Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

На 47. Међународним сусретима хармоникаша у Пули (Хрватска), одржаним 7-9. маја 2024. године, студенти Одсека за музичку уметност, Катедре за хармонику представили су свој Факултет и град на фантастичан начин!

Јован Пајовић, студент I године (ментор мр Владимир Благојевић, ред. проф) освојио је 2. место у најпрестижнијом двоетапној категорији ,,Концертист".
У категорији Ф (без старосног ограничења), студент Момчило Лакета, I година, из класе проф. мр. Војина Васовића, ред. професора, освојио је 3. место.
Четврто место у истој категорији освојио је Драгослав Васиљевић (IV година у класи мр. Предрага Костовића, ред. професора), док је пето и шесто место било резервисано за Николу Димитријевића и Машу Јанковић, студенте III и I године из класе доцента Миодрага Ђорђевића.
Такође, прве награде у истој категорији освојили су још и Бошко Тујковић, Алекса Кантар, Петар Николић, док је високу II награду освојио Борна Шестак.

На IX Интернационалном фестивалу хармонике ,,ЕУФОНИЈА" у Новом Саду, одржаном 12-19. маја 2024. године, у најпрестижнијој категорији наши студенти су поново заблистали. Победник категорије био је Момчило Лакета из класе проф. мр Војина Васовића, док је Милена Радовић, под менторством истог професора, била четврта.

Студент Никола Димитријевић из класе проф. Миодрага Ђорђевића освојио је друго место. Студент Петар Николић из класе проф. мр Владимира Благојевића освојио је II награду.

Огромне честитке и похвале свим студентима хармонике, који полако израстају у изузетне уметнике!

 

 

Задовољство нам је да вас позовемо на изложбу студентских радова Катедре за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета под називом Смотра 2024, која ће се одржати у Кући Ђуре Јакшића, у среду, 5. јуна 2024. године у 19 часова.

Приказани радови настали су под менторством професора: др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор, др Јелена В. Атанасијевић, редовни професор, мр Сања Дрвеница, редовни професор, мр Небојша Савовић, ванредни професор, др ум. Ивана Павловић, редовни професор, др Бојана Пашајлић, доцент, Наталија Богдановић, доцент, Јелена Рувидић, доцент.

Добро дошли!

0

Са изузетним задовољством саопштавамо да је Катарина Недељковић, доцент на Катедри за ликовне уметности Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу,  успешно прошла селекцију за излагање у реномираној галерији Heike Arndt у Берлину, у оквиру интернационалне изложбе ,,Fresh legs". Ова изложба успешно се спроводи од 2013. године и у организацији галерија Heike Arndt  и Inselgalerie из Берлина, у којој се представљају уметничке форме као што су сликарство, скулптура, илустрација, цртеж, улична уметност, фотографија, кратки филм, анимација и сродни медији, а оно што је заједничко између уметника је дискусија о човечанству и нашем данашњем начину живота, и рефлексија тога кроз потпуно различите медије и технике.

Доц. Недељковић је једна од само 70 излагача из 29 земаља, а притом и једини представник из Србије, што представља високо признање за њен уметнички рад.

Честитамо на овом изванредном достигнућу!

 

 

Каталог

У оквиру резиденције за ауторке и ауторе коју спроводи Гете Институт у Београду у сарадњи са удружењем „ОK - Образовање и култура“ позван је немачки аутор Лука Kизер у Београд. Током свог боравка у Србији одржаће књижевно вече као и радионицу писања за студенткиње и студенте германистике Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Kрагујевцу.
Kњижевно вече одржаће се 29. маја у кафеу Бони (ул. Саве Ковачевића 1) са почетком у 19 часова и биће отворено за јавност. Том приликом ће Лука Kизер читати одломке из свог романа „Weil da war etwas im Wasser“ („Зато што је нешто било у води“) и говорити о процесу настанка књиге.

Радионица ће бити одржана 30. маја у термину од 9.30 до 11.30 у учионици број 115 на Машинском факултету у Крагујевцу и намењена је искључиво студенткињама и студентима германистике у Kрагујевцу, који ће имати прилику да науче нешто више о правцу који се назива nature writing.

Лука Кизер рођен је 1992. године у Тибингену. Студирао је филозофију и етику, као и креативно писање у Хајделбергу, Лајпцигу и Бечу у коме и данас живи. Његов дебитантски роман „Weil da war etwas im Wasser“ („Зато што је нешто било у води“) номинован је за Немачку књижевну награду 2023. године.

Luka Kizero