Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У оквиру Дана културе, Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу организује Фестивал култура, хране и пића 4. децембра од 17 часова у Контакт галерија СКЦ-а. Посетиоци ће моћи да се упознају са српском, шпанском, немачком, енглеском, италијанском и француском националном кухињом, а уједно да стекну знања о културама које се изучавају на нашим студијским програмима: 

Српски језик и књижевност
Енглески језик и књижевност
Немачки језик и књижевност
Италијански језик и књижевност
Француски језик и књижевност
Шпански језик и хиспанске књижевности.

Фестивал је предвиђен као место дружења, стицања нових знања и искустава, али и упознавања са понудом Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета. 

72704588 2647958745291774 4817850813776920576 o

Међународни научни скуп Италијански градови у књижевностима 20. века биће одржан у суботу 7. децембра 2019. године.

У октобру 2018. године, Катедра за италијанистику Филолошко-уметничког факултета започела је међународни научноистраживачки пројекат Италијански градови у књижевностима 20. века. Пројекат је осмишљен и биће реализован у сарадњи са Одсеком за хуманистичке студије Универзитета Ка' Фоскари у Венецији,  Италијанским институтом за културу у Београду и Институтом за књижевност и уметност у Београду и подразумева интензивни двогодишњи истраживачки рад, који ће бити конкретизован најпре кроз организовање истоименог међународног научног скупа 2019. године, а затим и путем објављивања Зборника радова са научног скупа.

Програм и књига резимеа

Nell’ottobre del 2018 il Dipartimento di Italianistica della Facoltà di Filologia e Arti ha dato l’avvio al progetto internazionale di ricerca “Le città italiane nelle letterature del XX secolo”. Il progetto è stato ideato e sarà realizzato in collaborazione con il Dipartimento di Studi Umanistici dell’Università Ca’ Foscari Venezia, l’Istituto Italiano di Cultura di Belgrado e l’Istituto di Letteratura e Arte di Belgrado e prevede un’intensa attività biennale di ricerca, concretizzata nell’organizzazione dell’omonimo convegno internazionale nel 2019 e nella successiva pubblicazione degli Atti del convegno. Il convegno si terrà il 7 dicembre 2019 presso la Facoltà di Filologia e Arti dell’Università di Kragujevac.

 Programma e libro dei riassunti

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Амбасадом САД у Србији, организује презентацију Mогућности за размену у Америци – Global UGRAD програм стипендија,  у четвртак, 5. децембра 2019. године са почетком у 14.00 часова, у просторијама Центра за развој каријере.

Презентација је намењена студентима основних/интегрисаних студија, којима Global UGRAD програм пружа могућност за стипендирани студијски боравак на факултетима у САД у трајању од 1 семестра.

У суботу, 7. децембра 2019. у Свечаној сали ПМФ-а, са почетком у 20 часова биће изведена представа „К.Р.Е.М.А.” Академског позоришта студената германистике Филолошко-уметничког факултета.

Седми по реду позоришно-педагошки сценски приказ Академског позоришта студената германистике АПСГ - АТГс "К.Р.Е.М.А." доживеће премијеру и на српском језику у матичном граду. Сценски приказ је претходно премијерно изведен на немачком језику у Загребу, у Кино форуму у оквиру Позоришно-педагошког интернационалног сусрета у организацији Катедре за германистику Филозофског факултета у Загребу.

Као што то обично и бива у позоришно-педагошком раду АПСГ-а, представа ,,К.Р.Е.М.А." вас позива на друштвену критику, отрежњење и отклон од стега које друштво намеће. На том путу вас очекује разигравање различитих сценских, вербалних и невербалних изражајних форми.

Позивамо Вас да након представе заједно одгонетнемо које то значење ,,К.Р.Е.М.А." има.

Улоге тумаче студенти германистике Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу од друге године до мастер студија.

 78271819 1973155612829744 770337006268973056 n