Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У ауторству седмочлане групе студената србистике Филолошко-уметничког факултета 31. маја у Универзитетској галерији отворена је изложба уметничких фотографија рађених по мотивима Романа о Лондону Милоша Црњанског, под називом ...Through the dark crystal.... Двадесет фрагментарних кадрова прате тамне слојеве бића, сновидне представе и расплићу нити које чине мрежу загонетки смештених у Роман о Лондону, објашњавају аутори. Иако је у питању самостална, ваннаставна активност, подстицај за изложбу уследио је након заједничког рада на предмету Европски идентитет српске књижевности II проф. др Часлава Николића. Аутори изложбе су: Јасмина Николић, Драгош Главчић, Марица Павловић, Александра Урошевић, Милена Средојевић, Сандра Младеновић, Катарина Сретовић. За израду и обраду фоографија били су задужени: Катарина Васиљевић, Милош Дашић, Марко Стаматовић, Јасмина Шућур, Сара Новаковић, а за body art: Невена Павловић.

Поводом Дана Филолошко-уметничког факултета изложба ће бити постављена у Ректорату Универзитета у Крагујевцу 3. јуна у 12 часова.

У петак, 31. маја 2019. године у 19 часова у изложбеном простору Куће Војновића биће отворена самостална изложба Ожиљци - усмена историја планине др ум. Јелене Шалинић Терзић. 

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 14. јуна 2019. године, радним данима од 10 до 19 часова. 

Oziljci el. pozivnica

У Андрићевом институту у Андрићграду (Вишеград, Република Српска) од 2. до 7. јула одржаће се шеста летња школа Академије „Андрић“ на тему Савремени роман. Школа је намењена студентима филолошких наука са универзитета у Републици Српској и Републици Србији. Полазницима летње школе обезбеђени су и смештај и исхрана у Андрићграду, док трошкови превоза нису покривени.
Због ограничених смештајних капацитета, максималан број учесника летње школе је 20.
Пријављивање кандидата (од 1. до 15. јуна) могуће је на и-мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., са назнаком „пријава за летњу школу“.
Потребна документација:
а) попуњен пријавни лист;
б) потврда да је кандидат студент филолошких наука једног од универзитета у Републици Српској и Републици Србији (или фотокопија индекса);
в) мотивационо писмо.
Обавештења о прихваћеним пријавама студентима ће бити достављена до 20. јуна.
Више информација и пријавни формулар можете наћи на сајту Андрићевог института

Задужбина Андрејевић објавила је 47. Конкурс за објављивање научних монографија насталих на основу докторских дисертација, магистарских теза, специјалистичких радова и научних студија и 22. Конкурс за објављивање монографија насталих на основу мастер радова. Конкурси трају до 1. јула, а конкурсни материјал и више иформација налази се на сајту www.zandrejevic.rs.