Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо на концерт студената виолине који се организује у уторак 8. новембра. 2022. године, у 19 сати, у Кући Ђуре Јакшића. На концерту ће наступати студенти из класа: ванредног професора Јелене Роквић и доцента Александре Милановић.

Клавирска сарадња: др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник.

 

На програму су дела Ј. М. Леклера, Л. ван Бетовена, Г. Ф. Хендла, В. А. Моцарта, П. Стојановића, Р. Шчедрина.

 

Улаз је слободан.

Добро дошли!

 

Програм

Концерт Михаила Аркадјева, истакнутог пијанисте, диригента, композитора, теоретичара, музиколога и филозофа, одржан је у Свечаној сали Прве крагујевачке гиманзије, у суботу 15. октобра 2022. године. 

Концертом пијанисте Аркадјева отворила се друга концертна сезона Филолошко-уметничког факултета.
На програму су била дела М. Аркадјева, С. Рахмањинова и М. Мусоргског

 

Са посебним задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената Филолошко-уметничког факултета, у понедељак 31. октобра 2022. година од 19 сати, у Кући Ђуре Јакшића. 

За овај концерт припремљен је разноврстан програм који изводе студенти Одсека за музичку уметност представљајући студијске програме које успешно похађају на ФИЛУМ-у. 

Концертну сезону Филолошко-уметнички факултет отворио је 15. октобра 2022. године, те вас са задовољством позивамо да у понедељак послушате са нама други у низу планираних концерата у оквиру ове сезоне.

Добро дошли!

II koncertna seyona 2022

Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању Елојзе Амарал под називом ,,Жеља за повезивањем: увод у музичко кустоство” које ће се одржати 1. новембра 2022. године у Галерији Библиотеке Економског факултета од 14.30 сати.

Студенти и наставници Филолошко-уметничког факултета имаће прилику да чују предавање из области кустоства у музици Елојзе Амарал, пијанисте, уметник-истраживача и кустоса, са Краљевског конзерваторијума у Хагу, а које се одржава у оквиру пројекта ДЕМУСИС.


О теми:

Концерт никад није само неутрални оквир за музику. Напротив, контекст музичког извођења, видови присуства и укључивања публике, програмске текстови и књижице – све су то елементи који утичу на извођење и слушање на изузетне начине. Свесни тога, многи музичари данас размишљају о овим елементима као делу њихове уметничке праксе, истражујући их како би привукли нову публику и понудили нова музичка искуства.
У свом предавању, Елојза Амарал ће приказати неке од најпривлачнијих примера музичког кустоства, како историјских тако и савремених, позивајући учеснике да поделе сопствена искуства.
Предавање је инспирисано истоименим радом објављеним 2020.

Елојза Амарал (Heloisa Amaral) је пијаниста, уметник-истраживач и кустос. Члан је дуа Hellqvist/Amaral и ансамбла „neoN“, а сарађивала је и са композиторима попут Џоане Бејли, Сајмоном Стин-Андерсеном, Јоханесом Крајдлером, Филом Ниблоком, Хелмутом Лахенманом, Наташом Барет, Јаном Ст. Вернером, Марином Росенфелд и Кетрин Ламб.
Поред рада као кустос Центра за нову музику Ny Musikk у Ослу и програма Ултима Академије у оквиру Ултима фестивала у Ослу до 2015. године, била је ангажована као саветник истраживачког пројекта „Дефрагментација – кустоство савремене музике“, уз држање радионица о кустоству и техникама давања фидбека за менторе и студенте Летње школе за нову музику у Дармштату, Вишем мастеру за савремену музику у Генту, Орфеус институту и Internationale Ensemble Modern Akademie за савремено музичко извођаштво.
На Краљевском конзерваторијуму у Хагу ангажована је у својству предавача у области уметничких истраживања и кустоским праксама, док такође ради своје докторско истраживања на Универзитету у Лајдену (Холандија).

Добро дошли!