Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Поводом обележавања 20 година постојања Филолошко-уметничког факултета, у Кући Ђуре Јакшића, у среду, 15. јуна 2022, биће отворена изложба посвећена овом јубилеју.

Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу представља крагујевачкој јавности изложбу под називом Унутрашња архитектура– 20 година ФИЛУМ-а, која обухвата поставку радова филумниста Одсека за примењену и ликовну уметност – студијског програма Унутрашња архитектура. Кроз дела седам аутора, бивших студената ФИЛУМ-а, свеобухватно је илустрован уметнички рад овог студијског програма кроз претходне две деценије.

Свечано отварање изложбе заказано је за 20 сати, а изложбу ће отворити продекан за уметност, др Јелена Атанасијевић, редовни професор и шеф Катедре за унутрашњу архитектуру, др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор.

Plakat

У склопу међународне Изложбе архитектонских пројеката централне Европе номинираних за награду Piranesi, која се одржава 31. 5 – 12. 6. 2022. године у Музеју сувремене умјетности у Загребу, биће изложена два рада студенткиња Катедре за унутрашњу архитектуру:

Cenceptual design of jewellery store ,,Studio Glina’’ Kragujevac,

Рад представља пројекат настао у склопу предмета Основи пројектовања стилског ентеријера, ак. година 2020/2021. 

Студент: Симона Благојевић

Ментор: др Бојана Пашајлић, доцент

Regeneration of the Urban Zone of Ivo Lole Ribar Street, Kragujevac,

Рад представља пројекат настао у склопу предмета Типологија и ликовни елементи традиционалне архитектуре и Урбани дизајн, ак. година 2020/2021. 

Студент: Магдалена Стојадиновић,

Ментори: др Бојана Пашајлић, доцент и Наталија Богдановић, доцент

2 min

У атријуму Прве крагујевачке гимназије у петак, 3. јуна 2022. године, од 11 сати, Алекса Гајић, наш најпознатији стрип цртач и аутор првог српског дугометражног анимираног филма „Technotise – Едит и ја”, одржаће  предавање о анимираном филму и стрипу. 

Студенти ФИЛУМ-а имаће прилику да сазнају о искуствима у раду у пољу стрипа, илустрације и анимираног филма. 

Aleksa Gajic CRS festival 1110 1

Добро дошли!

 

Позивамо вас да, дана 8. јуна 2022. године од 19 сати, у Галерији Високо техничке школе струковних студија у Крагујевцу, присуствујете отварању завршне изложбе радова студената четврте године сликарства. 

Добро дошли!

 

Pozivnica druga verzija 2

На Јутјуб каналу Студентског културног центра премијерно је приказана емисија о култури ,,Ретроспектива 20/21".  Емисија је снимљена поводом прошлогодишње изложбе професора и студената Катедре за унутрашњу архитектуру и премијерног представљања пројекта Излажи/Не излажи и Open space learning classrom/Учионица на отвореном. 

Изложба Ретроспектива 20/21 ревијални је приказ радова на идејном и извођачком нивоу студената и професора који су се одвијали током 2020. и 2021. године.
Имајући у виду пандемијске услове који су тада били актуелни, изложба има за циљ да представи успешност сарадње наставног кадра и студената Унутрашње архитектуре, као и радове професора у том периоду.
Као интегрални део изложбе представља изведени пројекат Излажи не одлажи и Open space learning classrom/Учионица на отвореном који су студенти треће и четврте године, под менторствном ванредног професора др ум. Катарине Лончаревић, доцента Јелене Рувидић, доцента Наталије Боградновић и доцента др Бојане Пашајлић, израдили у наведеном периоду као део конкурса ,,Шта нам тешко" који спроводе Млади истраживачи Србије у партнерству са Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца, ЦеГраД-ом из Обреновца, ТИМ 42 из Лесковца, EMPOWER из Пожеге, под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије, у оквиру Националног програма ,,Млади су закон 2020".