Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Објављен је програм XVI скупа младих филолога Србије Савремена проучавања језика и књижевности. Скуп ће бити одржан 30. марта 2024. године, на Филолошко-уметничком факултету. Све информације доступне су на следећем линку: http://filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1788&catid=73&lang=sr&Itemid=515

На Универзиту у Крагујевцу, у уторак, 26. марта са почетком у 14.00 часова биће одржан Дан науке и иновација, који се реализује у оквиру пројекта „Србија земља науке, земља иновацијаˮ иницираног од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација, а са циљем подизања свести о значају улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијалу који оне носе за нашу земљу.

Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке, током Дана науке и иновација, организоваће разноврсне активности са циљем да мотивишу присутне да активно учествују у стварању и примени иновативних решења и научних достигнућа, како у професионалном, тако и у свакодневном животу.

Дан науке и иновација присутнима ће пружити прилику да:

  • Стекну увид у најновије иницијативе, програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког и иновационог екосистема који су стално доступни у оквиру релевантних институција;
  • Присуствују демонстрацијама и презентацијама најновијих иновација и научних открића;
  • Упознају се са детаљима Такмичења за најбољу технолошку иновацију 2024, које се као државни пројекат одржава од 2005. године, а реализује га Организациони тим са Технолошко-металуршког факултета у Београду и Факултета техничких наука у Новом Саду;
  • Повежу се са кључним особама из области науке и технологије.

Агендa програма доступна је овде.

Заинтересовани за учешће на Инфо дану своје присуство треба да  потврде путем овог линка до понедељка, 25. марта до 17.00 часова.

Проф. др Слободан Јанковић, Факултет медицинских наука, одржаће семинар „Дизајн истраживања – уводни курс“, у понедељак, 25. марта у 13 сати, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, проф. др Слободан Јанковић, начелник Одсека за поље медицинских наука Центра САНУ, одржаће курс из области медотодологије научних истраживања, под називом „Дизајн истраживања – уводни курс“. Семинар је намењен студентима основних и докторских студија, истраживачима и сарадницима факултета и Института у оквиру Универзитета у Крагујевцу.

У четвртак, 21. марта 2024. године са почетком у 19 часова, у Универзитетској галерији биће одржан концерт на коме ће наступити Ана Цветковић Стојнић сопран, Игор Лазић хорна и Душан Тороман клавир.

На репертоару ће се наћи дела Лудвига ван Бетовена и Франца Шуберта.

Вест преузета са сајта Универзитета у Крагујевцу

koncert 21032024

 Обавештавамо вас да су расписана три Еразмус+ конкурса за мобилност студената и то за:

  1. Дугорочна мобилност у сврху учења на партнерским установама у ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМС (ЛИНК)
  2. Дугорочна мобилност у сврху праксеу компанијама/институцијама у  ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМП  (ЛИНК)
  3. Краткорочна мобилност студената докторксих студијана партнерским установама у ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМС докторанди  (ЛИНК)

Рок за подношење пријава за мобилност, за сва три конкурса, је 12.април 2024. до 12 сати. 

Сва три конкурса су објављена на сајту Универзитета у Крагујевцу, у секцији Међународна сарадња - Конкурси за Еразмус+ мобилност - Конкурси за студенте, као и у секцији Вести.

Катедра за романистику ФИЛУМ-а и Студентски културни центар обележиће 21. марта 2024. у СКЦ-у, са почетком у 16.30 ч. Међународни дан франкофоније и светски дан поезије.

Студентима Катедре за романистику ФИЛУМ-а придружиће се, у читању и интерпретирању француске поезије и поезије српских песника повезаних са Француском, студенти Одсека за музику (предмет: Уметност говора, проф. др Катарина Ерић), као и ученици Прве крагујевачке гимназије, ОШ „Мома Станојловић” и ОШ „Станислав Сремчевић”.

Специјални гост овога догађаја је Марјан Чакаревић, песник и књижевни критичар, лауреат награде „Бранко Миљковић” 2017. године награде „Мирослав Антић”, са којим ће се водити разговор о поезији у савременом свету. Студенти Катедре за романистику интерпретираће и одломке из француског превода награђене Чакаревићеве збирке Ткива.

Придружите нам се у обележавању дана поезије и месеца франкофоније!

Имамо посебно задовољство да вас позовемо на концерт Камерног оркестра ФИЛУМ-а, који ће се одржати у среду, 20. марта 2024. године у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком од 20 часова. Овај концерт изводи се у склопу Концертне сезоне ФИЛУМ-а, а уметнички руководилац оркестра је доцент Мирјанa Нешковић.  

На програму ће се наћи дела Ј. С. Баха, К. Ф. Е. Баха, В. А. Моцарта и А. Дворжака која ће извести, у пратњи Камерног оркестра, солисти: Нађа Станишић (клавир) , Милица Букарица (клавир) и Јована Мршуља (флаута).  

Добро дошли!

poster 3

Министарство науке, технолошког развоја и иновација позива талентоване младе истраживаче – студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина односно јединица локалне самоуправе као и Српска академија наука и уметности и институти чији је она оснивач.

На овај позив пријављују се млади истраживачи који имају титулу дипломирани-мастер и први пут уписану прву годину докторских академских студија за школску 2023/2024. годину на акредитованој високошколској установи у Републици Србији.

Текст Позива са обрасцем Пријаве  преузимају се на сајту Министарства: https://nitra.gov.rs/, у којима су наведени услови учешћа, начин пријаве, као и потребна документација. 

Такође прочитајте и упутство за пријаву младих истраживача.

Рок за подношење пријаве је 27.03.2024. године

У срeду 13. мaртa 2024. године, у 14 часова, у Свечаној сали Рeктoрaта Универзитета у Крагујевцу, биће одржана кoмeмoрaциja угледном прoфесору, диригенту и првом декану Филолошко-уметничког факултета, Mилojу Никoлићу.