Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Премијера представе „Да се ја питам”, новооснованог ансамбла „Бард Театар“ биће изведена у Књажевско-српском театру, у недељу, 28. фебруара. Првобитно је премијера била најављена за 7. децембар, али је због погоршања епидемиолошких мера одложена.

Овај комад говори о одрастању и сазревању, оствареним и неоствареним љубавима, пријатељству, верности, односу са родитељима – то је прича о младим Крагујевчанима и њиховом граду.

Главне улоге поверене су младим глумцима Алекси Могићу, Александри Стаменковић, Анастасији Ђорђевић, Данијели Лукић, Емилији Михаиловић, Емилији Сантрач, Невени Терзић, Николини Николић и Филипи Ђурић, а у комади играју и Марија Ракочевић, Милица Реџић Вулевић, Ненад Вулевић и Никола Милојевић.

Представу је по тексту Ненада Вулевића режирао Чедомир Штајн. Костимограф је Лила Вуковић, сценографију представе потписује Јована Живановић, а композитор је Драгослав Танасковић, Трнда. Фотограф и сниматељ је Ненад Борисављевић.

Овај пројекат је финансијски подржао град Крагујевац, у организацији ДКРЦ „Супермама”.

Глумци који су успешно прошли аудицију у септембру прошле године, кроз рад са професионалним глумцима упознали су драмску литературу, технике глуме, понашање на сцени, а до краја процеса имали су прилику да раде са професионалним костимографом, сценографом, композитором и другим позоришним радницима, где су могли да прате низ и хармонију креирања једне позоришне приче.

Кроз рад на стварању позоришне представе, полазници су учили и усвојили елементе позоришног и глумачког језика (дикција, сценски покрет, техника гласа, пантомима, плес), а прошли су и кроз све фазе тог процеса активно учествујући у изради представе „Да се ја питам”.

Бард Театар је независна позоришна сцена за децу и младе и са децом и младима која је формирана у оквиру ДКРЦ „Супермама”. Под овим именом постоји од 2020.године, иако су на крагујевачкој позоришној сцени присутни од 2012. године.

Бард Театар је позориште које едукује кроз радионице и трибине, кроз радионичарски рад представљајући методе савладавања свих техника једног позоришног процеса. Професионални глумци и глумци аматери свих узраста су равноправни чланови Бард Театара, а основни циљ да сва деца и млади трајно приволе позоришну уметност.

Број места је ограничен, због седења на прописној дистанци, а сваки посетилац ће морати да има заштитну маску. Карте можете резервисати на број 063 626 619.

Plakat Da se ja pitam 2

 

Први Онлајн студентски сајам: упознајте француске универзитете одржаће се у среду 17. фебруара 2021. од 10.00 до 18.00 часова на платформи www.studentskisajam.rs. Овај сајам плод је сарадње са Campus France, француском агенцијом која се бави промоцијом француског високог школства, мобилношћу и пријемом иностраних студената и одржава се у оквиру традиционалне манифестације Tournée des Balkans која је почела у Софији новембра 2020. а завршава се у Београду.

Сајам ће окупити представнике француских универзитета и престижних школа попут: Sciences-PO, Ecole Polytechnique, INSA из Лиона, EDHEC-a, SKEMA Business School, Grenoble Ecole de management, Универзитета Лион 1, Универзитета Тулуз 2, Универзитета у Руану, Бордоу, Монпељеу, Поатјеу, филмске школе EICAR, мреже државних бизнис школа IAE, Института Вател и Пол Бокиз за хотелијерство, ресторатерство и гастрономију, Институт Mines Télécom за рударство и телекомуникације, IMT Atlantique, Ecole des Mines de Nancy и бројне друге школе као и представнике Фондације Темпус Еразмус + и руководиоце франкофоних студијских програма у Србији и на Балкану.

Студенти и средњошколци као и њихови родитељи моћи ће да присуствују вебинарима и непосредно ступају у контакт са представницима француских високшколских установа.

Искористите овај незаобилазан догађај како бисте се добро припремили за универзитетску 2021-2022. годину  RendezVousEnFrance ️

Регистрација је обавезна

Више информација о догађају, као и детаљан програм можете наћи на сајту Француског института у Србији.

Догађај је најављен и на:
http://bit.ly/3abAV0r,
https://bit.ly/2OAGa1v и https://bit.ly/3jUrfuF.

 

StudentskiSajam site 720x400

Концерт под називом Kомпозиције за флауту српских композитора на којем су наступили флаутиста Александар Ружичић, виши уметнички сарадник на ФИЛУМ-у, и пијанисткиња Теа Димитријевић одржан је у галерији Артгет Културног центра Београда у понедељак, 8. фебруара 2021. године.

На програму концерта изведена су одабрана дела Милоја Милојевића, Енрика Јосифа, Милане Стојадиновић Милић, Љубице Марић, Милоша Петровића као и Драшка Аџића.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, број места за публику био је ограничен, а снимак дела концерта је објављен на Јутујуб каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају.

 Прилог РТС-а.

Screenshot 6