Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Међународни научни скуп

Краљ Милутин и доба Палеолога, 24 - 26. октобар 2021, Скопље

Поводом 700 година од упокојења Светог српског краља Стефана Уроша II Милутина (1282 ˗ 1321), Универзитет у Крагујевцу у оквиру пројекта EuroWeb COST Action (19131), Институт за литургику и црквену уметност Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Коч Универзитет у Истанбулу, Институт за стратегијска истраживања Републике Србије, Српски културно-информативни центар СПОНА из Скопља, уз благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, организују међународни интердисциплинарни научни скуп ,,Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе", од 24. до 26. октобра у Скопљу. Почетком XIV века на југу српске средњовековне државе развила се обимна делатност на пољу градитељства, монументалног сликарства, књижевности. На подручју српске државе окупљају се значајни мајстори, најбољи у своме времену, који по свим приликама долазе из водећих уметничких центара. Упоредо са војним интервенцијама, краљ Милутин и његово окружење везују се за уметничку, културну и духовну снагу ромејског Царства династије Палеолога. Епоха краља Милутина, обимом уметничких домета, који су данас видљиви у сразмерно мањем броју сачуваних споменика, представља врхунац стварања у српском и ромејском културном контексту.

Отуда, научни скуп ,,Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе" има за циљ темељитије испитивање епохе краља Милутина, односа ктитора према земаљском, небеском, материјалном и духовном, исказан задужбинарским делима, религиозним смислом, духовном позадином, као и друштвено-политичким условима. Карактер епохе посебно је препознатљив у представама у којима се кроз реч и слику манифестују слојеви српске друштвене хијерархије у средњем веку.

Plakat

Тематски круг отуда је најнепосредније везан за историју, архитектуру, сликарство, књижне илуминације, одевање и идентитет између Цариграда, Истока и Запада, богослужбени текстил, питање владарског гроба, светости и иконографије, архивистику, књижевно наслеђе, црквено појање, уметнички вез, богословски контекст крајем XIII и у првим деценијама XIV века, као и за перцепцију култа краља Милутина у време турске власти све до савременог доба.

На скупу очекујемо учешће историчара, историчара уметности и архитектуре, историчара и теоретичара књижевности, теолога, као и осталих научно опредељених историографа који би афирмисали нове перспективе сагледавања односа краља Милутина са династијом Палеолога. Рок за пријављивање тема са сажетком од 300 до 500 речи је 6. мај 2021. на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Излагања су ограничена на 20 минута. Званични језици научног скупа су српски и енглески. Књига сажетака биће објављена пре научног скупа, а тематски зборник после скупа. Стручне радове написане у складу са Упутствима за приређивање радова, неопходно је послати најкасније 31. јануара 2022. Очекујемо Ваше радове и надамо се сусрету са Вама у Скопљу. У случају евентуалне спречености да због епидемиолошких околности скуп организујемо уживо, конференција ће бити одржана онлајн о чему ћемо учеснике благовремено обавестити. У име Организационог одбора,

Више информација
Пријавни формулар

др Јасмина С. Ћирић, доцент
Универзитет у Крагујевцу
Филолошко-уметнички факултет
Одсек за примењену и ликовну уметност

Дом културе Студентски град још од 1981.године приређује бијеналну манифестацију студентске графике, а ове године због епидемиолошке ситуације одложено је отварање изложбе XX Бијенала студентске графике Србије, које је планирано за 12. децембар 2020.године. Основна идеја ове манифестације је да се презентују дела будућих академских уметника, као и карактеристични рукописи ликовних школа.

На овогодишњем, јубиларном,  XX Бијеналу студентске графике Србије, прегледано је 143 рада од 92 студента, а  учествовали су студенти основних, мастер и докторских студија са шест државних академија. Од шест равноправних награда које жири додељује, студенти Одсека за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу освојили су три.

Поред равноправних награда, жири додељује и четири похвале, од којих су студенти ФИЛУМ-а освојили две.

Равноправне награде освојили су студенти:

Ивана Милосављевић (Графика књиге, 3.година),

Никола Милошевић (Графика књиге, 3.година), 

Дуња Станојевић (Ликовне уметности,3.година).

Похвале су освојиле студенткиње:

Теодора Мицић (Ликовне уметности, 3.година)  и

Ивана Јанковић (Ликовне уметности, мастер).

Честитамо нашим студентима на изузетном успеху!

bijenale

Студенти Филолошко-уметничког факултета успешно су се представили на Другом међународном тријеналу аутопортрета и портрета који је, у организацији Меморијалне галерије ,,Душан Старчевић", отворен 27. јануара у Смедеревској Паланци. На овој манифестацији радове су изложили 25 младих уметника из Србије и Црне Горе, а право учешћа су имали уметници до 45 година старости. 

Уметнички савет Меморијалне галерије доделио је следеће награде студентима: 

Вељко Вујовић (III година студијског програма Ликовне уметности, модул Графика) добио је II награду,  Теодора Мицић (IV година студијског програма Ликовне уметности, модул Графика) добитница је III награде, док су похвале добиле Миња Радашиновић (III година студијског програма Ликовне уметности, модул Графика) и Ивана Михајловић (III година студијског програма Ликовне уметности, модул Сликарство).

Изложба ће бити отворена до 27. фебруара 2021. године

Изложба ,,Фокус на модернизам + Периферни модернизам” биће постављена у Загребу, у Орис кући архитектуре од 2. до 5. децембра 2020. године, у организацији Бацача Сјенки и ауторству ДаНС – Друштва архитеката Новог Сада, Центра за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма – УРБАНИУМ и Реље Иванића. 
Ова двојна изложба део је пројекта ,,Паметнији град” удружења Бацачи Сјенки. Аутори концепта и кустоси изложбе Фокус на Модернизам су Реља Иванић и ДаНС / Александар Беде, Андреј Стреховец, Слободан Јовић, Драгана Константиновић и Маја Момиров. Аутори концепта и кустоси изложбе Периферни Модернизам: УРБАНИУМ / Наталија Богдановић, Алекса Ђурић, Марија Симовић, Петар Симовић и Реља Иванић.

Фокусирајући се на период од касних 1940-их па све до 1980-их, на изложби моћи ће се видети она модернистичка остварења која су суделовала у развоју тадашњих архитектонских трендова у свету, а која до сада нису била предмет подробнијег и помнијег истраживања.

Аутори изложбе желе освестити публику о изгледу упечатљивих зграда савремене баштине пре свега Новог Сада и Крагујевца, а уједно и покренути другачији однос према овој баштини која се често заборавља. Циљ изложбе и истраживања је у будућности укључити и друга мања места с њиховим деривацијама југославенског социјалистичког модернизма.

 

Изложба ће бити отворена у среду, 2.децембра у 18.00 часова (онлајн од 18.30 ч)

Отварање изложбе може се пратити онлајн преко линка платформе zoom, као и на фејсбук страници удружења Бацачи Сјенки.

Izlozba Fokus plus Periferni modernizam cover