Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Студентски културни центар Крагујевац у оквиру свог образовног програма организује KARAOKE PARTY у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом, у петак  17.01.2020. од 21 час у просторијама СКЦ-а. Песме ће се певати на српском, енглеском, немачком, италијанском, француском и шпанком језику.

Сви заинтересовани су добро дошли.

 

Преглед актуелних стипендија и конкурса на које, у наредном периоду, могу конкурисати студенти и/или дипломци Филолошко-уметничког факултета:

 1. Програм стипендија Владе Републике Турске - рок за пријаву: 20. фебруар 2020.
 2. Стипендије Централно-европског универзитета - рок за пријаву: 30. јануар 2020.
 3. Стипендије Владе Румуније за академску 2020/21. годину - рок за пријаву: 2. март 2020.
 4. Стипендије Фулбрајт програма за мастер студије и истраживање на нивоу докторских студија - рок за пријаву: 31. март 2020.
 5. Једномесечни програм праксе компаније Adecco за студенте - рок за пријаву: 27. фебруар 2020.

Такође, користимо ову прилику да још једном подсетимо све заинтересоване студенте завршних година основних и мастер академских студија да је Конкурс Фонда за младе таленте за стипендирање најбољих студената у Републици Србији отворен до 24. јануара 2020. године, као и да је Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја за студенте докторских студија отворен до 27. јануара 2020. године.

Министарство омладине и спорта са задовољством саопштава да је 23. децембра 2019. године расписан Конкурс за стипендирање до 950 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 460 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2019/20. годину.

Одлука о расписивању Конкурса усвојена је на 91. седници Фонда за младе таленте Републике Србије, одржаној 16. децембра 2019. године. Конкурс је намењен студентима завршне године основних, интегрисаних и мастер акадамских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија.

Конкурс је објављен у дневном листу „Курир” као и на званичним интернет презентацијама Министарства омладине и спорта и Фонда за младе таленте Републике Србије.

Текст конкурса, модел пријаве, изјаву о сагласности за прибављање података, пример овлашћења за потписивање уговора и модел уговора о стипендирању можете преузети ОВДЕ.

Конкурс за стипендирање до 950 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 460 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2019/20. годину биће отворен до 24. јануара 2020. године.

Откад је у надлежности Министарства омладине и спорта, од 2008. године до данас Фонд је доделио преко 29.800 награда и стипендија студентима и ученицима средњих школа у вредности од 7,9 милијарди динара.

Обавештавамо вас да Филолошко-уметнички факултет због предстојећих новогодишњих и божићних празника неће радити у периоду од 31. децембра 2019. до 8. јануара 2020.

Први радни дан након празника биће четвртак, 9. јануар. 

 

 Актулени конкурси и стипендије за студије у иностранству на које могу конкурисати студенти и/или дипломци Филолошко-уметничког факултета:

 1. Еразмус Мундус заједнички мастер програми - Листа програма за академску 2020/21. годину - различити рокови за пријаву - од октобра до краја јаунара
 2. Глобал UGRAD програм стипендија (стипендије америчке Владе за размену на основним студијама) - рок за пријаву: 31. децембар 2019.
 3. Конкурси Задужбине Андрејевић (за објављивање монографија и научних монографија) - рок за пријаву: 30. децембар 2019.
 4. Стипендије Владе Француске (за мастер 2 студије и докторске студије у коменторству) - рок за пријаву: 16. март 2020.
 5. Стипендије Хунгарикум програма (за основне, мастер и докторске студије у Мађарској) - рок за пријаву: 15. јануар 2020.
 6. Стипендије Народне Републике Кине - рок за пријаву: 27. јануар 2020.
 7. Стипендије Британске фондације (за постдипломска усавршавања) - рок за пријаву: 6. март 2020.

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу у уторак, 24. децембра 2019. године организује радионице Писање CV -ja - савети и препоруке и Писање мотивационог писма са намером да студентима и дипломцима са факултета у саставу Универзитета помогне да овладају техником писања CV-ја и мотивационог писма и на тај начин што боље представе себе и своје потенцијале приликом пријаве за стипендију, праксу или посао.

Радионице ће се одржати у просторијама Центра за развој каријере (са почетком у 12.00 и 13.30 часова), а заинтересовани студенти и дипломци се за учешће на радионицама морају пријавити попуњавањем онлајн формулара.

 

 

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године у сарадњи са Универзитетском библиотеком у Крагујевцу реализује Конкурс за студентску праксу у Универзитетској библиотеци.

Програм је намењен студентима свих профила Универзитета у Крагујевцу, а према исказаним потребама установе, за овај програм праксе могу конкурисати студенти основних академских студија, студенти мастер академских студија, студенти докторских студија и дипломци са факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Трајање праксе је месец дана, а студенти и дипломци заинтересовани за праксу могу се пријавити до 15. јануара 2020. године.

Више информација о овом програму праксе можете наћи путем линка.

Praksa

У оквиру Дана културе, Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу организује Фестивал култура, хране и пића 4. децембра од 17 часова у Контакт галерија СКЦ-а. Посетиоци ће моћи да се упознају са српском, шпанском, немачком, енглеском, италијанском и француском националном кухињом, а уједно да стекну знања о културама које се изучавају на нашим студијским програмима: 

Српски језик и књижевност
Енглески језик и књижевност
Немачки језик и књижевност
Италијански језик и књижевност
Француски језик и књижевност
Шпански језик и хиспанске књижевности.

Фестивал је предвиђен као место дружења, стицања нових знања и искустава, али и упознавања са понудом Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета. 

72704588 2647958745291774 4817850813776920576 o

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Амбасадом САД у Србији, организује презентацију Mогућности за размену у Америци – Global UGRAD програм стипендија,  у четвртак, 5. децембра 2019. године са почетком у 14.00 часова, у просторијама Центра за развој каријере.

Презентација је намењена студентима основних/интегрисаних студија, којима Global UGRAD програм пружа могућност за стипендирани студијски боравак на факултетима у САД у трајању од 1 семестра.

У суботу, 7. децембра 2019. у Свечаној сали ПМФ-а, са почетком у 20 часова биће изведена представа „К.Р.Е.М.А.” Академског позоришта студената германистике Филолошко-уметничког факултета.

Седми по реду позоришно-педагошки сценски приказ Академског позоришта студената германистике АПСГ - АТГс "К.Р.Е.М.А." доживеће премијеру и на српском језику у матичном граду. Сценски приказ је претходно премијерно изведен на немачком језику у Загребу, у Кино форуму у оквиру Позоришно-педагошког интернационалног сусрета у организацији Катедре за германистику Филозофског факултета у Загребу.

Као што то обично и бива у позоришно-педагошком раду АПСГ-а, представа ,,К.Р.Е.М.А." вас позива на друштвену критику, отрежњење и отклон од стега које друштво намеће. На том путу вас очекује разигравање различитих сценских, вербалних и невербалних изражајних форми.

Позивамо Вас да након представе заједно одгонетнемо које то значење ,,К.Р.Е.М.А." има.

Улоге тумаче студенти германистике Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу од друге године до мастер студија.

 78271819 1973155612829744 770337006268973056 n