Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Проф. др Живојину Станојчићу постхумно је додељена Повеља Матице српске за укупан допринос изучавању српског стандардног језика и његових стилских функција. Једногласну одлуку донео је жири који чине проф. др Вељко Брборић, др Миодраг Матицки, академик Слободан Реметић, проф. др Драган Станић и проф. др Срето Танасић, који у образложењу наводе значај његове Граматике српског језика, изучаване више од три деценије, коју је приредио са проф. Љубомиром Поповићем.

Такође, указано је и на значај Станојчићевог самосталног речника у едицији Креативног центра, као и његове докторске дисертације „Језик и стил Иве Андрића", коју је написао шездесетих година прошлог века.

Повеља Матице српске за неговање српске језичке културе за 2019. годину припала је Међународном славистичком центру, академику Матији Бећковићу и проф. др Ради Стијовић.

Признања ће бити уручена на свечаности у Матици српској, у уторак 23. јуна.

Ова повеља се  институцијама и појединцима који доприносе очувању српског језика и културног идентитета додељује од 2012. године.

Извор: Радио-телевизија Крагујевац
Датум објаве:

 

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу објављује Конкурс за упис у прву годину основних академских студија за школску 2020/2021. годину.

Текст Конкурса, као и прецизне информације о датумима полагања квалификационог испита, можете видети путем линка.

Пријава кандидата на конкурс за упис на Основне академске студије обављаће се 24, 25. и 26. јуна 2020. године од 9.00 до 13.00 часова на Правном факултету у Крагујевцу. Пријава за полагање квалификационог испита биће омогућена и електронским путем преко факултетског сајта www.filum.kg.ac.rs, с тим да ће детаљнија упутства за овакав вид пријаве бити накнадно објављена. 

konkurs za prijemni

Фондација Ана и Владе Дивац започиње нови пројекат ,,Академско село" са циљем да сачува српска села и подстакне младе да остану или да се врате у њих и искористе локалне ресурсе на креативан и савремен начин.  Прва реализација овог пројекта је портал села Гудурице (налази се близу Вршца, познато по вину и меду). 

Прилика за студенте!

Фондација жели да укључи заинтересоване студенте II, III и IV године да се придруже и дизајнирају логотип Гудурице који ће бити на официјалном сајту села Гудурице, друштвеним мрежама ,,Aкадемског села" и у медијима.

 

Сви заинтересовани студентеи могу да се пријаве на конкурс до 1.6.2020. на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Више информација можете наћу у тексту конкурса.

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу организује онлајн припремну наставу за ђаке који планирају да полажу пријемни испит на овом факултету. Настава ће бити организована на даљину за све студијске програме Одсека за филологију и за студијски програм Музичка теорија и педагогија Одсека за музичку уметност. 
Овом приликом ће заинтересовани ученици бити у могућности да провере своје знање, као и да реше постојеће недоумице, са наставницима и сарадницима ФИЛУМ-а. 
Пријављеним кандидатима биће доступан и пропратни материјал који се може користити за вежбање и припрему квалификационог испита. 
 
Пријаве су отворене до 1. јуна, до 12 часова путем линка.
its my birthday

Обавештавамо вас да ради договора и заказивања бесплатног тестирања на COVID-19, због уласка у Републику Србију, студенти са територије Републике Црне Горе могу да се јаве др Маји Милановић на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или др сци. Сањи Меденицина мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Тестирање на COVID-19 моћи ће да обаве само студенти који буду имали обавезе на високошколским установама током маја месеца (практична блок настава или испитни рок). На тестирање студенти ће долазити са имејл поруком коју треба да добију од високошколске установе, у којој се наводе њихове обавезе у мају. Са негативним резултатом теста студенти ће имати рок од 72 сата да уђу у Републику Србију без обавезе боравка у карантину.

Обавештење Министарства просвете, науке и технолошког развоја број 612-00-00523/1/2020-06 од дана 15. маја 2020. године, о процедури за заказивање бесплатног тестирања на COVID-19 за студенте који долазе са територије Црне Горе можете да погледате овде.

Фондација Темпус обавештава да до 15. јуна траје пријављивање за CEEPUS мрежне мобилности студената и наставног особља са државних високошколских установа. Размене се спроводе на партнерским високошколским установама које су део CEEPUS мреже у којој учествује и установа студента/члана наставног особља који се пријављује на стипендирани боравак. Након пуштања у рад CEEPUS институционалних мрежа за 2020/21.годину, омогућено је и пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа за мобилност на партнерским институцијама у оквиру мрежа.
Први позив за мрежне мобилности трајаће до 15. јуна, након чега се очекује да ће, у складу са уобичајеном праксом, закључно са 31. октобром трајати следећи конкурсни рок, такође за боравке унутар мрежа.

Информације у вези са могућим продужавањем или изменама рокова у појединим земљама, у зависности од епидемиолошке ситуације, биће ближе наведене на CEEPUS платформи. Пријаве се подносе искључиво електронским путем, преко CEEPUS платформе, а начин аплицирања ближе је описан на сајту Фондације Темпус.

За више појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати брошуру Темпус фондације (стране 14-18. посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS одељак на сајту Темпус фондације или консултовати главни портал програма www.ceepus.info,  нарочито одељак често постављаних питања (FAQ).

Конкурс је преузет са интернет презентације Фондације Темпус- Националне CEEPUS канцеларије и објављен је на сајту Универзитета и Центра за развој каријере.

Компанија Japan Tobacco International и Амбасада Јапана позивају младе истраживаче и студенте да истраже Јапан, буду оригинални и креативни, предложе тему за истраживачки рад и освоје Сакура стипендију.

„Компанија ЈТИ верује да и у најтежим временима треба охрабривати младе да стичу нова знања и негују своју радозналост и зато смо одлучили да сада распишемо конкурс за доделу Сакура стипендија. Верујемо да време које студенти проводе код куће могу квалитетно искористити за истраживање и да можемо и ове године очекивати сјајне идеје које ће допринети примени најбољих пракси из Јапана у Србији“, изјавио је Горан Пекез, директор корпоративних послова ЈТИ и Председник Јапанске пословне алијансе у Србији.

Пријављивање на конкурс трајаће до 29. маја 2020. године, а право учешћа имају сви студенти основних и постдипломских студија, као и истраживачи који нису запослени пуно радно време.

Пријаве се врше попуњавањем обрасца на веб страници http://sakurastipendije.rs/konkurs/, где је потребно да кандидати образложе идеју коју желе да истраже. Теме су многобројне – од права, политичких наука, економије, филозофије, културе и уметности, јапанског језика и књижевности или Каизена. Због тренутне ситуације, уз попуњени образац за пријаву потребно је доставити само фотографије личне карте или пасоша и попуњених, оверених страница важећег индекса. Рок за достављање остатка документације биће објављен накнадно, након укидања ванредног стања.
Сакура стипендија добила је име по јапанском стаблу трешње које је познато као симбол среће и просперитета. ЈТИ и Амбасада Јапана верују да ће управо талентовани истраживачи и студенти, као што су добитници Сакура стипендије, донети просперитет Србији и допринети јачању пријатељства између два народа.

Sakura In 02 1

Драмско-рецитаторска секција Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи у сарадњи са народном библиотеком „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи организује треће по реду такмичење у рецитовању.

На смотри рецитатора учествују:

-кандидати средњег узраста- средње школе

-кандидати старијег узраста- студенти

Kритеријуми по којима комисија прати и вреднује такмичаре садрже следеће елементе: избор песме примерен узрасту;  акцентуацију и дикцију; мисаоно-емотивни доживљај; природност, изражајност и сугестивност казивања; минутажа;

Рецитатори за оба узраста говоре пo две песме. Прва по свом избору, а друга задата. Песме се интерпретирају на српском језику и напамет, а интерпретација може трајати за песму по избору минимум два минута, а максимум до четири минута. Циљ такмичења је да се код ученика и студената створи интерес за рецитовањем и лепим говором, као и развој личних склоности за књижевност и књижевно стваралаштво, те неговање интереса за говорно презентовање књижевне уметности.

Такмичење ће бити одржано нa Тргу културе у Врњачкој Бањи (уколико временске прилике буду дозвољавале) или у супротном у народној библиотеци „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи 8. и 9. јуна. Први дан (понедељак, 8.јун)- елиминациони круг и избор 10 најбољих рецитатора за финале од 15 часова. Други дан (уторак, 9. јун) - велико финале за 10 финалиста од 17 часова. Смештај за финалисте обезбеђен је у aпартманима ,,Здравковић“ у Врњачкој Бањи. Пријаве за такмичење трају до 31. маја. Учесници могу бити узраста од 15 до 25 година. Пријаве се врше електронским путем попуњавањем формулара који ћете затражити од организатора као и задате песме. На такмичењу ће бити награђени најбољи рецитатори:

ПРВО МЕСТО – 10.000.00 динара

ДРУГО МЕСТО – 7.000.00 динара

ТРЕЋЕ МЕСТО – 5.000.00 динара.

Пријаве као и информације затражити путем имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.; бр.тел. 066/92-72-705; инстаграм страница: takmicenje_recitatora_vb

У оквиру промотивних активности Филолошко-уметничког факултета, Академско позориште студената германистике отвориће своју архиву и учинити доступним  њихов ауторски сценски приказ ,,Би(ће)". Сви заинтересовани моћи ће у периоду од 24 часа у недељу, 10. маја 2020. приступити линку и погледати овај снимак. 

Би(ће) је невербални позоришно-педагошки приказ настао 2016. године на основу импровизаторских радионица Академског позоришта студената германистике. Као тема сценског приказа, постављено је онтолошко преиспитивање појединца у протоку времена, од настајања света до у (не тако) далеку буднућност. Би(ће) је проткано преплитањем верских и научних уверења, као и социолошких феномена, а отворени крај оставља публици прилику и могућност за преиспитавње и критичку дискусију друштва на ком почива наша цвилизација. Одсуство речи у приказу, тежиште пажње усмерава ка покретима и музици, али такође дозовољава гледаоцима да сами уносе текст у оно што се одиграва испред њих. Инспирисани Би(ће)ем, настали су научни радови и излагања на међународним конференцијама. Као пример, наводимо мастер једне од глумица у приказу, Ане (Димитријевић) Костадиновић. Ана је написала мастер рад, базиран на самосталној изради представе по узору на Би(ће) са ученицима једне основне школе у Крагујевцу.
Невероватна енергија, самосталност и одважност у импровизацији, игри, осмишљавању и теоретисању различитих друштвених феномена.

Играју:
Мирослав Ристић
Катарина Милетић
Ана Пешић
Светлана (Јовановић) Живановић
Ана (Димитријевић) Костадиновић
Милица Мутиловић
Сара Топаловић

Ирена Ристовић
Јована Димитријевић и Ивана Миленковић

Уметнички руководилац:
Јелена Гојић

Представу можете погледати путем линка.