Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Од четвртка, 1. априла 2021. године у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац биће отворена изложба цртежа ,,Тако је говорила планина", др ум. Јелене Шалинић Терзић, ванредног професора на Филолошко-уметничком факултету. 

Изложба ће моћи да се погледа уз поштовање епидемиолошких мера заштита, обавезно ношење заштитиних маски и уз физичку дистанцу од 1. до 15. априла 2021.

плакат шалинић

 

Дани отворених врата Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета биће одржани 6. и 7. априла 2021. путем Google Meet платформе. Од наставника и студената кандидати ће моћи да добију све информације о предностима студирања на ФИЛУМ-у, о припремној настави која ће се реализовати током априла и маја, као и о пријемном испиту.

 

Пријава ће трајати од 22. марта до 4. априла, до 12 сати, након чега ће пријављени кандидати добити обавештење о начину приступања онлајн презентацији.

Заинтересовани ученици могу се пријавити путем линка за праћење више студијских програма, јер ће презентације бити одржане у различитим терминима, по следећем распореду:

Уторак, 6. 4. 2021. године

19.00 – Италијански језик и књижевност

19.30 – Француски језик и књижевност

20.00  – Шпански језик и хиспанске књижевности

Среда, 7. 4. 2021. године

19.00 – Енглески језик и књижевност

19.30 – Немачки језик и књижевност

20.00 – Српски језик и књижевност

 Наши наставници припремили су и научнопопуларна предавања која ће се емитовати пре и након презентација:

6. април

18.00–18.30 Љубав у француској књижевности и Животиње као јунаци у француској књижевности, доц. др Марија Панић (Француски језик и књижевност)

18.30–19.00 АбракаДада и пронађи зеца: игра као поступак у француској књижевној авангарди, Катарина Ћировић (Француски језик и књижевност)

20.30–21.00 Језичка лабораторија: експерименти с новим речима, др Ивана Николић (Шпански језик и хиспанске књижевности)

21.00–21.30 Књижевна лабораторија: огледи о будућности и (пост)хуманом, доц. др Јелица Вељовић (Шпански језик и хиспанске књижевности)

7. април

20.00–20.30 Феминистичко читање романа Љубавнице Елфриде Јелинек, доц. др Милена Нешић Павковић (Немачки језик и књижевност)

20.30–21.00 Апокалипса сада = апокалипса никада (поезија и крај света), Ђорђе Ђурђевић (Српски језик и књижевност)

 Blue Bordered House Interior Open House Invitation ispravljeno

Десету годину заредом компанија Japan Tobacco International (JTI) у сарадњи са Амбасадом Јапана, објављује конкурс за Сакура стипендије намењене радозналим и амбициозним студентима и истраживачима широм Србије, чија су интересовања усмерена на Јапан и јапанску културу, као и на повезивање две земље.

Поводом јубиларног Сакура конкурса, добитници стипендије имаће јединствену прилику да практични део својих истраживачких радова обаве у Јапану. Компанија Japan Tobacco International, која ће финансирати пут у Јапан, на овај начин жели да младим студентима и истраживачима пружи незаборавно искуство и омогући да, кроз своје истраживање, на најбољи начин упознају и доживе Јапан. С обзиром на пандемију корона вируса, пут у Јапан биће реализован кад епидемиолошка ситуација у обе земље то дозволи.

Сакура стипендијом биће награђени најбољи и најкреативнији истраживачки радови на различите теме у вези са Јапаном, а из области - друштвених и хуманистичких наука (економије, права, политичких наука, филозофије, јапанског језика и књижевности), културе и уметности и Каизен менаџмента.

Пријављивање на конкурс трајаће од 24. марта 2021. до 30. априла 2021, док право учешћа имају сви студенти основних и постдипломских студија, као и истраживачи који нису запослени пуно радно време.

За пријаву је потребно попунити образац на веб-страници www.sakurastipendije.rs

Кандидати треба да образложе идеју свог рада, очекиване резултате истраживања и своју визију будућих односа Србије и Јапана.

Сакура стипендија добила је име по јапанском дрвету трешње које је познато као симбол среће и просперитета. ЈТИ и Амбасада Јапана верују да ће управо талентовани истраживачи и студенти, као што су добитници Сакура стипендије, донети просперитет Србији и допринети јачању пријатељства између два народа.

Текст конкурса.

Sakura stipendije 1080 1

Соната бр. 1 композиције ,,АЛМАЗ'' (за хармонику дугметару) Алексе Мирковића, студента мастер академских студија на студијском програму Хармонике из класе редовног професора др Зорана Ракића,  изведена је 20. марта 2021. године на концерту поводом „Сверуског дана хармонике“ у концертној сали престижне Руске музичке академије „Гњесини“ у Москви.
Сонату је извео вишеструки победник светских такмичења за хармонику, Владимир Ступњиков, студент Фридриха Робертовича Липса, иницијатора и руководиоца пројекта Сверуски дан хармонике, предлагача програмског концепта самог догађаја.

Ово троставачно дело, посвећено извођачу Ступњикову, компоновано је након Мирковићеве посете Алмазном фонду у Московском Кремљу, те и његови ставови одговарају деловима  сталне поставке у овом музеју, а музика је писана у духу руске народне музике и уз њене цитате. Соната ,,АЛМАЗ'' прихваћена је изузетно добро, уз позитивне критике и оцену да представља свежину у репертоару за хармонику.

Такође, у јануару 2021. године у Санкт Петербургу, у Малој сали Академске филхармоније ,,Д. Д. Шостакович'' премијерно је изведено Мирковићево дело ,,Три слике из Санкт Петербурга'' за трио хармоника. Извео га је трио хармоника Symmetrio, који чине лауреати светских такмичења за хармонику, руски хармоникаши Аркадиј Шкворов, Артур Адршин и Владимир Ступњиков.

И ова композиција описује лепоту руске природе и града Санкт Петербурга, али истовремено представља и скицу уметничког профила сваког члана поменутог трија.

Записи са премијера ових композиција доступни су на следећим линковима:

  1. Соната ,,АЛМАЗ'': https://www.youtube.com/watch?v=L_4yAeB6-Mk
  2. Три слике из Санкт Петербурга: https://www.youtube.com/watch?v=f8HqIBwRNxE

FB IMG 16147833162079e8kEfZjMlc