Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

ЕУ инфо мрежа 18. фебруара 2021. године расписаће тематски, уметнички конкурс за достављање предлога ангажованих и интерактивних уметничких инсталација на тему ,,Европа је овде”. Овај уметнички наградни конкурс као и три најбоља предлога биће део кампање коју спроводи Делегација Европске уније у Србији поводом обележавања Дана Европе у мају 2021. године. Уметнички конкурс има за циљ да пружи подршку младм и талентованим уметницима, да промовише њихов ауторски рад, али и европске вредности. Три предлога која ће одабрати стручни жири биће изложена у јавном простору у Београду, Нишу и Новом Саду на Дан Европе, 8. или 9. маја 2021. године, у склопу манифестације обележавања Дана Европе у Србији коју организује Делегација Европске уније у Републици Србији.

Конкурс је намењен студентима основних, мастер и докторских студија уметничких академија и факултета (државних или приватних), који могу да се пријаве као тим (два студента најмање у тиму). Сви пријављени потребно је да имају одабраног ментора - професора са уметничке академије/факултета. Није обавезно да студенти једног тима буду у истој класи на истом факултету.

Предлог уметничке инсталације треба да буде ангажовани уметнички рад или уметничко дело, 3Д интерактивна инсталација у простору, која комуницира тему конкурса путем следећих медија: мултимедија, скулптура, реадy-маде објеката и слично. Значајно је имати у виду да ће рад бити изложен на отвореном, односно у јавном простору, те мора бити јасно видљив и уочљив са даљине, те да кроз употребу тог простора и наратива комуницира са публиком, и да активно укључује јавност у симболичко значење инсталације. Основни критеријум за одабир рада је одговор на тему „Европа је овде“.

Предлог уметничког рада којим се конкурише на конкурс ,,Европа је овде” не сме бити претходно објављиван, излаган, или пријављиван на друга такмичења/конкурсе.

Награда/буџет од 5,000 евра (нето) предвиђена је за креативни концепт, припрему, креирање и продукцију, односно, реализацију уметничке инсталације, њено постављање (у логистичком смислу) у једном од три наведена града, 8. и/или 9. маја 2021. године, као и надокнаду за ауторе, а биће исплаћена на основу Уговора о ауторском делу.

Након избора најбољих радова, аутори цће блиско сарађивати са ЕУИНФОНЕТ тимом који ће пратити динамику продукције/реализације инсталације и испуњење задатог рока за њено постављање и излагање.

Наградни конкурс ,,Европа је овде” за младе уметнике трајаће до 12. марта. Све информације и услови конкурса биће доступни 18. фебруара 2021. године на www.europa.rs

Уметничке инсталације ће остати у власништву Делегације Европске уније у Србији. Ауторима ће бити омогућено да позајме рад уз сагласност и образложење, али не ради учешћа на другим такмичењима и конкурсима.

Овим конкурсом жеља нам је да на креативан и интерактиван начин, кроз савремене уметничке праксе пренесемо поруку Дана Европе, али и да истовремено пружимо финансијску подршку младим уметницима у Србији и промовишемо њихов ауторски рад.

Контакт за додатна питања и информације у вези конкурса слати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Међународни научни скуп

Краљ Милутин и доба Палеолога, 24 - 26. октобар 2021, Скопље

Поводом 700 година од упокојења Светог српског краља Стефана Уроша II Милутина (1282 ˗ 1321), Универзитет у Крагујевцу у оквиру пројекта EuroWeb COST Action (19131), Институт за литургику и црквену уметност Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Коч Универзитет у Истанбулу, Институт за стратегијска истраживања Републике Србије, Српски културно-информативни центар СПОНА из Скопља, уз благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, организују међународни интердисциплинарни научни скуп ,,Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе", од 24. до 26. октобра у Скопљу. Почетком XIV века на југу српске средњовековне државе развила се обимна делатност на пољу градитељства, монументалног сликарства, књижевности. На подручју српске државе окупљају се значајни мајстори, најбољи у своме времену, који по свим приликама долазе из водећих уметничких центара. Упоредо са војним интервенцијама, краљ Милутин и његово окружење везују се за уметничку, културну и духовну снагу ромејског Царства династије Палеолога. Епоха краља Милутина, обимом уметничких домета, који су данас видљиви у сразмерно мањем броју сачуваних споменика, представља врхунац стварања у српском и ромејском културном контексту.

Отуда, научни скуп ,,Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе" има за циљ темељитије испитивање епохе краља Милутина, односа ктитора према земаљском, небеском, материјалном и духовном, исказан задужбинарским делима, религиозним смислом, духовном позадином, као и друштвено-политичким условима. Карактер епохе посебно је препознатљив у представама у којима се кроз реч и слику манифестују слојеви српске друштвене хијерархије у средњем веку.

Plakat

Тематски круг отуда је најнепосредније везан за историју, архитектуру, сликарство, књижне илуминације, одевање и идентитет између Цариграда, Истока и Запада, богослужбени текстил, питање владарског гроба, светости и иконографије, архивистику, књижевно наслеђе, црквено појање, уметнички вез, богословски контекст крајем XIII и у првим деценијама XIV века, као и за перцепцију култа краља Милутина у време турске власти све до савременог доба.

На скупу очекујемо учешће историчара, историчара уметности и архитектуре, историчара и теоретичара књижевности, теолога, као и осталих научно опредељених историографа који би афирмисали нове перспективе сагледавања односа краља Милутина са династијом Палеолога. Рок за пријављивање тема са сажетком од 300 до 500 речи је 6. мај 2021. на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Излагања су ограничена на 20 минута. Званични језици научног скупа су српски и енглески. Књига сажетака биће објављена пре научног скупа, а тематски зборник после скупа. Стручне радове написане у складу са Упутствима за приређивање радова, неопходно је послати најкасније 31. јануара 2022. Очекујемо Ваше радове и надамо се сусрету са Вама у Скопљу. У случају евентуалне спречености да због епидемиолошких околности скуп организујемо уживо, конференција ће бити одржана онлајн о чему ћемо учеснике благовремено обавестити. У име Организационог одбора,

Више информација
Пријавни формулар

др Јасмина С. Ћирић, доцент
Универзитет у Крагујевцу
Филолошко-уметнички факултет
Одсек за примењену и ликовну уметност

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета у сарадњи са Француским институтом из Београда прикључиће се осталим катедрама у Србији и, заједно са ученицима основних и средњих школа, учествовати на такмичењу у писању франкофоног диктата.
У среду, 17. марта организује се 20. по реду Франкофони диктат. Ове године диктат неће бити такмичарског карактера. Позвани су сви који воле језичке изазове да одмере своје познавање правописа и граматике француског језика. Диктат ће бити одржан онлајн преко Zoom платформе.

Категорија: нивои А1, А2, Б1 раде од 12.30 часова:

https://us02web.zoom.us/j/84740861859?pwd=NWFsd0NvOFVYVW5vZEtJQ2U1cjFzQT09

Лозинка: 578167

Категорија: нивои Б2, Ц1 и Ц2 раде од 13 часова:

https://us02web.zoom.us/j/87016308496?pwd=dGxOWXhFU2x4VGxJWTN1Ynd4ZkRSUT09

Лозинка: 687966

Dictée 2021 1

У уторак 23.02.2021. године у 19.00 часова у Студентском културном центру Крагујевац биће отворена изложба графике Иване Јанковић, сарадника у настави Филолошко-уметничког факултета. Изложбу графикe под називом Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке ... отвориће историчарка умeтности др Јасмина Ћирић, доцент на Филолошко-уметничком факултету.  

Ивана Јанковић рођена је 1996. године у Крагујевцу. Студијски програм Графички дизајн завршила је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Ради на истом факултету као сарадник у настави на предметима из уже уметничке области Графика и графичке технике. Излагала је на петнаест групних изложби. Добитница је Похвале на XX Бијеналу студентске графике Србије, Дом културе „Студентски град“, Нови Београд.
Изложбом Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке… завршава мастер студије на ФИЛУМ-у, на студијском програму Ликовне уметности, модул Графика.

 

Изложба ће бити отворена до 8. марта 2021.

I Jankovic 06I Jankovic 05