Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Центром за едукацију и превођење ABC организује

Конкурс за хонорарни посао у Центру за едукацију и превођење ABC у Крагујевцу у оквиру следећих позиција:

  1. Предавач
  2. Преводилац

На конкурс се могу пријавити:

  • дипломци који су завршили основне академске студије,
  • студенти мастер академских студија,
  • дипломци који су завршили мастер академске студије

са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу – Студијски програм Немачки језик и књижевност

Потребна документа за пријаву:

  1. CV (препорука Europass формат);
  2. Копија прве стране индекса и последње оверене стране (за студенте мастер студија) /односно копија уверења о дипломирању за дипломце.

Рок за подношење пријава: 18. јун 2019. године

Пријаве достављати:

електронским путем на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  са напоменом: Пријава за посао ABC – предавач или преводилац (у зависности од жељене позиције)

или донети лично у просторије Центра за развој каријере и саветовање студената (Ректорат, 2. спрат)

Напомена: Сви пријављени кандидати ће по истеку рока за пријаву бити позвани на интервју.

За сва додатна питања можете нас контактирати путем
 имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  
или
телефона 034 300 425.

У Андрићевом институту у Андрићграду (Вишеград, Република Српска) од 2. до 7. јула одржаће се шеста летња школа Академије „Андрић“ на тему Савремени роман. Школа је намењена студентима филолошких наука са универзитета у Републици Српској и Републици Србији. Полазницима летње школе обезбеђени су и смештај и исхрана у Андрићграду, док трошкови превоза нису покривени.
Због ограничених смештајних капацитета, максималан број учесника летње школе је 20.
Пријављивање кандидата (од 1. до 15. јуна) могуће је на и-мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., са назнаком „пријава за летњу школу“.
Потребна документација:
а) попуњен пријавни лист;
б) потврда да је кандидат студент филолошких наука једног од универзитета у Републици Српској и Републици Србији (или фотокопија индекса);
в) мотивационо писмо.
Обавештења о прихваћеним пријавама студентима ће бити достављена до 20. јуна.
Више информација и пријавни формулар можете наћи на сајту Андрићевог института
Др Филип Васершајд, професор на Институту за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину и гостојући професор ФИЛУМ-а, одржаће радионицу из корпусне лингвистике ,,Креирање говорног корпуса" за студенте прве и друге године докторских студија на ФИЛУМ-у (модул језик). Радионица ће бити одржана у четвртак (16. мај, од 14.00 до 17.30, учионица А202) и петак (17. мај, од 13.00 до 16.30, Сала за семинаре Правног факултета). Гостовање проф. Филипа Васершајда остварено је уз подршку програма Еразмус+ ЕУ.
Отворен је позив за програм школске размене и боравишта у Мадриду за основне и средње школе за школску 2019-2020. годину. Програми су подељени у два дела: први део обухвата програм школске размене, а други обухвата едукативни боравак у Мадриду. Рок за подношење формулара за школску размену је 13. мај 2019, док се рок за пријаву за едукативни боравак не затвара, осим у августу за време трајања годишњих одмора. Сви заинтересовани више информација могу пронаћи на сајту: http://www.educa.madrid.org/web/cie.madrid/
У среду 15. маја у 12.30 сати у Библиотеци ФИЛУМ-а др Филип Васершајд, професор на Институту за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину и гостујући професор ФИЛУМ-а, представиће Humboldt Balkan Cosmos пројекат.
Овом приликом биће најављена и наредна активност у оквиру пројекта: заједничко студијско путовање студената Института за славистику из Берлина, студената србистике ФИЛУМ-а и студената из Сарајева и Подгорице у регион Санџака. Детаљније о овом пројекту можете видети на следећем линку. 
Добродошли!  

Универзитет за странце у Перуђи, у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда, расписао је конкурс за стипендију за једномесечни курс италијанског језика и културе на поменутом универзитету. Резултате конкурса можете погледати на линку. 

 

Драги будући бруцоши,

 

С намером да вам помогнемо да се што боље припремите за предстојеће пријемне испите и да стекнете слику каква вас врсте тестова очекује на пријемном, Филолошко-уметнички факултет припремио је за вас збирке тестова које можете преузети на следећим линковима.

Збирка тестова за Српски језик и књижевност и за српски језик за стране филологије

Збирка тестова за Енглески језик и књижевност

Збирка тестова за енглески језик за стране филологије

Збирка тестова за Немачки језик и књижевност

Збирка тестова за Француски језик и књижевност

Збирка тестова за Шпански језик и књижевност

Збирка тестова за Италијански језик и књижевност

У уторак 23. априла у 13 часова у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, Центар за научно истраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организује представљање Речника САНУ (20 томова Речника српскохрватског књижевног и народног језика). Речник ће представити научни сарадници Института: др Марија Ђинђић, др Наташа Вуловић и др Ненад Ивановић.

 

plakat 23 4 19 KG 1 page 001

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организује предавање академика Јасмине Грковић Мејџор у уторак, 16. априла 2019. Предавање на тему ,,Приноси Милана Решетара српској филологији и култури" биће одржано у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу у 13 часова.

Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике Филолошко-уметничког факултета.

 

pozivnica M Resetar KG 1 page 001

Универзитет за странце у Перуђи, у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда, додељује једну стипендију за једномесечни курс италијанског језика и културе на поменутом универзитету. Конкурс је отворен за студенте који су у академској 2018/19. години уписали трећу или четврту годину основних академских студија Италијанског језика и књижевности.
Пријаве треба доставити најкасније до 22. априла 2019. секретару Катедре за италијанистику на следећу имејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..ac.rs
Текст конкурса, обавезан образац за конкурисање и преосталу обавезну конкурсну документацију можете преузети на следећем линку