Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

УРБАНИУМ (Центар за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма) расписује конкурс за позицију фотографа који ће пратити све догађаје у оквиру манифестације „Дани архитектуре у Крагујевцу” у периоду од 3. до 13. 5. 2018. године. 

Сви заинтересовани студенти основних и мастер академских студија Филолошко-уметничког факултета, са смерова Графички дизајн, Зидно сликарство, Унутрашња архитектура, као и сви други заинтересовани који имају искуства у фотографисању догађаја манифестационог карактера могу да се пријаве до 20. априла 2018. године на е-пошту: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
За пријаву је потребно доставити:

1. портфолио са фотографијама – пожељно фотографија манифестационог карактера (избор од највише 20 фотографија);

2. кратку биографију до 200 речи.

Резултати конкурса биће објављени до 25. априла 2018. године на званичном сајту манифестације: www.daniarhitekturekg.com и блогу: https://www.facebook.com/urbaniumkg/.

Кандидати који буду изабрани на конкурсу, добиће одговарајућу новчану надокнаду и сертификат.
Више информација на званичном сајту манифестације www.daniarhitekturekg.com и блогу https://www.facebook.com/urbaniumkg/

У петак, 30. 3. 2018. године, у 14 часова у просторијама Универзитетске галерије у Крагујевцу биће одржана промоција књиге и панел-дискусија „БУДУЋНОСТ СТАНОВАЊА – аспекти одрживости будућег становања у Србији”.
Аутори: Борислав Петровић, Иван Рашковић, Душан Стојановић, Павле Стаменовић и Далиа Дуканац заједно са модератором Наталијом Богдановић ће проћи кроз основне идеје монографије.

Аутори су прављењем пресека тренутног стања програма становања у Србији и давањем потенцијалних решења из сопствених пракси у виду одрживих концепата становања кроз научноистраживачке методе покренули дискусију о будућности становања.

Презентација књиге и панел-дискусија су у организацији Урбаниум – Центра за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма – Крагујевац, Дана архитектуре Крагујевац, Универзитетске галерије Крагујевац и Универзитета у Крагујевцу.

rsz plakat

 

Ауторска изложба доцента Филолошко-уметничког факултета Лазара Димитријевића ФОНТ – Креација за тржиште биће свечано отворена у среду 28. марта 2018. године с почетком у 19 часова у Универзитетској галерији. Већи део изложбе чиниће презентације декоративних писама за истицање, наслове и краће текстуалне форме. Овом приликом први пут ће бити представљена већина реализованих типографских писама чији је аутор или коаутор.

dimitrijevic pozivnica m

Ликовно удружење Пигмалион и НЛБ Банка организују изложбу Катарине Недељковић, прву у низу изложби младих сликарки под заједничким називом Figurae Feminae. Отварање ће бити одржано 27. марта 2018. у Галерији НЛБ Банке на адреси Булевар Михајла Пупина 165в, са почетком у 19 часова.

unnamed copy

У оквиру прве међународне манифестације „Дани архитектуре у Крагујевцу” у организацији струковног удружења УРБАНИУМ – Центар за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма, расписан је Конкурс за графичко обликовање плаката за промоцију манифестације на тему ИСПОЧЕТКА. Рок за достављање радова је 12. 4. 2018. године. Жири у саставу: Слободан Штетић, председник жирија, редовни професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, Видан Папић, члан жирија, редовни професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, Алекса Ђурић, члан жирија, архитекта и представник удружења Урабниум, и Петар Симовић, члан жирија, архитекта и представник удружења Урабниум, изабраће победничко решење. Право учешћа на конкурсу имају студенти и млади професионалци до 35 година. Више о конкурсу и Данима архитектуре видети у приложеном тексту расписа и на званичном сајту манифестације: https://www.daniarhitekturekg.com/.

У уторак, 20. фебруара у 19 часова у Универзитетској галерији биће отворена изложба Кратки резови Јелене Шалинић Терзић. Изложба ће бити отворена до 10. марта 2018.

SALINIC pozivnica

Изложба Mini Print – Oversize аутора Бојана Оташевића биће отворена у КОНТАКТ Галерији Студентског културног центра у уторак 6. фебруара 2018. године у 20 часова. Изложбу ће отворити Слађа Палчић, историчарка уметности. Овом изложбом Галерија СКЦ започиње излагачку сезону у 2018. години Изложба ће бити отворена до 26. фебруара 2018.  
Бојан Оташевић рођен је у Крагујевцу 1973. године. Дипломирао је графику на Факултету ликовних уметности у Београду 1998,  магистрирао 2001. и докторирао 2014. године код ментора проф. Биљане Вуковић. Члан УЛУС-а од 2000. године. Ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу на Одсеку за примењену и ликовну уметност. Добитник је великог броја признања и награда. Излагао је на више стотина групних изложби у земљи и иностранству.

bojan otasevic veliki prezir 2014

На „Балканском архитектонском бијеналу/BALCAN ARCHITECTURAL BIENNALE 2017.” Наталија Богдановић, доцент,  у категорији Архитектонски пројекти добила је два признања – HONORABLE MENTIONS за пројекте:

1. Bogdanović-Djurić: Square and pavilions – Eco-park „Ilina voda” Kragujevac
2. Bogdanovic-Djuric: Faculty-of-Philology-and-Applied-Arts-phase-1, Kragujevac

Више о Балканском архитектонском бијеналу/BALCAN ARCHITECTURAL BIENNALE 2017. и награђенима видети на: 

http://balkanarchitecturalbiennale.rs/bab/2017/12/19/bab2017-grand-prix-award-winners/

У уторак, 16. 1. 2018. у 18 часова биће свечано отворена изложба Збирка уметничких дела Универзитета у Крагујевцу у Универзитетској галерији. Аутор изложбе је Бојан Оташевић, професор на Одсеку за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета.

pozivnica1

 

У четвртак 28. децембра 2017.године у 19 часова у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” биће отворена изложба МОСТОВИ – књига уметника Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, Факултета уметности Универзитета у Приштини (Звечан – Косовска Митровица), Факултета ликовних уметника у Београду, Факултета примењених уметности у Београду, Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Факултета уметности у Нишу.

Mostovi Pozivnica