Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Министарство просвете, науке и технолошког рaзвоја Републике Србије за школску 2019/20. годину расписује:

Конкурс за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији који се образују за обављање недостајућих занимања од нарочитог значаја за школску 2019/20. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је Конкурс за доделу 250 студентских стипендија за студенте друге и треће године студија првог степена на једном од следећих студијских програма:

 • Универзитет у Београду– Математички факултет: професор математике и рачунарства; Филолошки факултет – језик, књижевност, култура – енглески и немачки језик, српски језик и књижевност; Физички факултет – било који студијски програм.
 • Универзитет у Новом Саду– Природно-математички факултет – Интегрисане академске студије двопредметне наставе природних наука, математике и рачунарства, Интегрисане студије мастер професор математике, остали студијски програми основих студија из области математике; Филозофски факултет – енглески језик и књижевност, немачки језик и књижевност, српски језик и књижевност.
 • Универзитет у Нишу– Природно-математички факултет – математика, рачунарске науке, физика; Филозофски факултет – Основне академске студије немачког језика и књижевности, Основне академске студије англистике, Основне академске студије – србистика.
 • Универзитет у Крагујевцу– Природно-математички факултет – дипломирани математичар – професор математике, Дипломирани информатичар – професор информатике, Дипломирани физичар – наставник физике и информатике; Филолошко-уметнички факултет – енглески језик и књижевност, немачки језик и књижевност, српски језик и књижевност.
 • Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици– Природно-математички факултет – Основне академске студије – математика, Основне академске студије – физика, Основне академске студије – информатика; Филозофски факултет – Основне академске студије – енглески језик и књижевност, Основне академске студије – српски језик и књижевност.
 • Државни универзитет у Новом Пазару– следећи студијски програми на основним студијама: математика, математика и физика, информатика и математика, информатика и физика, српска књижевност и језик и енглески језик и књижевност. 

Додатни услови Конкурса укључују да су кандидати:

 • уписани први пут у текућој школској години на другу или трећу годину студија првог степена,
 • финансирани из буџета Републике Србије,
 • ван радног односа,
 • држављани Републике Србије и имају пребивалиште на територији Републике Србије,
 • постигли максималну ефикасност током студирања (нису губили ниједну годину, имају положене све испите из претходних година студија и просечну оцену најмање 7,50)

Конкурс је отворен од 01. до 15. новембра 2019. године, а пријаве се подносе Министарству просвете, науке и технолошког развоја, на адресу Немањина 22-26, са назнаком: ,,Стипендије за недостајућа занимања”, а скенирану документацију треба проследити и електронском поштом, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..  

Поступак утврђивања редоследа кандидата укључује и тестирање студената од стране Националне службе за запошљавање а након провере испуњености услова на основу пристиглих пријава. Студенти који на основу процене Националне службе у потпуности или у већој мери задовољавају захтеве за обављање послова недостајућих занимања се даље, у оквиру сваке од области у којој недостају занимања, рангирају на основу просека оствареног у претходним годинама studija.

Више информација о  Конкурсу за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији који се образују за обављање недостајућих занимања од нарочитог значаја за школску 2019/20. годину можете наћи овде.

 

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године, у оквиру програма Пракса за младе филологе, ораганизује бесплатан курс енглеског језика на Б1 нивоу.

Курс је намењен студентима Универзитета у Крагујевцу и то:

 • Студентима завршних година основних и интегрисаних академских студија, као и студентима завршних година струковних студија факултета Универзитета у Крагујевцу;
 • Студентима завршних година мастер академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу;
 • Студентима прве године докторских академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Конкурс ће бити отворен до 15. новембра 2019. до 12.00 часова, а више информација о конкурсу можете наћи путем линка.

 

Пријавни формулар

Дана 4. септембра отворена је XIII мeђународна изложба ,,Град музеј железница” у организацији Културног-туристичког центра ,,Стефан Немања" Лапово. Oд приспелих 80 радова излагача из четири државе, одабрано је 58 радова од 37 аутора. Награде су додељиване у три категорије: сликарство, вајарство и фотографија. У саставу жирија била је Ива Андрејевић, мастер примењених уметности и дизајна, Сања Микић мр вајарства и Сања Солунац, мастер примењених уметности и дизајна и визуелна уметница, и том приликом друга награда у области сликарства додељена је др ум. Мишу Филиповцу, доценту на Филолошко-уметничком факултету.
unnamed 1unnamed copy copy copy copy

 

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу

организује
XI Сајам стипендија
Изабери стипендију по својој мери
уторак, 29. октобар 2019. године
хол Правног факултета Универзитета у Крагујевцу,

11-15 часова

 

У жељи да студенте и дипломце Универзитета у Крагујевцу информише о актуелним конкурсима за мобилност студената, студентским разменама и могућностима и предусловима за студирање и додатно усавршавање у иностранству, као и о актуелним конкурсима за усавршавање у земљи, програмима волонтирања и приликама за стручну праксу, Центар за развој каријере и саветовање студената једанаесту годину заредом организује Сајам стипендија под слоганом Изабери стипендију по својој мери. Студентима Универзитета у Крагујевцу своје програме за стипендирање представиће најзначајније домаће и стране институције и фондације. Посетиоци сајма имаће прилику да од излагача чују одговоре на сва питања везана за актуелне програме, начин пријаве и неопходну документацију.
Између осталог, учесници овогодишњег Сајма стипендија ће бити:
1. Министарство омладине и спорта – Фонд за младе таленте Републике Србије
2. Фондација Темпус - Еразмус+ канцеларија у Србији
3. Француски институт у Србији и Campus France – Национална агенција за
промоцију француског високог образовања у иностранству
4. Британски савет
5. Међународни академски центар Београд
6. Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду
7. Портал www.stipendije.rs
8. Представник Универзитета Politecnico di Milano и Ca' Foscari
9. Комитет за међународну сарадњу студената медицине IFMSA Србија – Локални
комитет Крагујевац
10. AIESEC Србија – Локална канцеларија Крагујевац
11. Euraxess Network Србија
12. Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу -
организатор и домаћин Сајма – Алумнисти Еразмус+ програма и страни
студенти који су на размени на Универзитету у Крагујевцу.

Посетите Сајам стипендија и уверите се и сами да просечна оцена није увек
најбитнији фактор и да постоји стипендија по мери сваког студента!