануел Коладо Арпија и професора са матичних факултета. 

У оквиру Филолошко-уметничког факултета на Катедри за унутрашњу архитектуру под менторством доцента Наталије Богдановић  и доцента Бојане Пашајлић настала су четири пројекта:

 

Parallel Realities

Огњен Павловић
Наталија Чекеревац
Страхиња Стојадинов
Александар Петровић

Fix the broken parts!

Данијела Аксић
Невена Матић
Анђела Мијатовић
Марта Ђурић
Александар Ђукић

Stairs as Room – Room as Stairs

Марија Дидић
Неда Петронијевић
Милица Радојковић
Анђела Хаџић

The Dome

 

Јована Могић-Сретеновић
Катарина Тодоровић

Assim Albaw 

 

Први реализовани пројекат Fix the broken parts! остварен је 23. 6. 2022. године на Тргу Св. Ђорђа у Крагујевцу, а реализација преостала три пројеката предвиђена је за почетак нове академске године.

poster min