Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Први концерт Камерног оркестра ФИЛУМ-а, у саставу студената Катедре за гудачке инструменте, чији је уметнички руководилац доцент Мирјанa Нешковић, која је и концертмајстор, одржан је у петак, 25. новембра 2022. године у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

Посетиоци су имали прилику да чују богат програм за камерни оркестар на коме су се нашла дела В. А. Моцарта, Е. Грига и Б. Бритна.

 

Са задовољством вас позивамо на концерт под називом Ка новом флаутском звуку на коме ће наступити флаутиста Александар Ружичић, ванредни професор на ФИЛУМ-у, и пијанисткиња Теа Димитријевић. Концерт ће се одржати у Кући Ђуре Јакшића, у понедељак, 5. 12. 2022. године.

Посетиоци ће имати прилику да чују богат програм на коме ће се наћи дела М. Ковача, Д. Радића, М. Петровића, Е. Јосифа, Л. Ђорђевића, П. Озгијана и И. Жебељан.

Програм

 plakat 5 12 2022 1

Са задовољством вас позивамо на солистички концерт пијанисткиње Наташе Митровић који ће бити одржан у Кући Ђуре Јакшића, у среду 7. 12. 2022. година са почетком од 19 часова. Концерт под називом ,,ПРЕМИЈЕРЕ” је ексклузиван и оригиналан пројекат у коме ће се по први пут чути тек компонована дела седам српских композитора.
Конципиран је као концертна турнеја целовечерњег програма кроз седам композиција савремених српских аутора који су на најзанимљивији начин компоновали клавирске форме користећи модеран језик музике и следећи светске трендове, те на најкреативнији начин изразили своје идеје и емоције.

Циљ пројекта ,,Премијере” је безрезервна подршка стваралаштву српских савремених композитора на начин да њихова дела буду изведена у градовима широм Србије и презентована широј јавности у сврху популаризације уметничке музике, едукације и развоја публике. Тиме се отвара простор за осмишљавање иновативних приступа у успостављању комуникације са публиком као и развој постојеће и стварање нове публике.
Заступљеност великог броја клавирских форми (клавирске варијације, клавирска свита, клавирске минијатуре и клавирска соната као и слободни клавирски облици) чини овај програм динамичним и занимљивим за публику.  Разноврсност програма је пажљиво конципирана да би техничке могућности инструмента и висок домет извођења дошли до пуног изражаја.

 

Добро дошли!

 

plakat 7 12 2022 page 0001

У четвртак, 1. децембра 2022. године на Филолошко-уметничком факултету свечано је потписан Споразум о пословно-техничкој и стручној сарадњи између ФИЛУМ-а и Института за српски језик САНУ, а поводом 75 година од оснивања Института и 20 година рада ФИЛУМ-а. 

Потписивању су присуствовали директорка Института, проф. др Софија Милорадовић, научни саветник, продекан за наставу Филолошко-уметничког факултета, проф. др Сања Ђуровић, шеф Одсека за филологију ФИЛУМ-а, проф. др Јелена Петковић и шеф Катедре за српски језик, проф. др Владимир Поломац.

Остваривањем оваквог вида сарадње и јачањем веза између две значајне институције настојимо да допринесемо јачању капацитета сваке од установа потписница овог споразума.

20221201 111956 min 1  20221201 112114