Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Задужбина Андрејевић, у четвртак, 28. новембра 2019. године, расписује 48. конкурс за објављивање научних монографија насталих на основу докторских, магистарских, специјалистичких радова и научних студија и 23. конкурс за објављивање монографија насталих на основу мастер радова.

Конкурси трају до 30. децембра 2019. године.

Конкурсни материјал можете добити у Задужбини Андрејевић или преузети са сајта Задужбинеу секцији Конкурси.

Објављен је конкурс за седму генерацију програма AmChamps – Mladi lideri promena, који је покренула Америчка привредна комора у Србији. Програм је намењен професионалном усавршавању студената, кроз синергију академског и корпоративног сектора.

AmChamps – Mladi lideri promena јединствени је програм професионалног усавршавања који је покренула Америчка привредна комора у Србији (AmChamps) у 2014. години, са идејом да кроз синергију академског и корпоративног сектора помогне усавршавање и развој младих људи – лидера који ће водити пословну заједницу у Србији.

Седма генерација AmChamps програма ће окупити укупно 40 одабраних учесника – 20 студента и 20 младих менаџера. Студенти би требало да похађају III или IV годину основних студија или да буду на постдипломским студијама државних факултета из Србије и не старији од 25 година. Представници AmChamps компанија чланица су успешни млади менаџери, од 29 до 37 година.

Уколико

- имате до 25 година и на III, IV години сте редовних студија или на мастер студијама државног Универзитета у Србији
- поседујете такмичарски дух и тимски играч сте играч 
- желите да упознате успешне пословне људе и бизнис заједницу у Србији
- стекнете познанства и пријатељства која ће ти променити живот
Пријавите се за #AmChamps007!

Више информација можете наћи на сајту  www.amchamps.rs и путем линка.

Свој CV и мотивационо писмо или видео можете послати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  најкасније до 9. децембра 2019. године.

Институт Сервантес, Катедра за хиспанистику Филолошко-уметничког факултета и СКЦ позивају вас да упознате шпанску и латиноамеричку кинематографију, а преко ње и савремено шпанско и латиноамеричко друштво, живот и културу. Сервантес на точковима представља путујући биоскоп хиспанског филма и укључује два шпанска, један аргентински и један колумбијски филм.

Уз пројекције филмова предвиђене су кратке презентације и разговор о темама које филмови покрећу.
Сви филмови су титловани на српски језик.


Француско-српска привредна комора са задовољством најављује пето издање Онлајн сајма запошљавања, који ће се одвијати у склопу Француске недеље, од 20. до 27. новембра, на платформи: www.francuskanedelja.rs.

На овогодишњем онлајн сајму запошљавања који почиње 20. новембра учествоваће 17 учесника, француских, српских и других локалних предузећа и партнера Коморе као што су Атос, Адрија медија, Адеко, Кредит Агриколе банка, Мецафор, Менпоуер, Смарт поинт, Тризма, Транском и још многи други. Тражиће се кандидати најразличитијих профила и интересовања, за рад у маркетингу, банкарству, грађевинској индустрији, ИТ индустрији, новинарству, затим кандидати са знањем страних језика итд.

Обавештавамо запослене и студенте Филолошко-уметничког факултета да се, према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, државни празник Републике Србије Дан примирја у Првом светском рату, празнује 11. новембра 2019.  Понедељак је нерадни дан, а први радни дан је уторак, 12. новембар. 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ПОЗИВА талентоване младе истраживаче-студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

Кроз овај позив укључиће се до 100 младих истраживача.

На овај позив пријављују се млади истраживачи који имају титулу дипломирани-мастер и први пут уписану прву годину докторских академских студија за школску 2019/2020. годину на акредитованој високошколској установи у Републици Србији.

 

Текст Позива са обрасцем Пријаве преузимају се на сајту Министарства у којима су наведени услови учешћа, начин пријаве, као и потребна документација.

 

Рок за подношење пријаве је 20. новембар 2019. године

Управни одбор Фондације за решавање стамбених потреба наставном, научноистраживачком и уметничком кадру Универзитета у Крагујевцу донео је Одлуку о расписивању и објављивању Јавног конкурса за давање у закуп станова младим истраживачима и уметницима. Текст Конкурса налази се на сајту Универзитета у Крагујевцу.

Министарство просвете, науке и технолошког рaзвоја Републике Србије за школску 2019/20. годину расписује:

Конкурс за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији који се образују за обављање недостајућих занимања од нарочитог значаја за школску 2019/20. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је Конкурс за доделу 250 студентских стипендија за студенте друге и треће године студија првог степена на једном од следећих студијских програма:

 • Универзитет у Београду– Математички факултет: професор математике и рачунарства; Филолошки факултет – језик, књижевност, култура – енглески и немачки језик, српски језик и књижевност; Физички факултет – било који студијски програм.
 • Универзитет у Новом Саду– Природно-математички факултет – Интегрисане академске студије двопредметне наставе природних наука, математике и рачунарства, Интегрисане студије мастер професор математике, остали студијски програми основих студија из области математике; Филозофски факултет – енглески језик и књижевност, немачки језик и књижевност, српски језик и књижевност.
 • Универзитет у Нишу– Природно-математички факултет – математика, рачунарске науке, физика; Филозофски факултет – Основне академске студије немачког језика и књижевности, Основне академске студије англистике, Основне академске студије – србистика.
 • Универзитет у Крагујевцу– Природно-математички факултет – дипломирани математичар – професор математике, Дипломирани информатичар – професор информатике, Дипломирани физичар – наставник физике и информатике; Филолошко-уметнички факултет – енглески језик и књижевност, немачки језик и књижевност, српски језик и књижевност.
 • Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици– Природно-математички факултет – Основне академске студије – математика, Основне академске студије – физика, Основне академске студије – информатика; Филозофски факултет – Основне академске студије – енглески језик и књижевност, Основне академске студије – српски језик и књижевност.
 • Државни универзитет у Новом Пазару– следећи студијски програми на основним студијама: математика, математика и физика, информатика и математика, информатика и физика, српска књижевност и језик и енглески језик и књижевност. 

Додатни услови Конкурса укључују да су кандидати:

 • уписани први пут у текућој школској години на другу или трећу годину студија првог степена,
 • финансирани из буџета Републике Србије,
 • ван радног односа,
 • држављани Републике Србије и имају пребивалиште на територији Републике Србије,
 • постигли максималну ефикасност током студирања (нису губили ниједну годину, имају положене све испите из претходних година студија и просечну оцену најмање 7,50)

Конкурс је отворен од 01. до 15. новембра 2019. године, а пријаве се подносе Министарству просвете, науке и технолошког развоја, на адресу Немањина 22-26, са назнаком: ,,Стипендије за недостајућа занимања”, а скенирану документацију треба проследити и електронском поштом, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..  

Поступак утврђивања редоследа кандидата укључује и тестирање студената од стране Националне службе за запошљавање а након провере испуњености услова на основу пристиглих пријава. Студенти који на основу процене Националне службе у потпуности или у већој мери задовољавају захтеве за обављање послова недостајућих занимања се даље, у оквиру сваке од области у којој недостају занимања, рангирају на основу просека оствареног у претходним годинама studija.

Више информација о  Конкурсу за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији који се образују за обављање недостајућих занимања од нарочитог значаја за школску 2019/20. годину можете наћи овде.

 

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године, у оквиру програма Пракса за младе филологе, ораганизује бесплатан курс енглеског језика на Б1 нивоу.

Курс је намењен студентима Универзитета у Крагујевцу и то:

 • Студентима завршних година основних и интегрисаних академских студија, као и студентима завршних година струковних студија факултета Универзитета у Крагујевцу;
 • Студентима завршних година мастер академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу;
 • Студентима прве године докторских академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Конкурс ће бити отворен до 15. новембра 2019. до 12.00 часова, а више информација о конкурсу можете наћи путем линка.

 

Пријавни формулар