Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У Галерији „Арт Клуб Простор” у Бањој Луци 20. априла 2018. у 19 часова биће отворена изложба мр Иване Павловић „Arch Rethinking”.

POZIVNICA Pavlovic Ivana

Како Град Крагујевац у 2018. години прославља 200 година од оснивања модерне српске државе, овај јубилеј значајан је утолико што може послужити као осврт на славне дане и истицање вредности овог града, али та вредност се у урбанистичком смислу завршава почетком транзиције и губљењем поверења да су конкурси легитиман начин да се од мноштва идеја изабере она која ће бити репрезент савременог момента.

Уз подсећање да у последњих тридесетак година у Крагујевцу није спроведен и реализован ниједан значајан архитектонско-урбанистички конкурс који би посведочио исправном развитку града, УРБАНИУМ вас позива да кроз текст, скицу, модел, макету, стихове, цртеже, видео-запис, било које писано и визуелно средство презентујете концепт интервенције на 4 одабрана јавна простора у Крагујевцу.
Сва 4 простора имају своје особености, историјске вредности и приче, дух реалног контекста и момента који могу послужити као полазна тачка за промишљање. Одабране локације су:
1. Потез Велики парк – Музеј „21. октобар”
2. ЈКП „Градске тржнице” – Зелена пијаца
3. Просторно-културна историјска целина „Кнежев арсенал”
4. Потез Продор

Од конкурсних решења се очекује да, који год медиј за презентацију концепта се искористи, тај концепт буде могућ да се реализује у простору у виду просторно-уметничке инсталације. Употреба материјала је слободна.
Овим конкурсом УРБАНИУМ жели да стави акценат на концепт, иницијалну идеју, идеју која увезује пројекат од прве мисли до финалне реализације. Свако понаособ ту идеју остварује кроз различите алате било скицирањем, вербално, писано, моделирањем као легитимним методама да се идеја постави и настави даље свој живот прво кроз пројекат, а онда ако је имала среће и кроз реализацију.
НАГРАДЕ
Стручни жири ће одабрати по једно решење за све појединачне локације, које ће бити похваљено у две категорије:
1. Концептуална поставка и интензитет идеје која се преноси без обзира на изводљивост
2. Концептуална поставка и интензитет идеје која се преноси у оној мери која омогућава реализацију у виду просторно-уметничке инсталације
Сви радови ће бити изложени у оквиру изложбе, као и на сајту и друштевним мрежама Дана архитектуре Крагујевца.
Радови који ће бити одабрани за извођење ће бити презентовани у току Дана архитектуре Крагујевца од 10. до 13. маја 2018. године на одабраним локацијама.
УРБАНИУМ задржава право да у односу на изводљивост, кратак рок за извођење и економску ограниченост у сарадњи са ауторима изврши евентуалне корекције у поставци како би просторно-уметничке инсталације биле презентоване у задатом термину.
Аутори похваљених радова у обе категорије ће имати могућност да презентују своје радове у оквиру pecha kucha презентације у току манифестације. За ауторе похваљених радова обезбеђен је смештај. Након презентација стручни жири и публика ће одабрати по један најбољи рад у обе категорије за које је обезбеђена награда у износу од 200 евра.
ПРАВО УЧЕШЋА
Право учешћа имају појединци или тимови, студенти или младе архитекте до 35 година са територије Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске. У тимовима је неопходно да један члан буде студент архитектуре или сродних факултета односно архитекта или сродне професије. Број чланова у тиму је ограничен.
ОБАВЕЗНИ ПРИЛОЗИ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ
Плакат величине 50/70cm у jpg формату 300dpi, вертикално. Композиција и садржај плаката су слободни. На плакату не приказивати имена аутора, већ их у засебном txt фајлу заједно са биографским подацима приложити уз плакат. Обавезан је додатан текстуални прилог са објашњењем концепта до 500 речи. Материјал се шаље на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Сва додатна питања постављати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Подлоге су доступне на сајту daniarhitekturekg.com
РОКОВИ И ДАТУМИ
Датум расписивања конкурса: 1. 4. 2018.
Рок за достављање радова: 25. 4. 2018.
Резултати радова: 30. 4. 2018.
Изложба и презентација просторно-уметничких инсталација: 10. до 13. 5. 2018.
СТРУЧНИ ЖИРИ
Слободан Јовић (ДАНС, Нови Сад, Србија)
Јасмин Сирцо (ЛИФТ – Дани архитеткуре Сарајева, БиХ)
Душан Стојановић (архитектонски колектив Растер, Београд, Србија)
Анђела Карабашевић (АКВС, Београд, Србија)
Наталија Богдановић (Урбаниум, Крагујевац, Србија)
Више информација на званичном сајту манифестације: https://www.daniarhitekturekg.com/competition и блогу: https://www.facebook.com/urbaniumkg

У петак, 30. 3. 2018. године, у 14 часова у просторијама Универзитетске галерије у Крагујевцу биће одржана промоција књиге и панел-дискусија „БУДУЋНОСТ СТАНОВАЊА – аспекти одрживости будућег становања у Србији”.
Аутори: Борислав Петровић, Иван Рашковић, Душан Стојановић, Павле Стаменовић и Далиа Дуканац заједно са модератором Наталијом Богдановић ће проћи кроз основне идеје монографије.

Аутори су прављењем пресека тренутног стања програма становања у Србији и давањем потенцијалних решења из сопствених пракси у виду одрживих концепата становања кроз научноистраживачке методе покренули дискусију о будућности становања.

Презентација књиге и панел-дискусија су у организацији Урбаниум – Центра за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма – Крагујевац, Дана архитектуре Крагујевац, Универзитетске галерије Крагујевац и Универзитета у Крагујевцу.

rsz plakat

 

УРБАНИУМ (Центар за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма) расписује конкурс за позицију фотографа који ће пратити све догађаје у оквиру манифестације „Дани архитектуре у Крагујевцу” у периоду од 3. до 13. 5. 2018. године. 

Сви заинтересовани студенти основних и мастер академских студија Филолошко-уметничког факултета, са смерова Графички дизајн, Зидно сликарство, Унутрашња архитектура, као и сви други заинтересовани који имају искуства у фотографисању догађаја манифестационог карактера могу да се пријаве до 20. априла 2018. године на е-пошту: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
За пријаву је потребно доставити:

1. портфолио са фотографијама – пожељно фотографија манифестационог карактера (избор од највише 20 фотографија);

2. кратку биографију до 200 речи.

Резултати конкурса биће објављени до 25. априла 2018. године на званичном сајту манифестације: www.daniarhitekturekg.com и блогу: https://www.facebook.com/urbaniumkg/.

Кандидати који буду изабрани на конкурсу, добиће одговарајућу новчану надокнаду и сертификат.
Више информација на званичном сајту манифестације www.daniarhitekturekg.com и блогу https://www.facebook.com/urbaniumkg/

Ауторска изложба доцента Филолошко-уметничког факултета Лазара Димитријевића ФОНТ – Креација за тржиште биће свечано отворена у среду 28. марта 2018. године с почетком у 19 часова у Универзитетској галерији. Већи део изложбе чиниће презентације декоративних писама за истицање, наслове и краће текстуалне форме. Овом приликом први пут ће бити представљена већина реализованих типографских писама чији је аутор или коаутор.

dimitrijevic pozivnica m