Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо да, у четвртак 19. маја 2022. године од 11.00 сати, присуствујете предавању у Галерији Библиотеке Економског факултета и размените идеје, знања и искуства са проф. др Павлином Величковом са Новог бугарског универзитета из Софије. Ове недеље, у оквиру пројекта ДЕМУСИС, студенти и наставници Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу имаће ретку прилику да чују предавање на тему ,,Нови маркетиншки приступи у музици"

Добро дошли!

Pavlina Velichkova FILUM 19052022

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту на коме ће наступити акордеонисти Никола Лазаревић, Александар Радовић и Никола Димитријевић, који ће бити одржан у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије у петак, 13. маја 2022. године, од 20 сати. 

Програм: Ј.С. Бах. Ј. Хајдн,  В. Власов,  Б. Лоренцен,  С. Губајдулина, П. Корпијако и др.

Добро дошли!

 

AKORDEONISITI

Поводом 20 година постојања Филолошко-уметничког факултета, у среду, 20. априла 2022. године одржана су два догађаја посвећена овом јубилеју. 

Алумнисти Филолошко-уметничког факултета (ФИЛУМНИСТИ) представили су крагујевачкој јавности студијске програме које су успешно завршили на ФИЛУМ-у кроз разноврстан музички програм. Кроз програм од 11 композиција илустрован је музички рад овог одсека кроз претходне две деценије.

Такође, истога дана, у Кући Ђуре Јакшића, заинтересовани посетиоци могли су да чују предавање акордеонисте др ум. Луке Лопичића, такође алумнисте ФИЛУМ-а, под називом ,,Интерпретација камерне музике по методи Станиславског" које је ,,проистекло из истоименог докторског уметничког пројекта  и бави се проблематиком интерпретације камерне музике сагледане кроз призму сличности и разлика између музичке и драмске уметности.“

Концерт под називом Виола у стваралаштву српских композитора виолисткиње Наташе Петровић, редовног професора на Филолошко-уметничком факултету, и пијанисткиње Бојане Димковић биће одржан у четвртак, 12. маја 2022. године, у Кући Ђуре Јакшићa, од 18 сати. 

На програму су дела Дејана Деспића, Јасне Вељановић, Душана Радића, Рудолфа Бручија, Петра Стојановића 

Овај пројекат подржао је СОКОЈ из Фонда за културна давања.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

 12 5 2022 Viola

Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању ,,Интерпретација камерне музике по методи Станиславског" акордеонисте др ум. Луке Лопичића, у среду 20. априла 2022. године, од 17 сати, у Кући Ђуре Јакшића. Акордеониста Лопичић алумниста је Филолошко-уметничког факултета и предавање ће одржати у склопу обележавања 20 година постојања ФИЛУМ-а. 

,,Предавање под називом Интерпретација камерне музике по методи Станиславског је проистекло из истоименог докторског уметничког пројекта Луке Лопичића и бави се проблематиком интерпретације камерне музике сагледане кроз призму сличности и разлика између музичке и драмске уметности. Полазећи од хипотезе да се музичари баве невербалном глумом, циљ овог предавања је да се, користећи се примењивим методама Станиславског, прикаже другачији приступ процесу припреме једног музичког дела у оквиру камерне музике.

Због катедре на којој је одбрањен докторски уметнички пројекат (Камерна музика), истраживање је конципирано и усредсређено на проблематику камерног музицирања, али овакав приступ апсолутно налази своју примену и приликом солистичког музицирања.
Емоције заузимају кључно место у учењу Станиславског, а нарочито начини на које их треба пробудити, евоцирати, проживети. Сходно томе, у оваквом приступу процесу припреме једног музичког дела акценат је стављен на психолошку припрему музичара извођача по узору на глумачку припрему, као и на стваралачко „преживљавање“ како извођача унутар камерног ансамбла, тако и извођача солисте, обрађујући притом цео процес интерпретације од тумачења музичког дела у смислу истраживања емоционалног садржаја, преко поштовања стилских карактеристика дела, композиторове замисли и ознака у нотном тексту, па све до самог чина извођења." (Др ум. Лука Лопичић)

 

 

Plakat Luka Predavanje