Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Катедра за француски језик и књижевност и ове године у марту истиче богатство француског језика и франкофоних култура, стога ће разноврсним програмом обележити Месец франкофоније.

Месец франкофоније 2021. разликоваће се по томе што услед здравствене кризе многе амбасаде, културне и школске установе бити спречене да организују догађаје за широку публику, али ће се организатори упркос ограничењима, потрудити да истакну, онлајн или уживо уз примену мера заштите, богатство и потенцијал француског језика.

Комплетан програм Месеца франкофоније доступан је на сајту Француског института у Србији, а Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета организатор је и учесник следећих догађаја: 

8. март у 10.30, Округли сто Дан Белгије (онлајн, на француском језику)

Учествују: Bertrand Fonteyn, проф. др Марјана Ђукић, проф. др Биљана Тешановић

11. март у 11 часова, Округли сто Дан Африке (онлајн, на српском језику)

Учествују: Ивана Војт, Sekhou Sidi Diawara, доц. др Марија Панић

17. март у 12.30 и у 13.00, Франкофони диктат  у сарадњи са Француским институтом у Србији (онлајн)

Категорија: нивои А1, А2, Б1 раде од 12.30 часова:

https://us02web.zoom.us/j/84740861859?pwd=NWFsd0NvOFVYVW5vZEtJQ2U1cjFzQT09

Лозинка: 578167

Категорија: нивои Б2, Ц1 и Ц2 раде од 13 часова:

https://us02web.zoom.us/j/87016308496?pwd=dGxOWXhFU2x4VGxJWTN1Ynd4ZkRSUT09

Лозинка: 687966

25. март у 17.00, (онлајн) 

Проглашење и додела награда за конкурс ПоеФоФил 2021. за најбољи превод песме, за најбољу фотографију на задату тему, као и за најбољи краткометражни филм снимљен смартфоном.

unnamed

У Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, у петак, 5. марта у 19 часова, биће одржан концерт студената камерне музике Филолошко-уметничког факултета. На концерту ће наступити студенти из класа редовног професора Борислава Чичовачког, доцента Мирјане Нешковић и доцента Александра Стефановића. 

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

plakati kamerne1

У Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, у четвртак, 4. марта у 19 часова, биће одржан концерт наставника са Катедре за камерну музику Филолошко-уметничког факултета. На концерту ће наступити доцент Мирјана Нешковић, виолина, редовни професор Борислав Чичовачки, обоа и енглески рог, и доцент Александар Стефановић. 

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

 

plakati kamerne2

ЕУ инфо мрежа 18. фебруара 2021. године расписаће тематски, уметнички конкурс за достављање предлога ангажованих и интерактивних уметничких инсталација на тему ,,Европа је овде”. Овај уметнички наградни конкурс као и три најбоља предлога биће део кампање коју спроводи Делегација Европске уније у Србији поводом обележавања Дана Европе у мају 2021. године. Уметнички конкурс има за циљ да пружи подршку младм и талентованим уметницима, да промовише њихов ауторски рад, али и европске вредности. Три предлога која ће одабрати стручни жири биће изложена у јавном простору у Београду, Нишу и Новом Саду на Дан Европе, 8. или 9. маја 2021. године, у склопу манифестације обележавања Дана Европе у Србији коју организује Делегација Европске уније у Републици Србији.

Конкурс је намењен студентима основних, мастер и докторских студија уметничких академија и факултета (државних или приватних), који могу да се пријаве као тим (два студента најмање у тиму). Сви пријављени потребно је да имају одабраног ментора - професора са уметничке академије/факултета. Није обавезно да студенти једног тима буду у истој класи на истом факултету.

Предлог уметничке инсталације треба да буде ангажовани уметнички рад или уметничко дело, 3Д интерактивна инсталација у простору, која комуницира тему конкурса путем следећих медија: мултимедија, скулптура, реадy-маде објеката и слично. Значајно је имати у виду да ће рад бити изложен на отвореном, односно у јавном простору, те мора бити јасно видљив и уочљив са даљине, те да кроз употребу тог простора и наратива комуницира са публиком, и да активно укључује јавност у симболичко значење инсталације. Основни критеријум за одабир рада је одговор на тему „Европа је овде“.

Предлог уметничког рада којим се конкурише на конкурс ,,Европа је овде” не сме бити претходно објављиван, излаган, или пријављиван на друга такмичења/конкурсе.

Награда/буџет од 5,000 евра (нето) предвиђена је за креативни концепт, припрему, креирање и продукцију, односно, реализацију уметничке инсталације, њено постављање (у логистичком смислу) у једном од три наведена града, 8. и/или 9. маја 2021. године, као и надокнаду за ауторе, а биће исплаћена на основу Уговора о ауторском делу.

Након избора најбољих радова, аутори цће блиско сарађивати са ЕУИНФОНЕТ тимом који ће пратити динамику продукције/реализације инсталације и испуњење задатог рока за њено постављање и излагање.

Наградни конкурс ,,Европа је овде” за младе уметнике трајаће до 12. марта. Све информације и услови конкурса биће доступни 18. фебруара 2021. године на www.europa.rs

Уметничке инсталације ће остати у власништву Делегације Европске уније у Србији. Ауторима ће бити омогућено да позајме рад уз сагласност и образложење, али не ради учешћа на другим такмичењима и конкурсима.

Овим конкурсом жеља нам је да на креативан и интерактиван начин, кроз савремене уметничке праксе пренесемо поруку Дана Европе, али и да истовремено пружимо финансијску подршку младим уметницима у Србији и промовишемо њихов ауторски рад.

Контакт за додатна питања и информације у вези конкурса слати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.