Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

800px Dragan Boskovic

Dragan Bošković, PhD, is Full Professor of Serbian literature at the Faculty of Philology and Arts, Editor in Chief of the journal Nasleđe, literary theorist, poet.

Biography and bibliography

Wikipedia article

29 PanneauDesChevauxVueGénérale

The Horse Panel in Chauvet Cave

 

Први пројекат у оквиру циклуса, Брендови у књижевности, језику и култури, усмерен је ка технолошким, привредним и културним знаковима који семиолошки и семиотички ресемантизују, продубљују и осмишљавају литерарне/културне поетике. Од брендова аутомобила, авиона, рачунара, инструмената, мобилних телефона, грађевина, преко гардеробних брендова, до брендова јела и пића, цигарета, државних знамења, новца, истраживање указује на семиолошки и интеркултурни идентитет лингвистичкокултуролошких, књижевнокултуролошких и уметничких знакова.

 

Резиме активности и резултата рада на пројекту:

  • Након успешне прве пројекатске сесије, 3.11.2018. одржан је први округли сто у оквиру пројекта. Опширније погледајте на страници округлог стола!
  • Објављен је први пројекатски Зборник радова Брендови, који се може преузети на страници Зборници радова.
  • Одржан је други пројекатски округли сто. Опширније на страници округлог стола!
  • Пројекат је окончан!

 

Резиме активности и резултата рада на пројекту:

  • Након успешне прве пројекатске сесије, 3.11.2018. одржан је први округли сто у оквиру пројекта. Опширније погледајте на страници округлог стола!
  • Објављен је први пројекатски Зборник радова Брендови, који се може преузети на страници Зборници радова.
  • Одржан је други пројекатски округли сто. Опширније на страници округлог стола!

 

Истраживачи пројекта

 

Архивске информације

РОК ЗА ПРИЈАВУ ЗАВРШЕН! 

Право пријаве имају сви запослени Филолошко-уметничког факултета у научним областима, као и студенти докторских студија Филолошко-уметничког факултета. По попуњеној пријави, од оних кандидата чији резултати научноистраживачког рада нису у факултетској електронској бази, путем електронске поште ће бити затражено да исте унесу у електронски образац. Детаље о процесу пријаве прочитајте у Позиву за пријаву учешћа.

Критеријуме за евалуацију можете видети у тексту правилника о спровођењу пројеката.

29 PanneauDesChevauxVueGénéraleПројекат Еко(по)етика усмерен је ка истраживањима флоралног и фауналног у језику и књижевности.

 

Испитујући вишеслојну и вишеструко коришћену фигуру / симбол / знак флоралног и фауналног, а посебно мачака и цвећа у књижевности и култури, аналитички и херменеутички ће бити осветљена њихова комплексна лингвистичка, литерарна, културна, идеолошка и популарна семантика, њихова „јавна“ и њихова „несвесна“ страна. Фигурација и семиологизација мачака и цвећа биће сагледана у светлу промена културно и књижевнопоетичких парадигми и њихових „сазнања“ о симболичкој вредности мачијих врста и врста цвећа, о њиховим интертекстуално и (интер)културно условљеним тумачењима. Фигуре мачака и цвећа изузетно су важне за конституисање слике метафизичких ентитета, симбола добра/зла/слободе, божанстава, за атрибуцију јунака, симболичке артикулације сазнања, душе, сексуалности, психолошко-магијских промена стања свести јер мачке увек „преду“, а цвеће увек мирише у неким онтолошким крајолицима, увек изнова васкрсавајући у књижевном и културним дискусима.

Резултати рада на пројекту:

Први пројекатски округли сто Мачке у књижевности, језику, уметности

ПРОЈЕКАТ ЕКО(ПО)ЕТИКА У КЊИЖЕВНОСТИ, ЈЕЗИКУ И УМЕТНОСТИ

 

My vegetable love should grow,

Vaster than empires, and more slow.

Andrew Marwell

 

Документација:

Листа истраживача

Пријаве су завршене.

Правилник о циклусу пројеката (са критеријумима за евалуацију)

У оквиру Дана културе, Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу организује Фестивал култура, хране и пића 4. децембра од 17 часова у Контакт галерија СКЦ-а. Посетиоци ће моћи да се упознају са српском, шпанском, немачком, енглеском, италијанском и француском националном кухињом, а уједно да стекну знања о културама које се изучавају на нашим студијским програмима: 

Српски језик и књижевност
Енглески језик и књижевност
Немачки језик и књижевност
Италијански језик и књижевност
Француски језик и књижевност
Шпански језик и хиспанске књижевности.

Фестивал је предвиђен као место дружења, стицања нових знања и искустава, али и упознавања са понудом Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета. 

72704588 2647958745291774 4817850813776920576 o