Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У циљу систематског продубљивања међународне универзитетске сарадње и стварања нових образаца мобилности, виртуелна размена представља интерактивни мост за сарадњу у свету. Немачка служба за академску размену (DAAD) покренула је нови програм финансирања међууниверзитетске сарадње - International Virtual Academic Collaboration 2020-2021 (IVAC).
Програмом се, у оквиру међународне виртуелне академске сарадње, финасирају сви онлајн облици усавршавања закључно са 30. септембром 2021. године.
Рок за аплицирање за овај грант је 16. јул 2020.
Најранији термин почетка финансирања је 1. септембар 2020.
С обзиром на тренутну ситуацију која универзитете и научне организације ставља пред нове изазове, овај програм може да помогне онима који кроз дигиталне формате виде нове могућности пословања и развоја. Више информација о програму можете наћи путем линка и на њиховој страници.
Текст позива на енглеском језику можете наћи овде.
За сва додатна питања потребно је обратити се Инги Филстер путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Због новонастале ситуације изазване вирусом корона и даљих мера опреза, презентација о DAAD стипендијама и могућностима студирања у Немачкој биће
одржана у виду вебинара 23. јуна 2020. године у 12 часова. Онлајн презентација ће бити на тему „Студирања у Немачкој и DAAD стипендијама за мастер студије,
докторате и истраживања” и то за све научне дисциплине. Вебинар ће бити одржан путем онлајн платформе ZOOM.
Неопходна је потврда присуства вебинару до понедељка, 22. јуна 2020. године, слањем упита на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., како би заинтересовани добили линк за приступ
вебинару.

DAAD

Изложба графика и фотографија „Прво и друго стање дисања, ритам и природни процеси“ Душана Новаковића и мр Милице Антонијевић, ванредног професора на ФИЛУМ-у, биће отворена 17. јуна у 19.00 часова у Галерији Народног музеја Крагујевац.

Изложба ће трајати до краја јула 2020. године.

Добро дошли!

IMG a4463996afb8ef37e95543c75a506e42 V 1

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетили су у суботу, 13. јуна 2020. године Факултет инжењерских наука у Крагујевцу у коме ради Центар за биоинжењеринг. Догађају је присуствовао и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, декан факултета проф. др Добрица Миловановић и запослени упознали су председницу Владе и министра са радом центра и оствареним резултатима на међународним и домаћим пројектима из области биоинжењеринга. Сарадници Центра су у време епидемије Ковида-19 учествовали на изради више од 10.000 визира за медицинске раднике. На овом месту почело је и развијање респиратора направљеног 3Д штампачима и ласерима.

Премијерка Ана Брнабић је оценила да ће Крагујевац бити место у коме ће се радити на развоју технологија.

,,Ми смо се трудили око 18 месеци да уведемо мастер 4.0 и то је била потпуна промена у начину рада наших факултетa", рекла је она. Министар Шарчевић и председница Владе обишли су и ректорат Универзитета у Крагујевцу где је одржана и презентација мастер програма 4.0.

Министар је рекао да Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради на Стратегију образовања до 2030. године.

,,Универзитет у Крагујевцу представља једну од најбољих високошколских установа не само у земљи, већ и региону и добру позицију има и на светској и европској универзитетској мапи, казао је он и додао да ће министарство радити на инфраструктури у области образовања."

Он је оценио да ће најзначајнија инвестиција бити изградња зграде Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу (ФИЛУМ).

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић истакао је да је та институција добро повезана са привредом.

,,О томе сведоче одлични резултати у привреди, рекао је он и додао да ће осим у мастер програму 4.0 крагујевачки Универзитет учествовати и на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а који се односи на креативну индустрију." 

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Филолошко уметнички факултет Универитета у Крагујевцу и Установа културе „Кораци“ потписали су Уговор о пословној сарадњи у згради Градске управе и озваничили већ постојећу успешну сарадњу. 

Извор: Радио-телевизија Крагујевац
Датум објаве: 

 

Проф. др Живојину Станојчићу постхумно је додељена Повеља Матице српске за укупан допринос изучавању српског стандардног језика и његових стилских функција. Једногласну одлуку донео је жири који чине проф. др Вељко Брборић, др Миодраг Матицки, академик Слободан Реметић, проф. др Драган Станић и проф. др Срето Танасић, који у образложењу наводе значај његове Граматике српског језика, изучаване више од три деценије, коју је приредио са проф. Љубомиром Поповићем.

Такође, указано је и на значај Станојчићевог самосталног речника у едицији Креативног центра, као и његове докторске дисертације „Језик и стил Иве Андрића", коју је написао шездесетих година прошлог века.

Повеља Матице српске за неговање српске језичке културе за 2019. годину припала је Међународном славистичком центру, академику Матији Бећковићу и проф. др Ради Стијовић.

Признања ће бити уручена на свечаности у Матици српској, у уторак 23. јуна.

Ова повеља се  институцијама и појединцима који доприносе очувању српског језика и културног идентитета додељује од 2012. године.

Извор: Радио-телевизија Крагујевац
Датум објаве:

 

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу објављује Конкурс за упис у прву годину основних академских студија за школску 2020/2021. годину.

Текст Конкурса, као и прецизне информације о датумима полагања квалификационог испита, можете видети путем линка.

Пријава кандидата на конкурс за упис на Основне академске студије обављаће се 24, 25. и 26. јуна 2020. године од 9.00 до 13.00 часова на Правном факултету у Крагујевцу. Пријава за полагање квалификационог испита биће омогућена и електронским путем преко факултетског сајта www.filum.kg.ac.rs, с тим да ће детаљнија упутства за овакав вид пријаве бити накнадно објављена. 

konkurs za prijemni

Фондација Ана и Владе Дивац започиње нови пројекат ,,Академско село" са циљем да сачува српска села и подстакне младе да остану или да се врате у њих и искористе локалне ресурсе на креативан и савремен начин.  Прва реализација овог пројекта је портал села Гудурице (налази се близу Вршца, познато по вину и меду). 

Прилика за студенте!

Фондација жели да укључи заинтересоване студенте II, III и IV године да се придруже и дизајнирају логотип Гудурице који ће бити на официјалном сајту села Гудурице, друштвеним мрежама ,,Aкадемског села" и у медијима.

 

Сви заинтересовани студентеи могу да се пријаве на конкурс до 1.6.2020. на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Више информација можете наћу у тексту конкурса.