Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Обавештавамо вас да Филолошко-уметнички факултет због предстојећих ускршњих празника неће радити у периоду од 14. априла до 17. априла. Први радни дан након празника биће уторак, 18. април 2023. године. 

Желимо вам пријатне празнике!

 

У сарадњи са Фондацијом за културна и едукативна давања Торино (Италија), Удружење ТЕЛОК расписује конкурс за доделу стипендија студентима из уметничких области са територије Републике Србије.

Стипендија се додељује за десет студената који ће стипендију примати од маја 2023. године до маја 2024. године. 

Право на стипендију могу остварити редовни студенти уметничких високошколских установа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, који су први пут уписани у текућој школској години на студије, а који имају држављанство Републике Србије, под следећим условима:

1. Студенти уметничких високошколских установа (студенти: музичких, ликовних или драмских академија/факултета)
2. Да студирају на терет буџета Републике Србије
3. Да током досадашњих студија имају просечну оцену најмање 9,00
4. Да током студија нису обнављали ниједну годину
5. Да су положили све испите из претходних година
6. Да имају пребивалиште на територији Републике Србије
7. Да није ангажован као асистент/сарадник у настави/стручни сарадник/уметнички сарадник/сарадник/студент демонстратор на високошколској установи коју похађа.

Детаљније информације о потребној документацији за конкурс и самом конкурсу, можете наћи на сајту Удружења.

Универзитет у Крагујевцу продужио је рок за пријаву на кратки програм студија Филм, култура и аудиовизуелно стваралаштво (ФАСК) до 7. априла.

Програм је намењен свима који желе да:
-    стекну нова знања и компетенције за рад у медијима, институцијама културе, филмској и аудиовизуелној индустрији,
-    унапреде постојеће компетенције у складу са савременим тенденцијама и буду конкурентнији на тржишту рада,
-    усвајају знања од реномираних предавача са Универзитета у Крагујевцу и реномираних предавача из Београда, режисера, драматурга, сценариста.

Право пријаве имају: лица са стеченим средњим образовањем, студенти, лица са стеченим високим образовањем. Од полазника се очекује познавање основа из области филма, културе и аудиовизуелног стваралаштва.

Више информација доступно је овде. Конкурс за упис полазника доступан је овде.

 

 

Ове године у мају одржаће се прва Митровичка уметничка резиденција која би требало да окупи ствараоце из региона који негују савремени уметнички израз у областима: сликарство, вајарство, дизајн, перформанс (концептуални, музички, плесни, драмски).
Учешће на Митровичкој уметничкој резиденцији подразумева дванаестодневни боравак у северном делу Митровице од 3. до 14. маја 2023. године (организатор покрива путне трошкове, као и целокупне трошкове боравка). За све учеснике резиденције предвиђен је садржајан програм који подразумева разговоре, предавања, радионице и сусрете са оствареним и признатим личностима из света културе и уметности, као и излете и обиласке, како културних и историјских вредности града, тако и ширег региона. Уметнички резултати створени на резиденцији биће представљени у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ 13. и 14. маја 2023. године.
Митровичка уметничка резиденција организује се у оквиру програмске целине „Арт терапије за све“ коју организују „Акваријус“ и Фондација „Деметра“, а подржава УНМИК.
Сви заинтересовани за учешће у овој уметничкој резиденцији могу да се пријаве на конкурс који траје до 10. априла 2023. године. Право учешћа на конкурсу имају уметнички парови или појединци. Пријаву је потребно послати на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Пријава треба да садржи:
1) име и презиме, град и државу, контакт телефон (у телу мејла)
2) кратку биографију (максимално 3.000 карактера)
3) уметничке радове (фотографије, видео записе, линкове).
Резултати конкурса биће објављени на сајту Приватног културног центра „Акваријус“ (www.akvarijus.com) 15. априла 2023. године.

 

art rezidencija plakat kocka eng 1024x1024

Објављен је програм XV скупа младих филолога Србије, Савремена проучавања језика и књижевности. Скуп ће бити одржан 1. априла 2023. године, на Филолошко-уметничком факултету.

Све информације доступне су на следећем линку: http://filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1509&catid=73&lang=sr&Itemid=515

 

Установа Народно позориште Тимочке крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар расписује Конкурс за учешће на 37. Фестивалу младих песника „Млади мај” у Зајечару 2023.
Циклус од десет необјављених песама, потписан шифром, (решење шифре, у посебној коверти, доставити са пријавом), умножен у пет примерка, послати на адресу: Установа Народно позориште Тимочке крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, Ул. Тимочке буне 16, 19000 Зајечар, са назнаком (за Фестивал младих песника).

Право учешћа имају песници до 30 година старости који пишу на српском језику а немају објављену књигу.
Пријаве доставити до 14. 4. 2023. године.
Песници чије радове одабере Уметнички савет Фестивала стичу право учешћа на 37. Фестивалу младих песника који ће се одржати од 24. до 27. 05. 2023. године у Зајечару.
Лауреат Фестивала стиче право на објављивање књиге.

Рукописи се не враћају.
Додатне информације:
тел: 019/425-426

mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Универзитет у Крагујевцу, након успешне реализације кратког програма студија Тестирање софтвера, почиње са реализацијом Кратког програма студија Филм, култура и аудиовизуелно стваралаштво.

У периоду од 21. до 31. марта биће отворен конкурс за упис полазника на кратки програм студија Филм, култура и аудиовизуелно стваралаштво (ФАСК), за стицање сертификата о завршеном кратком програму студија и 60 ЕСПБ.
Максималан број полазника је 40.

У оквиру овог кратког програма, полазници ће научити основе појмове о филмској и медијској технологији, економији и културној политици. Настава се темељи на тренутним савременим индустријским стандардима како би се задовољили захтеви професионалне праксе.  Кратки програм студија ФАСК предвиђа стручну праксу која ће реализовати у компанијама са којима Универзитет има потписан уговор у трајању од 90 часова.

Право уписа на КП имају лица са стеченим средњим образовањем, студенти и лица са стеченим високим образовањем.

Од полазника се очекује познавање основа из области филма, културе и аудиовизуелног стваралаштва.

Програм пружа предуслове за професионалну примену посебно у следећим подручјима и позицијама:

  • Стручно особље у кинематографским, аудиовизуалним и филмским  установама – кинотека, архиви, дистрибуција, културни догађаји (фестивали),
  • Стручно и креативно особље у медијима, културним, меморијалним и образовним установама, јавној и државној управи – телевизије, сајмови, секретаријати за културу, средње школе,
  • Публицисти и критичари из подручја филмског и културног новинарства, односа с јавношћу – портали, радио, ТВ, штампани медији итд.
  • Културни менаџмент: руководиоци биоскопа, водитељи културних и образовних институција, филмских фестивала итд.

Више информација доступно је на сајту Универзитета.

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу организује и ове године конкурс ПоеФоФил 2023. / PoéPhoFil 2023, на тему ,,Волим свој град!”/“J’aime ma ville !”. 
Конкурс ПоеФоФил отворен је за све студенте француског језика у Србији (Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш), као и за студенте других факултета који уче француски. Они могу учествовати у три засебне категорије конкурса, слањем превода, фотографије и/или кратког документарног филма, за које гарантују аутентичност.

И ове године додата је посебна категорија за средњошколце који уче француски језик: ФОТОГРАФИЈА јуниор.
Резултати ће бити објављени на друштвеним мрежама Катедре за романистику до 30. априла:

www.instagram.com/francuski.kragujevac 

 www.facebook.com/FrancuskiFILUM.

Овај конкурс део је низа догађаја у организацији Катедре за романистику којим се обележава Месец Франкофоније 2023.

Правила такмичења конкурса ПоеФоФил 2023. 

Пријава на конкурс ПоеФоФил 2023. за студенте (преузети па попунити)

Пријава на конкурс ПоеФоФил 2023. за ученике – (преузети па попунити)

Само такмичење из превода конкурса ПоеФоФил 2023. – песма за превођење .

PoéPhoFil A4 SR page 0001  PoéPhoFil A4 FR page 0001

 

 

Обавештавамо вас да је дошло до промене и да ће се Презентација стипендија и студија у Француској, заказана за среду, 22. март, одржати онлајн, са почетком у 12.00 часова.


Придружите нам се на презентацији и сазнајте све о:
* Могућностима за студије у Француској на енглеском или француском језику
* Стипендијама за мастер студија у Француској и докторатима у коменторству
Линк за приступ догађају сви пријављени кандидати ће добити на дан презентације, након 10.00 ч.
У случају да у наведеном периоду нисте добили линк, молимо проверите spam / junk фолдер или се јавите Центру за развој каријере путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Пријавни формулар за потврду присуства можете наћи овде.

 

Презентација стипендија и студиј а у француској 2