Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Поштоване колегинице и колеге,
Обавештавамо вас да се отказују сви испити из ванредног мартовског рока планирани за следећу недељу.

др Владимир Поломац, продекан за наставу

Ректорски колегијум Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 90. Статута Универзитета у Крагујевцу (II-01-265/2 од 03.04.2018. године са изменама и допунама број: II-01-400/5 од 07.05.2019. године, број: II-01 -400/6 од 07.05.2019. године и број: II-01 -564/3 од 28.06.2019. године), донео је дана 13. марта 2020. године,

ПРЕПОРУКЕ ЗА ПОСТУПАЊЕ ВИСОКОШКОАСКИХ УСТАНОВА ЗБОГ ПОЈАВЕ

СОVIDa-19 (КОРОНА ВИРУСА)

 

Сходно Наредби министра здравља о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном простору број 512-02-9/1/2020-01 од 11.03.2020. године којом су ради спречавања ширења заразне болести СОVIDa-19 забрањена јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореним просторима када се окупља више од 100 луди, препоручује се руководствима високошколских установа да:

 • организују наставу за студенте у мањим групама у складу са просторним могућностима факултета;
 • ако није могуће наставу организовати у мањим групама предузети одговарајуће активности у циљу реорганизације наставних активности;
 • не одржавају научне скупове, конференције, изложбе и извођење других културно-уметничких програма;
 • у договору са студентским парламентом размотре могућност одлагања планираних студентских екскурзија сходно препорукама надлежних државних органа у која подручја не треба путовати;
 • одложе програме размена и студијска путовања сходно препорукама надлежних државних органа у која подручја не треба путовати;
 • размотре могућност да се седнице органа и тела одржавају електронским путем;

У складу са препорукама Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић - Батут", препоручују се мере личне заштите.

Поштовани, 

У складу са развојем ситуације у вези са ширењем вируса Корона COVID-19, Филолошко-уметнички факултет препоручује свим запосленима и студентима придржавање мера личне заштите:

 • • избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);
 • • избегавање поздрављања руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину најмање од једног метра;
 • • избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа;
 • • појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;
 • • придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена – одржавање одстојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта, често прање руку);
 • • избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.
 • самоизолација у случају сумње на контакт са зараженим особама или у случају појаве симптома који могу указивати на инфекцију вирусом COVID-19)
 • Свако ко има одређене симптоме респираторних инфекција може добити потребне информације и упутства за даље поступање од дежурних епидемиолога у Институту за јавно здравље Крагујевац (ул. Николе Пашића бр. 1), на телефон 065/8776 914.

Управа Факултета прати развој ситуације, препоруке и одлуке Владе РС. У складу с тим, Управа ће доносити одлуке о спровођењу одговарајућих мера и обавештавати запослене и студенте.

Фонд за науку Републике Србије отворио је данас позив за пријаву пројеката у оквиру програма Идеје. Ради се о великом, значајном позиву, чији је укупни предвиђени буџет 24 милиона евра, са предвиђеним трајањем пројеката до 36 месеци и тимовима од до 12 учесника. Пријаве пројеката биће могуће до 11. јуна 2020, преко електронске платформе фонда. Детаљне информације и документација налазе се на сајту Фонда за науку.

У циљу адекватне промоције Еразмус+ програма мобилности, као и активних конкурса за стипендирану мобилност студената и запослених, Универзитет у Крагујевцу ће организовати Презентацију Еразмус+ програма, у уторак, 10. марта 2020. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, са почетком у 12:00 сати:

- Презентација за запослене, са почетком у 12:00 сати,

- Презентација за студенте, са почетком у 14:00 сати.

На презентацији ће бити речи о детаљима активних конкурса за мобилност кандидата са Универзитета у Крагујевцу, све о току пријаве, евалуацији, селекцији и размени на неком од наших партнерских универзитета из Европе.

Молимо вас да се за присуство презентацији региструјете путем онлајн формулара које можете наћи на следећим линковима:

Формулар за запослене

Формулар за студенте.

Oбјављен је нови Конкурс за мобилност запослених на Универзитету у Крагујевцу, у нашем новом статусу програмске земље.

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану одлазну мобилност запослених у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити запослени са свих чланица у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Конкурс је објављен на сајту Универзитета у Крагујевцу, где можете наћи све потребне информације везане за пријаву. 

Рок за пријаву кандидата је 05. април 2020. године.

Катедра за француски језик и књижевност ове године богатим програмом обележава Месец Франкофоније који ће сутра, 3. марта, у 19 часова бити отпочет концертом француске поп музике у Студентском културном центру. Поред такмичарског дела, најављеног франкофоног диктата, који ће се одржати 11. марта у 18 часова, франкофили ће моћи, у наредним данима, да уживају и у пројекцији филма, предавањима професора, као и музичкој вечери Одсека за музичку уметност.

mesec frankofonije page 001

ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: Пројекти за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ (КА103 пројекти у области високог образовања у којима учествују програмске земље)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху учења у минималном трајању од 3, а максималном трајању од 5 месеци.


ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ - СТУДЕНТИ

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 23. март 2020. године

Важне напомене:

 1. Студентска размена у сврху учења реализоваће се у зимском семестру академске 2020/21. године.
   
 2. Листу универзитета за које можете да се пријавите за размену погледајте ОВДЕ.
   
 3. Студенти имају право пријаве на максимум два универзитета. У пријавном формулару је то дефинисано као први и други избор.  У том случају студент је у обавези да достави мотивационо писмо и уговор о учењу за обе изабране институције. Студент може бити одабран за стипендију само за једну од две достављене пријаве.
   
 4. Приликом припреме предлога уговора о учењу студент даје предлог предмета које би слушао и полагао током мобилности (у збиру између 20 и 30 ЕСПБ). Приликом попуњавања предлога Уговора студент је у обавези да консултује Еразмус+ координатора на свом факултету. Контакт подаци свих Еразмус+ координатора на Универзитета у Крагујевцу  доступни су на сајту Универзитета.
   
 5. Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика и/или језика на коме ће бити реализована мобилност, потврду може издати и предметни наставник или школа страних језика. Молимо преузмите форму.
   
 6. По завршетку конкурса, Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу врши техничку проверу достављене документације. Комисија за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу врши академску процену свих пријава у складу са Правилима и условима за евалуацију и селекцију студената, наставног и ненаставног кадра Универзитета у Крагујевцу за мобилност у оквиру Еразмус+ програма и прави коначну ранг листу пријављених кандидата. Ранг листе се у виду номинације достављају партнерским институцијама које доносе коначну одлуку о селекцији кандидата. Сви селектовани кандидати ће путем е-поште добити смернице и информације о даљим корацима који се тичу реализације размене.
   
 7. Пријаве које нису достављене до наведеног рока и/или су непотпуне неће бити узете у разматрање.

                 Информације о стипендији и студијском боравку и додатне напомене

 

Земља у којој се реализује мобилност

Месечни износ стипендије

ГРУПА 1
Програмске земље са вишим трошковима живота

Данска, Финска, Исланд, Ирска, Луксембург, Шведска, УК, Лихтенштајн, Норвешка

520 ЕУР

ГРУПА 2
Програмске земље са средњим трошковима живота

Аустрија, Белгија, Немачка, Француска, Италија, Грчка, Шпанија, Кипар, Холандија, Малта, Португал

520 ЕУР

ГРУПА 3
Програмске земље са нижим трошковима живота

Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Летонија,Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Северна Македонија, Турска, Србија

470 ЕУР

 • Здравствено осигурање: Трошак обавезног здравственог осигурања у току трајања мобилности није покривен стипендијом у оквиру програма Еразмус+ КА103. Сви селектовани кандидати су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће здравствено осигурање.
   
 • Путни трошкови нису покривени Еразмус+ КА103 програмом. Селектовани студенти самостално организују пут и сносе трошкове путовања.
   
 • Студенти који су у неповољном социо-економском положају имаће право на додатак у износу од 200 евра  месечно. Услове за испуњење ове ставке погледајте ОВДЕСамо селектовани студенти, који испуњавају услове, прикупљаће неопходна документа.
   
 • Уколико је селектовани кандидат  студент са инвалидитетом, студент може остварити право на рефундацију прихватљивих стварних трошкова насталих током периода мобилности, и то подношењем додатне документације. Више информација погледајте ОВДЕ.
   
 • Jезичка подршка (Online Linguistic support - OLS): OLS је портал за тестирање језичких способности селектованих студената за Еразмус+ мобилност у сврху студирања или стручне праксе на партнерским универзитетима из програмских земаља и за похађање курса језика током периода мобилности. Више о порталу можете видети овде.

Конкурс за пријаву студената за мобилност у сврху учења отворен је

од 21. фебруара до 23. марта 2020.

Сва документа можете послати електронским путем на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пријавну документацију можете донети и лично у Ректорат (2. спрат) радним данима од 09:00 до 15:00 часова.

Уколико имате питања, можете нас контактирати путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Молимо све кандидате да испоштују техничке елементе за достављање пријаве.

У петак, 21. фебруара 2020. у Контакт галерији СКЦ-а са почетком у 20 часова, биће одржана представа ,,Ich bin ich"/,,Ja сам ja" у изведби студената мастер студија германистике Филолошко-уметничког факултета. Сценски приказ рађен је по методама позоришне педагогије и инспирисан је романом ,,Леворукa жена" Петера Хандкеа.

Позоришни пројекат водиле су Марина Петровић Јилих, доцент, и Јелена Гојић. 

image0

 

Обавештавамо запослене и студенте Филолошко-уметничког факултета да се, према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, државни празник Републике Србије Сретење, Дан државности, празнује 15. и 16. фебруара 2020. С обзиром на то да је 16. фебруар недеља, нерадан дан биће и понедељак, 17. фебруар. Први радни дан је уторак, 18. фебруар.