Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Изложба Награда Пиранези 2021 - Међународна архитектонска изложба (Београд, 2022.) отворена je 23. 6. 2022 на Архитектонском факултету, Универзитета у Београду (Булевар краља Александра 73/II, 11000 Београд, Србија) у оквиру манифестације БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре).

Пирански дани архитектуре (ПДА) у сарадњи са Београдском интернационалном недељом архитектуре (БИНА) и Архитектонским факултетом (Универзитет у Београду) представљају Међународну архитектонску изложбу за Награду Пиранеси 2021.
На изложби се приказује поставка у облику 47 реализација архитеката и 34 студенстких пројеката које је номиновало једанаест (11) националних селектора из једанаест (11) европских држава (Аустрија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Чешка, Грчка, Маџарска, Италија, Словачка, Словенија, Србија, Црна Гора), реализованих у последње две године.

Међународни жири је доделио награду, два признања и једно студентско признања Пиранези 2021.
Изложба је била приказана у новембру 2021. године у Пирану и Порторожу и од тада наставља свој пут у 11 земаља учесница.

У овој трећој сезони за Србију на Пиранским данима архитектуре (ПДА), укључена је и српска студенска селекција из Крагујевца, а 2021. године (38. едиција конференције) конференција је проширена и на Црну Гору. Тако се конференција и награда интензивно проширује на регионално подручје где је ово међународно дешавање било присутно од 1983. године. Награда Пиранези додељује се од 1989. у оквиру Пиранских дана архитектуре (ПДА) који је међународни архитектонски догађај са једном од најдужих традиција на свету и дешава сваку претпоследњу суботу у новембру у приморским градовима Пиран и Порторож у Словенији.

У склопу изложбе Катедра за унутрашњу архитектуру учестује са два рада:

Cenceptual design of jewellery store ,,Studio Glina’’ Kragujevac,

Рад представља пројекат настао у склопу предмета Основи пројектовања стилског ентеријера, ак. година 2020/2021. 

Студент: Симона Благојевић

Ментор: др Бојана Пашајлић, доцент

Regeneration of the Urban Zone of Ivo Lole Ribar Street, Kragujevac,

Рад представља пројекат настао у склопу предмета Типологија и ликовни елементи традиционалне архитектуре и Урбани дизајн, ак. година 2020/2021. 

Студент: Магдалена Стојадиновић,

Ментори: др Бојана Пашајлић, доцент и Наталија Богдановић, доцент

Намера конференције је евалуација актуелних архитектонских трендова и презентација најиновативнијих идеја архитектонске и просторске продукције на подручју Средње Европе. Конференција ПДА представља и потиче савремену квалитетну контекстуалну архитектуру и културни диверзитет.

Трајање изложбе предвиђено је за месец дана, до 23. 7. 2022. године.

17 bina program vertikalan en 19 maj min

У уторак 28. јуна, у 19 сати, у Универзитатској галерији биће отворена Годишња изложба радова студената Одсека за примењену и ликовну уметност. Излагачи су актуелни студенти студијских програма основних академских и мастер академских студија Ликовне уметности, Графички дизајн и Унутрашња архитектура.

Са посебним задовољством вас обавештавамо да Филолошко-уметнички факултет, поводом 20 година постојања, представља крагујевачкој јавности још једну изложбу, под називом Графички дизајн – 20 година ФИЛУМ-а

Ова јубиларна година обележена је богатим програмом, те Вас овом приликом позивамо да присуствујете отварању изложбе Одсека за примењену и ликовну уметност, која ће се одржати у четвртак 23. јуна 2022. године, у Контакт галерији СКЦ-а Крагујевац (ул. Радоја Домановића бр. 12, Крагујевац)

Поставку изложбе чине радови 16 аутора који су похађали наставу на студијском програму Графички дизајн Одсека за примењену и ликовну уметности, која ће пружити увид у уметнички рад овог студијског програма. 

,,Изложба радова, сада већ афирмисаних стваралаца, који су похађали наставу на студијском програму Графички дизајн, на занимљив начин репрезентује различите правце којима су кренули након завршетка факултета. Од бављења графичким дизајном у ужем смислу, преко обогаћивања уметничког израза новим медијима до посвећеног рада у образовању, излагачи својим радовима презентују, пре свега садашњим студентима, широк опсег могућности коришћења стечених знања и вештина.“

Свечано отварање изложбе заказано је за 20 сати, а изложбу ће отворити редовни професор Видан Папић.

 

Pozivnica DIZAJN page 0001

Студенти Графичког дизајна другу годину заредом организују изложбу фотографија у Галерији Дома омладине Крагујевац. Изложене фотографије настале су током академске 2021/2022. године на редовној настави на предметима Фотографија (основе) 1 и Фотографија (основе) 2, коју изводи професор Александар Павловић.
У оквиру тематски одређених задатака на поменутим предметима, студенти показују способност доброг компоновања у фотографији, освајајући простор слике прочишћеним језиком ахроматске фотографије на првој, а бавећи се колористичким односима на другој години студија.

Простор је доминантно заступљени мотив у првој групи, као сведок различитих приступа истој теми и техници. Радови студената друге године нас подсећају на идентитет као кључну преокупацију свих аутора на изложби. Сада већ потпуно особене, фотографије у боји из друге групе приказују – кроз портрет подједнако колико и кроз простор – фрагменте различитих реалности, служећи се колористичким односима, необичним или уобичајеним ракурсима, али и материјалношћу фотографисаних објеката.

Присутни су радови следећих студената:
Фотографија (основе) 1: Даница Денић, Ивона Савовић, Мина Радовић, Магдалена Тијанић, Ана Јовановић, Милица Премовић, Емилија Николчевић, Александра Милановић, Тијана Ковачевић, Илија Лазић, Маша Могић

Фотографија (основе) 2: Јана Лазовић, Јелена Талевска, Наташа Пумпаловић, Ивона Радовановић, Јелисавета Петровић, Ирина Митровић, Милена Кадић, Лена Сретеновић, Катарина Аксић


Изложба ће бити отворена у понедељак, 20. јуна, у 20 часова, у Галерији Дома омладине Крагујевац.

Добро дошли!

NASLOVNA najava 01