Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) позива младе уметнике и остале ствараоце до 35. година старости да учествују у Бијеналу младих 2021 које носи назив Заједнички језик, а биће реализовано од 29. јула до 5. септембра 2021. године на више локација у граду. Млади уметници могу да предложе своје учешће у две категорије: (1) нове продукције радова које ће се развијати и реализовати у склопу Бијенала младих 2021 – Заједнички језик (мај-јун) и за које ће бити обезбеђена продукција, као и (2) већ реализоване радове за учешће на изложби. Конкурс је отворен до 20. априла 2021.

Zajednicki jezik Bijenale mladih 2021 scaled 2560x1280

Додатне информације о темама Бијенала младих. 

Конкурсни материјал можете послати на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са назнаком: Име и презиме_ Пријава за учешће на Бијеналу младих 2021.

За више информација посетите: 

http://bijenalemladih.ulus.rs/

http://ulus.rs/

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу током априла и маја организује бесплатну онлајн припремну наставу за ђаке који планирају да полажу пријемни испит на овом факултету. Настава ће бити организована на даљину, сваке суботе, за све студијске програме Одсека за филологију.

Овом приликом ће заинтересовани ученици бити у могућности да провере своје знање, као и да реше постојеће недоумице, са наставницима и сарадницима ФИЛУМ-а. 

Пријављеним кандидатима биће доступан и пропратни материјал који се може користити за вежбање и припрему квалификационог испита. Настава ће бити организована путем Google Meet платформе. 

Пријаве су отворене од 26. марта до 7. априла, до 12 часова путем линка.

Blue Bordered House Interior Open House Invitation

Врњачко аматерско позориште организује четврто по реду такмичење у рецитовању. На смотри рецитатора учествују:

-кандидати средњег узраста- средње школе
-кандидати старијег узраста- студенти


Kритеријуми по којима комисија прати и вреднује такмичаре садрже следеће елементе:

 избор песме примерен узрасту
 акцентуацију и дикцију
 мисаоно-емотивни доживљај
 природност, изражајност и сугестивност казивања
 минутажа

*** Рецитатори за оба узраста спремају пo две песме. Прва по свом избору, а друга задата. Првог дана такмичења, сви такмичари говоре изборне песме. На основу одлуке жирија биће одабрано 10 финалиста који другог дана говоре задате песме. Песме се интерпретирају на српском језику и напамет, а интерпретација за песму по избору може трајати минимум два минута, а максимум до четири минута. Циљ такмичења је да се код ученика и студената створи интерес за рецитовањем и лепим говором, као и развој личних склоности за књижевност и књижевно стваралаштво, те неговање интереса за говорно презентовање књижевне уметности.


***Такмичење ће бити одржано у биоскопској сали Културног центра у Врњачкој Бањи 14. и 15. маја од 12 часова.
- петак (14. мај) – КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ФИНАЛЕ –рецитовање изборне песме и одабир 10 финалиста.
- субота (15. мај) – ФИНАЛE –рецитовање задате песме.


Пријаве за такмичење трају до 9. маја . Учесници могу бити узраста од 15 до 25 година. Пријаве се врше електронским путем попуњавањем формулара које ће те затражити од координатора као и задате песме.


На такмичењу ће бити награђени најбољи рецитатори:
ПРВО МЕСТО – 10.000.00 динара
ДРУГО МЕСТО – 7.000.00 динара
ТРЕЋЕ МЕСТО – 5.000.00 динара
Пријаве као и информације затражити путем:
Имјела: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Бр.тел. 066/92-72-705
Инстаграм: takmicenje_recitatora_vb

POZIV 2021 page 001

Међународна студентска недеља у Београду (International Student Week in Belgrade - ISWiB) је интернационални фестивал који се одржава у Београду од 6. до 13. августа 2021. године и  који већ дуги низ година окупља студенте из преко 50 држава широм света. Идеја фестивала је да се млади у мултикултуралном окружењу баве највећим проблемима данашњег друштва и да путем радионица које се користе разним методама пруже свој допринос решавању тих проблема. Ове године славимо 14. годину постојања и под слоганом „#IAppreciateMe“ студенти ће моћи да учествују у 10 занимљивих радионица као што су: мјузикл, психодрама, старт ап и друге. Фокус овогодишње конференције јесте самоактуелизација, охрабривање и припрема младих за предстојеће промене, подстицање да развијају сопствену личност и самопоуздање, и тиме постану најбоља верзија себе.

Осим едукативног програма, младима се пружа могућност упознавања Београда и размена мишљења са својим вршњацима у амбијенту ослобођеном од предрасуда, расизма, ксенофобије, хомофобије, насиља и говора мржње. Учесници ће упознати и стручњаке различитих професија и биће подстицани на друштвени активизам у сопственој локалној заједници. 

 

За више информација, можете посетити сајт https://iswib.org/.