Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Изложба графика и фотографија „Прво и друго стање дисања, ритам и природни процеси“ Душана Новаковића и мр Милице Антонијевић, ванредног професора на ФИЛУМ-у, биће отворена 17. јуна у 19.00 часова у Галерији Народног музеја Крагујевац.

Изложба ће трајати до краја јула 2020. године.

Добро дошли!

IMG a4463996afb8ef37e95543c75a506e42 V 1

 

Најпрестижнија награда која се додељује студентима за семинарске или дипломске радове из домена књижевних изучавања  Бранкова награда Матице српске припала је ове године студенту србистике Филолошко-уметничког факултета Николи Пеулићу за рад Бестијаријум у Роману о Лондону Милоша Црњанског. Награђени рад део је мастер рада, који је Никола Пеулић одбранио 2019. године на ФИЛУМ-у под менторством проф. др Часлава Николића. 

Одлуку о награди доносио је жири у саставу: проф. др Војислав Јелић, председник, проф. др Драгана Вукићевић, проф. др Владимир Гвозден, доц др Невена Варница и доц. др Наташа Половина. Свечано уручење награда обавиће се 2. јула 2020. у Салону Матице српске.

Награда у Бранкову част

Поводом стогодишњице смрти песника Бранка Радичевића на седници Управног одбора 17. октобра 1948. Матица српска установила је Бранкову награду. Од тада, Матица сваке године додељује награде за најбоље радове из области књижевности студентима за семинарске и дипломске радове написане током редовних студија, као и за мастер радове писане или преведене на српски језик. Предмети радова могу бити из историје и савремене српске књижевности и из других литература света, као и из круга теоријских питања литературе.

 

 

 

 

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетили су у суботу, 13. јуна 2020. године Факултет инжењерских наука у Крагујевцу у коме ради Центар за биоинжењеринг. Догађају је присуствовао и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, декан факултета проф. др Добрица Миловановић и запослени упознали су председницу Владе и министра са радом центра и оствареним резултатима на међународним и домаћим пројектима из области биоинжењеринга. Сарадници Центра су у време епидемије Ковида-19 учествовали на изради више од 10.000 визира за медицинске раднике. На овом месту почело је и развијање респиратора направљеног 3Д штампачима и ласерима.

Премијерка Ана Брнабић је оценила да ће Крагујевац бити место у коме ће се радити на развоју технологија.

,,Ми смо се трудили око 18 месеци да уведемо мастер 4.0 и то је била потпуна промена у начину рада наших факултетa", рекла је она. Министар Шарчевић и председница Владе обишли су и ректорат Универзитета у Крагујевцу где је одржана и презентација мастер програма 4.0.

Министар је рекао да Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради на Стратегију образовања до 2030. године.

,,Универзитет у Крагујевцу представља једну од најбољих високошколских установа не само у земљи, већ и региону и добру позицију има и на светској и европској универзитетској мапи, казао је он и додао да ће министарство радити на инфраструктури у области образовања."

Он је оценио да ће најзначајнија инвестиција бити изградња зграде Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу (ФИЛУМ).

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић истакао је да је та институција добро повезана са привредом.

,,О томе сведоче одлични резултати у привреди, рекао је он и додао да ће осим у мастер програму 4.0 крагујевачки Универзитет учествовати и на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а који се односи на креативну индустрију." 

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Филолошко уметнички факултет Универитета у Крагујевцу и Установа културе „Кораци“ потписали су Уговор о пословној сарадњи у згради Градске управе и озваничили већ постојећу успешну сарадњу. 

Извор: Радио-телевизија Крагујевац
Датум објаве: