Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу

организује
XI Сајам стипендија
Изабери стипендију по својој мери
уторак, 29. октобар 2019. године
хол Правног факултета Универзитета у Крагујевцу,

11-15 часова

 

У жељи да студенте и дипломце Универзитета у Крагујевцу информише о актуелним конкурсима за мобилност студената, студентским разменама и могућностима и предусловима за студирање и додатно усавршавање у иностранству, као и о актуелним конкурсима за усавршавање у земљи, програмима волонтирања и приликама за стручну праксу, Центар за развој каријере и саветовање студената једанаесту годину заредом организује Сајам стипендија под слоганом Изабери стипендију по својој мери. Студентима Универзитета у Крагујевцу своје програме за стипендирање представиће најзначајније домаће и стране институције и фондације. Посетиоци сајма имаће прилику да од излагача чују одговоре на сва питања везана за актуелне програме, начин пријаве и неопходну документацију.
Између осталог, учесници овогодишњег Сајма стипендија ће бити:
1. Министарство омладине и спорта – Фонд за младе таленте Републике Србије
2. Фондација Темпус - Еразмус+ канцеларија у Србији
3. Француски институт у Србији и Campus France – Национална агенција за
промоцију француског високог образовања у иностранству
4. Британски савет
5. Међународни академски центар Београд
6. Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду
7. Портал www.stipendije.rs
8. Представник Универзитета Politecnico di Milano и Ca' Foscari
9. Комитет за међународну сарадњу студената медицине IFMSA Србија – Локални
комитет Крагујевац
10. AIESEC Србија – Локална канцеларија Крагујевац
11. Euraxess Network Србија
12. Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу -
организатор и домаћин Сајма – Алумнисти Еразмус+ програма и страни
студенти који су на размени на Универзитету у Крагујевцу.

Посетите Сајам стипендија и уверите се и сами да просечна оцена није увек
најбитнији фактор и да постоји стипендија по мери сваког студента!

Универзитет у Новом Саду објавио je јавни конкурс за предлагање кандидата за годишњу награду „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука за 2019. годину.

Годишња награда „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука додељује се аутору одбрањеног дипломског рада, завршног рада на мастер академским студијама или магистарског рада из области филозофских и социолошких наука. Добитнику Награде додељује се диплома и новчана награда у нето износу од 300.000,00 динара. Предлоге за доделу Награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука подносе факултети са универзитета чији су оснивачи Република Србија или Аутономна Покрајина Војводина.

Позиви за предлагање кандидата отворени су до 29. новембра 2019. године. Предлози са пратећом документацијом подносе се на адресу: Универзитет у Новом Саду, Др Зорана Ђинђића 1, 21000 Нови Сад, са назнаком: за Награду „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука. 

 

Детаљније информације:

Јавни конкурс за предлагање кандидата за годишњу награду „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука за 2019. годину

Правилник о критеријумима и мерилима за реализацију годишње награде ,,Др Зоран Ђинђић'' за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из области филозофских и социолошких наука

Студентима ФИЛУМ-а, који су припремали крагујевачке осмаке за полагање мале матуре, уручио је потврде за учешће у реализацији припремне наставе Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи. 

Овом приликом је Град Крагујевац уручио захвалницу Факултету, за учешће у реализацији ове идеје, као и професорима и студентима што су издвојили своје време да помогну младима да положе тестове.

У припреми осмака за полагање мале матуре учествовало је 52 студента завршних, мастер и докторских студија два крагујевачка факултета, а у односу на претходну годину интересовање осмака за припрему било је дупло више. За тестове из математике, српског језика, биологије, физике и хемије припремало се 200 ђака, а приоритет су имали ученици који примају дечији додатак, они чији родитељи примају социјалну помоћ, деца самохраних родитеља и деца без родитељског старања.

Свечаности којом је обележена још једна успешно завршена припремна настава, присуствовали су и Гордана Марковић, начелница Градске управе за ванпривредне делатности, др Срећко Трифуновић декан ПМФ-а и Александра Матић секретар и асистент на Катедри за српску књижевност.

 

 

Студентски парламент ФИЛУМ-а покреће хуманитарну акцију "ШВ образац за дечју радост", у оквиру које ће студенти ФИЛУМ-а моћи да преузму два обрасца ШВ-20, који су потребни за упис, у канцелариjи Б21 на Правном факултету, уз остављање донације у износу од 50+ динара. Сав прикупљен новац биће уплаћен хуманитарној организацији Срби за Србе, која помаже социјално угроженим вишедетним српским породицама широм Балкана. Позивамо све студенте да се прикључе овој хуманитарној акцији и на тај начин помогну малишанима који живе у тешким материјалним условима.

 

 сзс 1

Студентски парламент ФИЛУМ-а у сарадњи са организаторима Фестивала обезбедио је 50% попуста на редовне цене улазница. Цена за студенте и професоре ФИЛУМ-а ће бити 500 динара за појединачне дане, док ће комплет улазница за сва три дана бити 1 250 динара.
Двадесети Интернационални џез фестивал у Kрагујевцу се одржава од 24-26. октобра 2019. године у Kњажевско-српском театру.
У три дана Фестивала, наступиће неки од тренутно најактуелнијих музичара европске џез сцене, које подједнако воли и критика и публика. Специфично је да у оквиру свих бендова овогодишњег издања Фестивала наступају музичари који врло радо свирају и друге музичке жанрове, што свакако утиче и на њихов целокупни музички израз, али и носи посебну атмосферу у оквиру њихових џез свирки.
Детаљан програм Фестивала можете пронаћи на следећим линковима:
https://www.ijfk.info/
https://www.facebook.com/events/2581052545457304/

Сви заинтересовани студенти и професори улазнице могу резервисати путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..ac.rs.
јфестивал

Универзитет у Крагујевцу објавио је Конкурс за пријаву на Јавни позив за обуку предавача који желе да унапреде своје језичке компетенције и методолошке приступе у извођењу наставе на енглеском језику и раду са страним студентима.


Јавни позив се реализује у склопу иницијативе „Студирај у Србији“,  коју Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Фондацијом Темпус спроводи са циљем подршке процесу интернационализације образовног система Републике Србије и повећања броја страних студената у Србији.

 

Конкурс је објављен на интернет презентацији Универзитета у Крагујевцу ОВДЕ. Рок за пријаву кандидата је 10. октобар 2019. године, до 16:00 часова.

У издању Филолошко-уметничког факултета изашао је четрдесет трећи број Наслеђа, часописа за књижевност, уметност и културу, који излази три пута годишње као часопис међународног значаја. У новом броју Наслеђа објављено је двадесет шест радова, на српском и енглеском језику, и три приказа међу којима су значајан научни допринос остварили наставници и сарадници Филолошко-уметничког факултета публиковањем својих текстова.

На следећем линку могуће је преузети Наслеђе бр. 43 у електронском формату.

Катедра за англистику у сарадњи са СКЦ-ом приређује краћи циклус дискусија на тему савремене британске кинематографије. Сви заинтересовани моћи ће присуствовати дискусијама у просторији Студентског културног центра 3, 10. и 17. октобра од 21 час.

Улаз је бесплатан и сви студенти су добродошли.