Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Наградни конкурс за израду логотипа за Европску енергетску награду у Србији расписује се за све студенте са уметничких, дизајнерских и архитектонских факултета, као и све остале студенте креативног духа. На овом конкурсу могу учествовати само студенти факултета и виших школа у Србији, укључујући студенте основних, мастер и докторских студијских програма. Настао је као иницијатива МЕЕМП-а, путем којег Швајцарска влада у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Србије подржава четири српске општине у циљу побољшања енергетске ефикасности. Победник конкурса ће бити награђен новчаном наградом у износу од 500 швајцарских франака.

Сви предлози се морају доставити до 31. октобра 2020.године, у форми ПДФ фајла на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., заједно са личним подацима (име и презиме, назив факултета/више школе и година основних/мастер/докторских студија)

Награђени логотип ће се користити искључиво у сврхе представљања Европске енергетске награде у Србији (EEAS). Дизајнер ће такође доделити ексклузивна права коришћења Европској енергетској награди у Србији и МЕЕМП-у.

Више информација о конкурсу, можете погледати путем линка.

 

 

Текст одлуке о ванредном испитном року можете погледати овде.

У оквиру нових Мастер 4.0 програма из области видео-игара који ће се бити реализовани на Универзитету у Крагујевцу и Београду, организују се три Zoom вебинара како би се студенти који желе да наставе каријеру у гејминг индустрији упознали са неким од предавача и стекли увид у то како ће изгледати први мастер програм у области гејминга у нашој земљи.

Први вебинар биће одржан у уторак, 6. октобра од 18 часова. Господин Адриан Ђура одржаће предавање под називом Game Development: од хобија до перспективе каријере.

Господин Адриан Ђура, студијски менаџер компаније Ubisoft, на Мастер 4.0 програму у Крагујевцу предаваће на предмету Развој видео-игара. Адриан има преко десет година искуства у српској гејминг индустрији и има активну улогу у њеном развоју. Ово му је омогућило да  има широко разумевање тржишта као и темељну техничку поткованост у програмирању. Пре него што је преузео улогу менаџера продукције у београдском студију Ubisoft, био је технички директор и суоснивач компаније Eipix Entertainment, као и оснивач Flat Hill Games. Адријан ће презентовати своје виђење тренутног стања индустрије видео-игара у Србији и свету, а дотаћи ће се најактуелнијих тема у индустрији као што су блокчејн, ВР и стриминг сервиси.

Подсећамо да ће на факултетима Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Београду ускоро почети два нова мастер програма, настала кроз сарадњу са водећим гејминг студијима у Србији међу којима су 3Lateral, Mad Head Games, Nordeus, Two Desperados, Ubisoft Belgrade и други.

 Нови мастер програм на Универзитету у Крагујевцу „Развој компјутерских игара” креиран је у сарадњи  Филолошко-уметничког, Природно-математичког и Факултета инжењерских наука.


Више о предавањима можете да видите овде.

Више о програмима можете да видите овде.

Вест о промоцији нових мастер програма можете да видите овде.

У петак 9. октобра 2020. године у сарадњи са СКЦ-ом Крагујевац, Академско позориште студената германистике (АПСГ) извешће уметнички перформанс у форми испитних вежби под симболичним називом „(Re)konstruiertes Ich“/,,реконструисано Ја". Овај (не)вербални сценски приказ инспирисан је романом аустријског нобеловца Петера Хандкеа и нуди сумарни приказ жене и њених различитих улога у савременом друштву. Реченица  „Ich bin Ich“, којом је била насловљена премијера овог сценског игроказа у изведби студената германистике на Мастер академским студијама, уједно упућује и на главни сиже овог Хандкеовог рукописа.

 „Ich bin Ich“ карактерише почетак и крај путовања, као савремени амбијент потреба, жеља и дужности кроз које нас Хандке води.

Уметнички перформанс биће изведен у 20 часова на летњој сцени СКЦ-а. Дођите да позориштем победимо мрак који нас окружује. 

Овај догађај можете пратити и путем линка за „live stream“ на ФБ страници СКЦ Крагујевац.

apsgw

Ношење маски за лице и држање прописане дистанце обавезно је за све посетиоце.

У Ректорату Универзитета у Крагујевцу, у петак 11. септембра 2020. године, полазницима обуке English as a Medium of Instruction (EMI) уручени су сертификати о успешно завршеној обуци за извођење наставе на енглеском језику

Обука за извођење наставе на енглеском језику организована је у склопу иницијативе Студирај у Србији, коју спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Фондацијом Темпус са циљем подршке процесу интернационализације образовног система Републике Србије и повећања броја страних студената у Србији.

Обуку у циљу унапређења језичких компетенција и педагошко-методичких приступа у извођењу наставе на енглеском језику и раду са страним студентима, у трајању од два месеца, успешно је завршило 35 предавача Универзитета у Крагујевцу.

У име Ректорског колегијума Универзитета у Крагујевцу полазницима EMI курса сертификате је уручио проректор за наставу и студентска питања проф. др Владимир Ранковић и том приликом истакао значај реализовања наставе на страним језицима у циљу интернационализације Универзитета и њених чланица и похвалио спремност наставника Крагујевачког универзитета да се усавршавају и стичу нова знања.

Обуку су спроводили предавачи са Катедре за англистику Филолошко-уметничког факултета – проф. Биљана Влашковић Илић, доц. Дејан Каравесовић, доц. Бранка Миленковић, доц. Аница Радосављевић Крсмановић и асистент Нина Манојловић. У име тима EMI предавача присутнима се обратила доц. др Бранка Миленковић, руководилац тима и нагласила значај организовања оваквих видова усавршавања наставног кадра и  размене искустава и идеја за реализовање будућих пројеката.

Циљ ове иницијативе био је да се предавачима Универзитета у Крагујевцу пружи подршка да своје предмете држе страним студентима на енглеском језику и да се оснаже у спровођењу целокупних студијских програма на енглеском језику.

slika 11092020 04

Удружење Екогенеза у партнерству са удружењем Дете – заштитник планете уз финансијску подршку Министарства заштите животне средине први пут у новембру ове године организује конференцију ЕкоКон – Сва лица климатских промена.

ЕкоКон има за циљ да прикаже климатске промене из различитих углова, како кроз науку тако и кроз уметност. На конференцији ће говорити стручњаци из области као што су метеорологија, биологија, пољопривреда, психологија и право, а своју реч ће имати и представници више организација цивилног друштва чија је област деловања везана за климатске промене.

У оквиру ЕкоКон пројекта од 1. до 30. септембра расписују се четири конкурса:

  • Конкурс за стручне радове намењен свим студентима уписаним на факултете и високе школе у Републици Србији
  • Конкурс за есеје намењен свим београдским средњошколцима
  • Ликовни конкурс
  • и Фото-конкурс намењени свим љубитељима сликарства и фотографије.

Намера је да се сазна да ли и како климатске промене утичу на различите области усавршавања и истраживања, али и да ли делатности у тим областима утичу на саме климатске промене. Због тога је конкурс за стручне радове намењем студентима свих акредитованих високообразовних установа у Србији. 

Аутори осам првопласираних радова ће бити позвани да своје радове и представе на конференцији ЕкоКон, док ће преосталих седам аутора бити гости ЕкоКон-а и добити сертификате о учешћу на конференцији. Апстракти свих радова који буду испунили услове Конкурса биће објављени у електронском издању „Зборника сажетака”, а по жељи аутора могу бити објављени и радови у целости на порталу ЕкоБлог.

 

За сва питања и недоумице можете контактирати са организаторима путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Текст конкурса за стручне радове

ЕкоКон постер А3 page 001

 

Поштовани студенти,

Обавештавамо вас да се рок за одбрану мастер радова у школској 2019/2020. година продужава до понедељка, 19. октобра 2020. године.  Сви студенти који мастер рад одбране до назначеног датума сматраће се да су завршни рад одбранили у текућој академској години.

Дводневни уметнички онлајн хакатон у организацији Аустријског културног форума и Лабораторије интерактивних уметности ФДУ за награде у вредности од 1,000€ и  500€.

,,У години неизвесности, славимо уметника који је ходао стотинама година испред свог времена – али и нове, младе ауторе спремне да то поново учине.”

 Током 26. и 27. септембра Аустријски културни форум у сарадњи са Лабораторијом интерактивних уметности ФДУ одржава дводневни онлајн уметнички хакатон под називом ,,Ода Бетовену”, у част 250 година од рођења великог европског уметника, као и 25 година од чланства Аустрије у Европској унији.

Позивају се студенти и студенткиње Универзитета уметности, Факултета драмских уметности, Факултета ликовних уметности, Факултета примењених уметности, Факултета музичкe уметности или студенти других факултета у Србији који се баве неком врстом уметности, архитектуром, дизајном, анимацијом, новим медијима, композицијом, дизајном звука или светла и занимају се за дигиталне уметности, нове технологије, 3Д дизајн и експериментални рад. Окупи свој тим или се пријави самостално за учешће!

За пријаву потребно је да се до 20. септембра попуни кратак формулар за себе или свој тим, а потом се сачека позив од организатора. Одабрани појединци и тимови ће током 48 часа уз супервизију ментора радити на предлогу решења хакатона.

Задатак хакатона биће најављен непосредно пред почетак такмичења. Током дводневног (онлајн) окупљања испитаће се како би рад Лудвига ван Бетовена изгледао у контексту дигиталног стваралаштва и експерименталних техничко-технолошких форми савремене уметности младих неафирмисаних аутора. Најбоља решења хакатона биће реализована и презентована до краја октобра, док су за победничке тимове обезбеђене и новчане награде у вредности од 1000€ за прво и 500€ за друго место. Учешће је бесплатно, а једини услов за пријаву је да сви чланови тима буду студенти.

За више информација:

Апликациони формуларhttp://bit.ly/akflab_hakaton

ОПШТА ПРАВИЛА:

• Због COVID19 мера безбедности хакатон ће бити одржан онлајн у трајању од 48 часова, 26. и 27. септембра.
• Тимови могу бити сачињени од једне до највише четири особе.
• Сви чланови тима морају имати најмање 18 година и статус студента.
• Током такмичења, неопходно је да тимови раде на стварању оригиналних идеја.
• Током стварања предлога решења хакатона, дозвољено је коришћење фотографија, видео и музичких материјала која припадају општем добру.
• Пријаве трају до 20. септембра 2020. године.
• Након хакатона, награђени тимови имају обавезу да до 20. октобра реализују свој пројекат под надзором чланова жирија, који ће потом бити јавно презентован.

За подршку при пријављивању на располагању вам стоји адреса: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Online umetnički hakaton Oda Betovenu 

Beware Fellowship програм мобилности за истраживаче нуди могућност висококвалификованим истраживачима да спроведу истраживање у Валонији и да искористе стручност Walloon SME-а, истраживачког центра, универзитета или универзитетског колеџа.

У циљу промовисања мобилности истраживача у Белгији, SPW истраживање финансира пријем истраживача кроз програм Beware Fellowship Program (Belguim Wallonia Reserch Fellowships).

Beware2 представља нови програм мобилности за истраживаче у Валонији, а стипендије додељује Wallonia-Brussels International (WBI), владина агенција задужена за међународне односе Федерације Валонија-Брисел. Beware2 има за циљ да привуче 75 квалификованих истраживача.

Ангажовање покрива месечну новчану накнаду, додатак за мобилност и радне трошкове.

Позив је отворен и траје до 16. октобра 2020.

Предлози се достављају електронским путем.

Више о овом програму можете погледати овде.

За сва додатна питања можете се обратити Бертранду Фонтејну, сараднику за академску и културну сарадњу у Србији, путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.