Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године, у оквиру програма Пракса за младе филологе, ораганизује бесплатан курс енглеског језика на Б1 нивоу

Курс је намењен студентима Универзитета у Крагујевцу и то:

  • Студентима завршних година основних и интегрисаних академских студија, као и студентима завршних година струковних студија факултета Универзитета у Крагујевцу;
  • Студентима завршних година мастер академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу;
  • Студентима прве године докторских академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Конкурс ће бити отворен до 13. новембра 2020. до 12.00 часова, а више информација о конкурсу можете наћи путем линка. Курс ће бити реализован онлајн.

За пријаву је потребно доставити:
- Пријавни формулар (молимо преузмите формулар)
- Потврда са факултета о тренутном статусу (потврда треба да садржи просечну
оцену остварену током студија, као и дужину трајања студија)

Пријаву је потребно послати искључиво путем имејла, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (у поље предмет мејла уписати Пријава за курс енглеског језика).

У понедељак 2. новембра 2020. године од 18 сати, у сарадњи са Студентским културним центром Крагујевац и Италијанским институтом за културу из Београда, Катедра за италијанистику Филолошко-уметничког факултета одржаће јавно предавање о Дантеу Алигијерију, у оквиру прославе Дантеовог дана.

У уводном делу говориће гђа Паола Кордоне, заменик директора Италијанског института за културу у Београду, а затим ће др Данијела Јањић, ванредни професор и др Андријана Јанковић, асистент са докторатом, одржати предавање о Дантеовом Новом животу и Божанственој комедији. Студенти Катедре за италијанистику читаће одломке наведених дела.

Мр Ирена Кнежевић, доцент са Катедре за графички дизајн упознаће нас са најпознатијим илустраторима Дантеових дела.
Овом часу присуствоваће студенти италијанистике ФИЛУМ-а, ученици средње музичке школе ,,Др Милоје Милојевић" из Крагујевца који уче италијански језик, ученици Прве крагујевачке гимназије и студенти графичког дизајна, који ће специјално за ову прилику израдити плакате инспирисане Дантеом.

 

Овај догађај можете пратити и путем линка за „live stream“ на ФБ страници СКЦ Крагујевац.

Одсек за филологију Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу објављује други Конкурс за упис на докторске академске студије у школској 2020/2021. години и то на следеће студијске програме:

а) Докторске академске студије из филологије, самофинансирање, 21 место
б) Докторске академске студије Српски језик и књижевност, самофинансирање, 2 места

Пријава кандидата на Конкурс подноси се Служби за наставу и студентска питања Филолошко-уметничког факултета од 29. 10. 2020. до 02.11.2020. године  од 9 до 12 сати (зграда Правног факултета, ниско приземље, соба Б24).

Више информација о Конкурсу можете наћи на линку.

 

Драги студенти,
Уколико желите да проведете један семестар у иностранству, погледајте видео презентацију о Еразмус+ конкурсу за мобилност и пријавите се одмах! Стипендија вас чека!
Рок за пријаву је 15. новембар 2020. године, а приче са мобилности ваших колега можете погледати на сајту Универзитета, као и на фејсбук станици алумниста Еразмус + програма. 

Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију, мере Кризног штаба Републике Србијe и Препоруке за превенцију болести COVID-19 на високошколским установама Министарства просвете, науке и технолошког развоја, обавештавамо вас да је у просторијама Филолошко-уметничког факултета обавезно ношење заштитних маски, те спровођење других прописаних мера заштите, што се односи како на запослене тако и на студенте. Број студената и запослених који у исто време бораве у просторијама Факултета ограничен је у складу с величином простора и препорученим безбедним растојањем између особа. На улазу у објекте где се налази Филолошко-уметнички факултет постављене су заштитне баријере с хемијским средствима за дезинфекцију обуће, као и видна упозорења о обавези ношења маски.

Молимо вас за одговорно понашање и поштовање наведених превентивних мера.

Центар за развој каријере и саветовање студената, у жељи да студентима и дипломцима Универзитета у Крагујевцу пружи прилику за информисање о могућностима за мобилност, усавршавање или наставак студија у иностранству,  ове године, уместо традиционалног Сајма стипендија, организује Онлајн недељу стипендија на Универзитету у Крагујевцу.

Онлајн недеља је замишљена тако да сваког дана, у периоду од 26. октобра до 5. новембра, на фејсбук страници Центра за развој каријере буде представљен по један програм и могућностикоје пружа.

Студенти и дипломци Универзитета у Крагујевцу имаће прилику да чују о: Еразмус+ и Ceepus програмима мобилности, могућностима за студентске размене и актуелном Конкурсу за стипендирану мобилност студената Универзитета у Крагујевцу у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма, читавим студијама у иностранству, стипендијама за студије у Француској, Италији, Великој Британији, Америци и Немачкој; биће речи и о програму образовања за студенте и дипломце, као и о писању CV-ја и мотивационог писма који су саставни део пријавне докуметације за стипендију, праксу и посао.

 

plakat

Делегација Амбасаде Републике Француске у Србији 21. октобра 2020. године посетила је Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу. Делегацију су чинили Њ.Е. господин Жан Луј Фалкони и господин Франк Индига, аташе за сарадњу за француски језик Француског института у Србији. 

Госте је примио декан Филолошко-уметничког факултета, проф. др Зоран Комадина, са продеканом за науку и међународну сарадњу и представницима Катедре за романистику и том приликом разговарано је о проширењу научне сарадње са научним и образовним институцијама Републике Француске, сарадњи Факултета и Француске амбасаде у Србији, као и организовању догађаја на Филолошко-уметничком факултету са циљем промоције културних и научних достигнућа Републике Француске. Такође, потписан је споразум између Француског института и Филолошко-уметничког факултета с намером унапређења сарадње и партнерства ове две институције. Њ.Е. господину Жан Луј Фалконију представили су се и студентима романистике нашег факултета.

 IMG 20201022 144357 835

Стартуј своју бизнис идеју!

Драги студенти,

Развојни бизнис центар Крагујевац вас позива да се укључите у пројекат „Стартуј своју бизнис идеју“, који, захваљујући подршци Града Крагујевца, организујемо са жељом да подстакнемо и мотивишемо младе да по завршетку студија, размишљају и о развоју сопственог бизниса, као могућности и каријерном избору, а по моделу и узору на успешне младе предузетнике.
Пројекат се финансира из буџета града Крагујевца, а у сарадњи са Канцеларијом за младе Крагујевац. Захваљујући подршци Града, покрећемо ову иницијативу развијања програма и едукације за младе, будуће професионалце у области креативних индустрија, а све у циљу повећања запошљивости младих у области креативних индустрија.
У оквиру пројекта, у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом Универзитета у Крагујевцу, реализоваћемо онлајн радионице на којима ће са заинтересованим студентима разговарати успешни предузетници из области креативних индустрија и говорити о својим искуствима, изазовима и успесима.
Позивамо вас овим путем да се пријавите за онлине радионицу на којој ће са вама разговарати оснивач и директор агенције за превођење и школе језика „АБЦ“, Иван Михаиловић из Крагујевца. Иван ће вам пренети своја драгоцена искуства о својој каријери, о успонима и падовима у грађену сопственог бизниса и о свим изазовима који прате једног младог предузетника.
Радионица ће се одржати преко Zoom платформе. Потребно је само да приступите линку

Датум одржавања радионице је: 27.10.2020, у 12 ч.
Пријавите се, јер током радионице имаћете прилику да се ближе упознате са тржишним стањем у вођењу бизниса што ће вас учинити спремнијим за одређивањем и сагледавањем вештина и знања која су реално потребна за самозапошљавање и вођење бизниса.
Рок за пријављивање: 21/10 – 27/10/2020.
За сва питања и информације о одржавању радионице, можете се обратити и Развојном бизнис центру, путем телефона: 034/502-557 или имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Сви студенти су добили приступ прелиминарним ранг листама за упис на свом електронском индексу, у Вестима.

e-ИНДЕКС