Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Центар за омладинске иницијативе у граду Белгороду (Русија) спроводи наградни конкурс аматерских видео-радова на који се могу пријавити сви заинтересовани у узрасту од 14 до 35 година.

Међународно видео-такмичење ,,#BASECINEMА" се одржава у циљу развијања међународних односа и унапређења стваралачког потенцијала младих људи (од 14 до 35 година) из Белгородске области и Републике Србије. Да бисте учествовали на конкурсу, морате на личној Инстаграм страници објавити оригинални видео запис који открива тему „КУЋА, ТО ЈЕ ЦЕО СВЕТ“, са хаштаговима #basecinema, #stayhome и то до краја месеца.

Битно је да Инстаграм профил учесника такмичења мора бити отворен и активан током трајања конкурса!

Сви учесници Конкурса биће награђени дипломама. Победници биће награђени дипломама, вредним поклонима и наградама у свакој од четири номинације:

BaseDrama - видео-снимци у драмском жанру;
BaseComedy - видео-снимци у жанру комедије;
Docbase - документарни видео;
AuthorBase – ауторски видео-записи (art house).

Језички аспект конкурса подразумева да ће видео-снимци учесника чији је матерњи језик руски бити креирани на српском или енглеском језику са титловима на руском. Учесници који говоре српски користиће руски или енглески језик са титловима на српском, у видео-записима.

Видео би требало бити доброг квалитета са размером слике 9:16 (вертикално), у трајању од једне до десет минута за извоз на IGTV.

Број радова једног учесника на Конкурсу није ограничен.

Објављивањем видео-записа са хаштаговима #basecinema и #stayhome и учествовањем на Конкурсу, учесник пристаје да се његови радови користе у било које сврхе везане за конкурс, укључујући оглашавање, штампање, објављивање у медијима.

Организациони одбор Конкурса задржава право да без објашњења уклони непримерени садржај објављен под хаштаговима Конкурса.

2

Текст конкурса

Имајући у виду ситуацију са којом се Европа и свет, а и наша земља, тренутно суочавају, а у жељи да студентима и дипломцима пружи могућност за стицање нових знања током периода боравка код куће, Центар за развој каријере, први пут, ове године, традиоционалне Априлске радионице, организује онлајн.

Идеја програма је да студентима и дипломцима Универзитета у Крагујевцу пружи прилику за стицање знања и вештина које ће им бити од значаја како
током студија у земљи и/или иностранству, тако и приликом изласка на тржиште рада.

Програм ће и ове године обухватити велики број тема - од вештина академског писања и управљања временом,  преко пријаве за Еразмус+ стипендију, до вештина потребних за излазак на тржиште рада и тражења посла.

Програм ће ове године, онлајн, за похађање подједнако бити доступан студентима и дипломцима са свих факултета нашег Универзитета.

 

plakat aprilske radionice

Све радионице и презентације су, као и до сада, бесплатне.
Неопходно је пријавити се за учешће на Априлским радионицама путем линкова за пријаву присуства.

Детаљан програм са описом радионица и предавања можете погледати ОВДЕ.

За сва додатна питања стојимо Вам на располагању путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Универзитет у Крагујевцу отворио је на својој интернет страници засебни одељак посвећен отвореним позивима за подношење пројектних пријава.  На њиховој страници можете наћи преглед актуелних позива за Еразмус, Хоризонт и многе друге врсте пројеката на које, у наредном периоду, могу конкурисати професори, истраживачи и сарадници Филолошко-уметничког факултета.

Више информација можете наћи на сајту Универзитета у Крагујевцу.

Наставнички портал

Свим наставници са службеним имејл адресама је креиран налог на наставничком порталу, одакле постоји могућност за контактирање студената и слање материјала по предмету.
Линк

Google Classroom

Сви наставници могу креирати гугл учионицу која пружа могућности формирања одељења и учења на даљину.
Линк

Google Мeet

Сви наставници са службеним имејл адресама имају могућност креирања бесплатних видео конференција помоћу алата Meet који је укључен у сам гугл налог.
Линк

Мооdle

Сви наставници могу користити moodle платформу ФИЛУМ-а. Након регистрације, потребно је јавити се администратору за добијање приступа за креирање курсева.
Линк

Информације са универзитетског сајта о алатима за учење на даљину.

Више информација
Западни Универзитет у Темишвару (Румунија) организује за студенте основних и мастер студија летњу школу под називом (LATE) Summer School у периоду од 31. августа 2020. год. до 13. септембра 2020. год.  
Курсеви доступни у оквиру летње школе:
 • Design Thinking, your path to innovation!
 • Biochemistry aspects in various medical conditions
 • Cultural geography and cultural tourism
 • Proactive Involvement for Better Communities
 • Taxation and Accounting in the Digital Era and Global Economy
 • Practical cases in Behavioural financе
 • Capital Market Risk Management
 • Getting the changemaker mindset: reinvent yourself as a social  entrepreneur
 • History of the universe and cosmology
 • Leadership competencies and the future of work
 • Public Speaking Strategies
 • Introduction to Romanian language, culture and civilization
 • Security and Cryptography
 • Presentation skills and nonverbal communication
 • Mass media and public relations - techniques and strategies
 • Team-work skills through urban sociology field research in Timisoara

Пријаве за ову летњу школу су отворене до 15. јуна 2020, а кандидати заинтересовани за учешће плаћају котизацију у износу од 150 евра која покрива трошкове смештаја у студентским домовима, трошкове исхране и материјала.

Више информација о овој летњој школи можете наћи овде.
Flyer Scoala de Vara 2020 page 002
Flyer Scoala de Vara 2020 page 001

Филолошко-уметнички факултет обавештава своје студенте да је декан Факултета донео Одлуку о одлагању финансијских обавеза студената за време ванредног стања.

Текст одлуке можете погледати у прилогу

Драге колегинице и колеге, драги суграђани,  
У градовима у Републици Србији кренуло се са формирањем кризних штабова за волонтере како би се пружила помоћ лицима старијим од 65 година, а којима је забрањено кретање, због спречавања ширења вируса COVID-19.
Најугроженији су наши најстарији суграђани, који због забране изласка нису у могућности да обезбеде основне животне намирнице, као ни лекове које многи од њих користе и сада им је више него икад потребна наша помоћ.
Уз њих смо расли, они су пазили на нас док смо били мали, од њих смо учили, помагали су нам на разне начине кроз наше одрастање, сада је дошао ред да ми помогнемо њима, а ово је једини сигуран начин да то урадимо.
На територији града Крагујевца је формиран Кризни штаб, при ком ће деловати и волонтерски центар, па вас молимо да се због специфичности ситуације и потребне здравствене заштите свих вас који бисте желели да помогнете не организујете сами, већ то учините преко Кризног штаба, који ће организовати обуку, давати детаљна упутства за пружање помоћи и обезбедити потребну медицинску заштиту.
Покажимо солидарност и помозимо онима којима је то најпотребније!
Можете се пријавити путем следећег линка, а ангажовани у волонтерском центру Кризног штаба у Крагујевцу ће вас контактирати:
https://forms.gle/PjVWNnDdmXZcexYv7

 

unnamed

Сенат Универзитета у Крагујевцу на електронској седници одржаној 18.03.2020. године донео је Одлуку о мерама за време важења ванредног стања, којом се привремено врши застој свих радњи у:

 • Поступцима избора у звања и заснивања радног односа наставника и сарадника Универзитета у Крагујевцу;
 • Поступцима пријава, израда и одбрана, докторских дисертација односно докторског уметничког пројекта;

За време ванредног стања уведеног Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије (”Сл. гласник РС” бр. 29/20) не теку рокови у:

 • Поступцима избора у звања и заснивања радног односа наставника и сарадника Универзитета у Крагујевцу (расписивање конкурса, пријављивање на конкурс, формирање комисије, предаја документације, рок за предају извештаја, рок за одржавање приступног предавања, рок за увид јавности на извештаје и за писање приговора, рокови за изјављивање приговора на одлуке о изборе у звања, као и други рокови предвиђени општим актима којима се регулише поступак избора у звања наставника и сарадника Универзитета у Крагујевцу);
 • Поступцима пријава, израда и одбрана, докторских дисертација односно докторског уметничког пројекта (рок за формирање комисије, предаја документације, писање свих извештаја, рок за увид јавности на извештаје и за писање приговора, рокови за исправке и допуне докторске дисертације, рокови за одбрану докторске дисертације односно докторског уметничког пројекта, рокови за завршетак студија);

Детаљније информације можете видети на сајту Универзитета у Крагујевцу и у прилогу.

Због забране јавних скупова у затвореним просторијама и додатних мера опреза услед ширења вируса COVID-19 које је прогласила Влада Републике Србије, Филолошко-уметнички факултет отказује све концерте, изложбе и друга културна дешавања заказана у наредном периоду.