Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Привредна комора Србије као суорганизатор 37. Comtrade Београдског маратона расписује конкурс за Еко волонтере потребне за реализацију Маратонског Ploging изазова. Београдски маратон, као престижно и најмасовније спортско такмичење у Србији, биће одржан у недељу 28. априла 2024. године уз учешће рекордних 13.000 спортиста из 70 земаља, као и две хиљаде људи задужених за организацију.

Траже се волонтере који су посвећени заштити животне средине, имају тимски дух и спремни су да помогну у чишћењу града. Еко волонтери биће ангажовани током одржавања маратона, у периоду од 8 до 16 часова као подршка учесницима Ploging изазова, у прикупљању амбалажног отпада у џакове, за евидентирање резултата Еко дружина и комуникацију у Еко штабу. Организатор ће обезбедити мајице, освежење, и захвалнице, као и одговарајућу новчану награду у складу са индивидуалним доприносом волонтера.

Позивају се заинтересовани да се пријаве до петка, 19. априла у поноћ овде.

Кандидати који уђу у ужи избор биће позвани на интервју у понедељак, 22.04.2024. у просторијама ПКС или 23.04.2024. онлајн.

Више информација о Маратонском Плогинг изазову можете пронаћи на линку.

Контакт особа за додатне информације је Ивана Путник, виши саветник за циркуларну економију ПКС: 0668751158, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Pozivno pismo Maratonski Ploging izazov page 0001

Иновациони инкубатор Универзитета у Крагујевцу (ИИУК) у партнерству са Научно технолошким парком Чачак (НТП Чачак) и у сарадњи са другим актерима из Иновационе заједнице Шумадије и Западне Србије започињу реализацију Програма подршке наставницима и истраживачима за развој и комерцијализацију иновација. Програм се реализује захваљујући подршци  Министарства науке, технолошког развоја и иновација (НИТРА).

Текст јавног позива са комплетним информацијама можете наћи на овом линку.

Циљ Програма је да се препознају и подрже иницијативе за развој и комерцијализацију иновација са највећим развојним и тржишним потенцијалом, које развијају и реализују тимови* наставника и истраживача са Универзитета у Крагујевцу, како би постале успешне, брзо растуће спиноф, или стартап компаније.

У програму могу учествовати наставници, истраживачи и докторанди са свих факултета Универзитета у Крагујевцу на територији Крагујевца и Јагодине, који желе да развијају и на тржишту комерцијализују иновације и покрену стартап, или спиноф компанију. * Није обавезно имати формиран тим у моменту пријаве. Тим је могуће формирати у оквиру Програма.

Пријаву за учешће у програму могуће је поднети до 17априла путем овог линка.

Бенефити учешћа у програму су:

 • Сагледавање пословних опција за научнике;
 • Процена иновативног и тржишног потенцијала идеје;
 • Структуирано менторство од стране афирмисаних ментора из иновационог екосистема, који ће вас водити кроз процес: анализе проблема, дефинисања иновације (новина, тип и степен иновације, стање технике и конкуренције, јединица производа и  техничке предности), постизања производ – тржиште фит (дефинисања тржишног потенцијал, бизнис модела и стратегије изласка на тржиште);
 • Стручна подршка у припреми пословног плана и конкурсне документације за приступ програмима подршке за развој и комерцијализацију иновација који подразумевају финансирање даљег развоја, као и даљу стручну подршку (Фонд за иновациону делатност, Startech и сл.);
 • Подршка у виду пословног повезивања у оквиру пословне, иновационе и инвеститорске заједнице;
 • Стручне услуге у области права, финансија и заштите интелектуалне својине;
 • Подршка за формирање избалансираног стартап тима.

За сва додатна питања можете се обратити Немањи Јовичићу, координатору Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу, путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или телефона 069/606-952.

Javni poziv za nastavnike

Филолошко-уметнички факултет у наредном периоду организује Отворена врата за све будуће кандидате са циљем представљања студијских програма и упознавања са практичним радом у настави. 

Према утврђеном распореду, заинтересовани кандидати ће бити у прилици да се детаљније информишу о следећим студијским програмима. 

Отворена врата за студијски програм Музичка теорија и педагогија Одсека за музичку уметност биће одржана 13. априла (субота) у просторијама Дома самоуправљача, Трг слободе 1, последњи спрат, према распореду: 
11.00 Анализа облика и хармоније
13.00 Солфеђо 
Линк за пријаву кандидата за студијски програм Музичка теорија и педагогија биће отворен до 5. априла до 12. априла (до 18.00 сати).
.
.

Отворена врата Одсека за примењену и ликовну уметност биће одржана од 13. маја 2024. године. Детаљан програм Отворених врата биће доступан на сајту Факултета од 8. маја. Заинтересовани кандидати ће моћи током једне седмице да приступе настави овог одсека и да се ближе упознају са студијским програмима које желе да упишу. Прецизан распоред предавања биће накнадно објављен 8. маја на сајту Факултета.

.

Отворена врата Одсека за филологију биће одржана такође у мају, у форми једнодневног догађаја где ће будући кандидати моћи да се информишу о понуди студијских програма на овом одсеку, као и о детаљима пријемног испита.
Датум и место одржавања догађаја биће накнадно објављени.

   
ProlecniDaniOtvorenihVrata IG Post

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената Катедре за соло певање, који се организује у Универзитетској галерији, у среду 10. априла 2024. године од 19 сати. На концерту ће наступати студенти из класа: редовног професора мр Марине Трајковић Биџовски, редовног професора мр Оливера Њега и редовног професора мр Војислава Спасића, уз клавирску сарадњу самосталног уметничког сарадника Душана Торомана и самосталног уметничког сарадника мр Петра Марковића. 

 

Добро дошли!

 10 4 2024 page 0001

Објављен је програм XVI скупа младих филолога Србије Савремена проучавања језика и књижевности. Скуп ће бити одржан 30. марта 2024. године, на Филолошко-уметничком факултету. Све информације доступне су на следећем линку: http://filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1788&catid=73&lang=sr&Itemid=515

На Универзиту у Крагујевцу, у уторак, 26. марта са почетком у 14.00 часова биће одржан Дан науке и иновација, који се реализује у оквиру пројекта „Србија земља науке, земља иновацијаˮ иницираног од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација, а са циљем подизања свести о значају улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијалу који оне носе за нашу земљу.

Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке, током Дана науке и иновација, организоваће разноврсне активности са циљем да мотивишу присутне да активно учествују у стварању и примени иновативних решења и научних достигнућа, како у професионалном, тако и у свакодневном животу.

Дан науке и иновација присутнима ће пружити прилику да:

 • Стекну увид у најновије иницијативе, програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког и иновационог екосистема који су стално доступни у оквиру релевантних институција;
 • Присуствују демонстрацијама и презентацијама најновијих иновација и научних открића;
 • Упознају се са детаљима Такмичења за најбољу технолошку иновацију 2024, које се као државни пројекат одржава од 2005. године, а реализује га Организациони тим са Технолошко-металуршког факултета у Београду и Факултета техничких наука у Новом Саду;
 • Повежу се са кључним особама из области науке и технологије.

Агендa програма доступна је овде.

Заинтересовани за учешће на Инфо дану своје присуство треба да  потврде путем овог линка до понедељка, 25. марта до 17.00 часова.

Проф. др Слободан Јанковић, Факултет медицинских наука, одржаће семинар „Дизајн истраживања – уводни курс“, у понедељак, 25. марта у 13 сати, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, проф. др Слободан Јанковић, начелник Одсека за поље медицинских наука Центра САНУ, одржаће курс из области медотодологије научних истраживања, под називом „Дизајн истраживања – уводни курс“. Семинар је намењен студентима основних и докторских студија, истраживачима и сарадницима факултета и Института у оквиру Универзитета у Крагујевцу.

У четвртак, 21. марта 2024. године са почетком у 19 часова, у Универзитетској галерији биће одржан концерт на коме ће наступити Ана Цветковић Стојнић сопран, Игор Лазић хорна и Душан Тороман клавир.

На репертоару ће се наћи дела Лудвига ван Бетовена и Франца Шуберта.

Вест преузета са сајта Универзитета у Крагујевцу

koncert 21032024

 Обавештавамо вас да су расписана три Еразмус+ конкурса за мобилност студената и то за:

 1. Дугорочна мобилност у сврху учења на партнерским установама у ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМС (ЛИНК)
 2. Дугорочна мобилност у сврху праксеу компанијама/институцијама у  ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМП  (ЛИНК)
 3. Краткорочна мобилност студената докторксих студијана партнерским установама у ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМС докторанди  (ЛИНК)

Рок за подношење пријава за мобилност, за сва три конкурса, је 12.април 2024. до 12 сати. 

Сва три конкурса су објављена на сајту Универзитета у Крагујевцу, у секцији Међународна сарадња - Конкурси за Еразмус+ мобилност - Конкурси за студенте, као и у секцији Вести.

Катедра за романистику ФИЛУМ-а и Студентски културни центар обележиће 21. марта 2024. у СКЦ-у, са почетком у 16.30 ч. Међународни дан франкофоније и светски дан поезије.

Студентима Катедре за романистику ФИЛУМ-а придружиће се, у читању и интерпретирању француске поезије и поезије српских песника повезаних са Француском, студенти Одсека за музику (предмет: Уметност говора, проф. др Катарина Ерић), као и ученици Прве крагујевачке гимназије, ОШ „Мома Станојловић” и ОШ „Станислав Сремчевић”.

Специјални гост овога догађаја је Марјан Чакаревић, песник и књижевни критичар, лауреат награде „Бранко Миљковић” 2017. године награде „Мирослав Антић”, са којим ће се водити разговор о поезији у савременом свету. Студенти Катедре за романистику интерпретираће и одломке из француског превода награђене Чакаревићеве збирке Ткива.

Придружите нам се у обележавању дана поезије и месеца франкофоније!