Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У среду 18. 5. 2022. године, у просторијама Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, у учионици 205, одржаће се предавање у оквиру Отворених врата на студијском програму Унутрашња архитектура са почетком у 14 часова
Трајање предавања:120 мин. 
предавач: ванр. проф. Катарина Лончаревић


Заинтересовани кандидати треба да понесу цртаћи прибор (Б2 оловке, гумице, резаче, лењире), а4 папире и паусе, 2 хамера дим. 70*50цм, ,,Охо" лепак и scotch лепљиву траку.

У оквиру 10. међународне интердисциплинарне конференције О архитектури, која се и ове године одржава у Српској академији наука и уметности – САНУ, уз тематску изложбу у Галерији науке и технике, најављујемо први од пратећих догађаја - радионицу Нова урбана соба (New Urban Living Rooms). Резултати радионице биће приказани на изложби у Галерији науке и технике, уз панел дискусију о теми и реализованим радовима.

СТРАНД – Асоцијација за развој одрживе урбане заједнице уз подршку ИФДТ – Института за филозофију и друштвену теорију и ЦПН – Центра за промоцију науке организује радионицу у периоду од 21. маја до 9. јуна 2022. године.

Радионица се одржава у циљу да се поново осмисли и дизајнира нова типологија урбаног места сусрета који превазилази просторе за комерцијално коришћење, као што су кафићи са столовима и столицама. Током радионице истраживаће се и дизајн мобилијара кроз цртеже и израду прототипова у радионици Мејкерс Спејс, у потрази за предлогом новог урбаног тотема или репера који дефинише и симболизује овај хибридни простор између дневне собе и улице.

Аутор концепта и модератор радионице је шпански архитекта Мануел Коладо Арпија. Радионицу ће похађати 45 учесника и изводи се једновремено у три града, у Крагујевцу (руководе Наталија Богдановић и Бојана Пашајлић), у Сарајеву (руководи Сенка Ибрисимбеговић), и у Београду.

У Институту за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду биће одржан панел са предавањима чланова Perspect Lab, Снежане Веснић и Марка Ристића, Саре Николић и Сање Игуман.
Концепт и реализација панела архитекта Снежана Веснић.

Детаљан програм погледајте на na www.strand.rs

workshop

У понедељак, 16. маја 2022. године, у 19.30 часова, у Гaлерији Центра за културу ,,Градац" у Рашкој, биће отворена самостална изложба под називом Рефлексија мр Слободана Маринковића, редовног професора на Филолошко-уметничком факултету.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 30. маја 2022. године. 

Добро дошли!

У суботу, 14. маја у 18 ч, у Галерији Легата Николе Коке Јанковића у Крагујевцу, биће отворена гостујућа изложба Београдске интернационалне недеље архитектуре под називом Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре. Концепт изложбе је припремила Љиљана Благојевић, а коаутори и руководиоци радионица су Немања Зимоњић и Милица Лопичић, уз учешће аутора изложбе.

Изложба се приказује у Крагујевцу у оквиру прославе 125. годишњице рођења Николе Добровића као део програма који организује Српска академија наука и уметности (САНУ, 24. 5. – 24. 8. 2022) у сарадњи са Београдском интернационалном недељом архитектуре (БИНА), Архитектонским факултетом и Филозофским факултетом Универзитета у Београду, Академијом архитектуре Србије (ААС) и Удружењем архитеката Србије (УАС), а биће отворена до 7. јула 2022. године. Суорганизатори изложбе су ФИЛУМ, Универзитет у Крагујевцу и Легат Николе Коке Јанковића.

Након отварања, у 19 часова биће одржана и трибина Никола Добровић - истраживачки процеси савремене архитектуре, чији учесници су Тања Дамљановић Conley, Бранислав Митровић и Јелена Ивановић Војводић.

Модераторка трибине биће Наталија Богдановић (ФИЛУМ, Универзитет у Крагујевцу).

Студијска изложба посвећена наслеђу архитектонског рада Николе Добровића (1897–1967), настала је у експерименталном, колаборативном процесу истраживања и пројектовања у радионицама ,,Архитектонски цртеж" и ,,Излагање архитектонског цртежа", које су са студентима и младим архитектима из Србије, Хрватске, Немачке и Швајцарске водили Немања Зимоњић, уз разговор са Јосипом Јерковићем, односно Милица Лопичић, уз консултантско учешће Љиљане Благојевић и БИНА тима: Ружице Сарић, Данице Јововић Продановић и Јелене Ивановић Војводић.

Ове године се навршава 125 година од рођења једног од најкреативнијих умова југословенске архитектуре Николе Добровића. Интелектуални, стваралачки и педагошки допринос Добровићевог свеобухватног дела и његов утицај на стасавање и развој модерне архитектонске културе на нашим просторима, препознати још за његова живота, остали су мерило високих стандарда који се постављају пред архитектонско-урбанистичку струку до данашњег дана. Добровићев стваралачки геније утемељен на традицији средњоевропске архитектонске мисли претходне генерације, на првом месту теорије архитектуре Готфрида Земпера и његових следбеника од којих је Добровић непосредно учио. Радови студената представљени изложбом „Оргинално о Николи Добровићу” недвосмислено указују на континуитет Земперове мисли, уграђене у теоријски оквир наставе на ЕТХ – Цирих, а чији тумачи и следбеници су створили оквир изложбе.

FB IMG 1652296961199

Са задовољством вас позивамо да погледате изложбу скулптура од отпадног и амбалажног стакла мр Слободана Маринковића, редовног професора на Филолошко-уметничком факултету, која се одржава у оквиру манифестације Европска ноћ музеја у Галерији СУЛУЈ-а (Теразије бр. 26, Београд).

Изложбу можете погледати до 20. маја.

Такође, у оквиру ове манифестације, проф. Маринковић ће одржати радионицу стакла, тј.  почетних захвата у стварању декоративних објеката техником фузије, дана 14. маја 2022. године, од 17 до 22 сата. 

Добро дошли!

 

muzejska manifestacija muzeji za10 suluj slobodan marinkovic umetnik 724x1024   muzejska manifestacija muzeji za10 suluj slobodan marinkovic umetnik autor rada