Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Обавештавамо вас да ради договора и заказивања бесплатног тестирања на COVID-19, због уласка у Републику Србију, студенти са територије Републике Црне Горе могу да се јаве др Маји Милановић на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или др сци. Сањи Меденицина мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Тестирање на COVID-19 моћи ће да обаве само студенти који буду имали обавезе на високошколским установама током маја месеца (практична блок настава или испитни рок). На тестирање студенти ће долазити са имејл поруком коју треба да добију од високошколске установе, у којој се наводе њихове обавезе у мају. Са негативним резултатом теста студенти ће имати рок од 72 сата да уђу у Републику Србију без обавезе боравка у карантину.

Обавештење Министарства просвете, науке и технолошког развоја број 612-00-00523/1/2020-06 од дана 15. маја 2020. године, о процедури за заказивање бесплатног тестирања на COVID-19 за студенте који долазе са територије Црне Горе можете да погледате овде.

Фондација Темпус обавештава да до 15. јуна траје пријављивање за CEEPUS мрежне мобилности студената и наставног особља са државних високошколских установа. Размене се спроводе на партнерским високошколским установама које су део CEEPUS мреже у којој учествује и установа студента/члана наставног особља који се пријављује на стипендирани боравак. Након пуштања у рад CEEPUS институционалних мрежа за 2020/21.годину, омогућено је и пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа за мобилност на партнерским институцијама у оквиру мрежа.
Први позив за мрежне мобилности трајаће до 15. јуна, након чега се очекује да ће, у складу са уобичајеном праксом, закључно са 31. октобром трајати следећи конкурсни рок, такође за боравке унутар мрежа.

Информације у вези са могућим продужавањем или изменама рокова у појединим земљама, у зависности од епидемиолошке ситуације, биће ближе наведене на CEEPUS платформи. Пријаве се подносе искључиво електронским путем, преко CEEPUS платформе, а начин аплицирања ближе је описан на сајту Фондације Темпус.

За више појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати брошуру Темпус фондације (стране 14-18. посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS одељак на сајту Темпус фондације или консултовати главни портал програма www.ceepus.info,  нарочито одељак често постављаних питања (FAQ).

Конкурс је преузет са интернет презентације Фондације Темпус- Националне CEEPUS канцеларије и објављен је на сајту Универзитета и Центра за развој каријере.

Компанија Japan Tobacco International и Амбасада Јапана позивају младе истраживаче и студенте да истраже Јапан, буду оригинални и креативни, предложе тему за истраживачки рад и освоје Сакура стипендију.

„Компанија ЈТИ верује да и у најтежим временима треба охрабривати младе да стичу нова знања и негују своју радозналост и зато смо одлучили да сада распишемо конкурс за доделу Сакура стипендија. Верујемо да време које студенти проводе код куће могу квалитетно искористити за истраживање и да можемо и ове године очекивати сјајне идеје које ће допринети примени најбољих пракси из Јапана у Србији“, изјавио је Горан Пекез, директор корпоративних послова ЈТИ и Председник Јапанске пословне алијансе у Србији.

Пријављивање на конкурс трајаће до 29. маја 2020. године, а право учешћа имају сви студенти основних и постдипломских студија, као и истраживачи који нису запослени пуно радно време.

Пријаве се врше попуњавањем обрасца на веб страници http://sakurastipendije.rs/konkurs/, где је потребно да кандидати образложе идеју коју желе да истраже. Теме су многобројне – од права, политичких наука, економије, филозофије, културе и уметности, јапанског језика и књижевности или Каизена. Због тренутне ситуације, уз попуњени образац за пријаву потребно је доставити само фотографије личне карте или пасоша и попуњених, оверених страница важећег индекса. Рок за достављање остатка документације биће објављен накнадно, након укидања ванредног стања.
Сакура стипендија добила је име по јапанском стаблу трешње које је познато као симбол среће и просперитета. ЈТИ и Амбасада Јапана верују да ће управо талентовани истраживачи и студенти, као што су добитници Сакура стипендије, донети просперитет Србији и допринети јачању пријатељства између два народа.

Sakura In 02 1

Драмско-рецитаторска секција Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи у сарадњи са народном библиотеком „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи организује треће по реду такмичење у рецитовању.

На смотри рецитатора учествују:

-кандидати средњег узраста- средње школе

-кандидати старијег узраста- студенти

Kритеријуми по којима комисија прати и вреднује такмичаре садрже следеће елементе: избор песме примерен узрасту;  акцентуацију и дикцију; мисаоно-емотивни доживљај; природност, изражајност и сугестивност казивања; минутажа;

Рецитатори за оба узраста говоре пo две песме. Прва по свом избору, а друга задата. Песме се интерпретирају на српском језику и напамет, а интерпретација може трајати за песму по избору минимум два минута, а максимум до четири минута. Циљ такмичења је да се код ученика и студената створи интерес за рецитовањем и лепим говором, као и развој личних склоности за књижевност и књижевно стваралаштво, те неговање интереса за говорно презентовање књижевне уметности.

Такмичење ће бити одржано нa Тргу културе у Врњачкој Бањи (уколико временске прилике буду дозвољавале) или у супротном у народној библиотеци „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи 8. и 9. јуна. Први дан (понедељак, 8.јун)- елиминациони круг и избор 10 најбољих рецитатора за финале од 15 часова. Други дан (уторак, 9. јун) - велико финале за 10 финалиста од 17 часова. Смештај за финалисте обезбеђен је у aпартманима ,,Здравковић“ у Врњачкој Бањи. Пријаве за такмичење трају до 31. маја. Учесници могу бити узраста од 15 до 25 година. Пријаве се врше електронским путем попуњавањем формулара који ћете затражити од организатора као и задате песме. На такмичењу ће бити награђени најбољи рецитатори:

ПРВО МЕСТО – 10.000.00 динара

ДРУГО МЕСТО – 7.000.00 динара

ТРЕЋЕ МЕСТО – 5.000.00 динара.

Пријаве као и информације затражити путем имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.; бр.тел. 066/92-72-705; инстаграм страница: takmicenje_recitatora_vb