Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Деск Креативна Европа Србија у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу организује Инфо дан о програму Креативна Европа и актуелном конкурсу „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана“, у среду 12. фебруара у 13 часова у Свечаној сали зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу (Јована Цвијића бб).

У циљу адекватног информисања културне јавности о програму и конкурсној процедури, односно како на најлакши начин обезбедити финансијску подршку у оквиру програма, говориће Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија. Биће представљено искуство реализације пројекта културне сарадње у оквиру програма Креативна Европа.

Презентација је намењена представницима установа и организација у култури из Крагујевца и околних места – руководиоцима и запосленима у музејима, позориштима, библиотекама, архивима, културним центрима и другим установама културе и организацијама цивилног друштва.

Биће речи о приоритетима програма, условима за конкурисање и специфичним питањима која се односе на досадашње учешће Србије у програму. Догађај је уједно и прилика да се разговара о пројектним идејама установа и организација из Крагујевца.

Програм Инфо дана:

13.00 – 14.00   Представљање програма Креативна Европа и Конкурса за културну сарадњу на Западном Балкану, Димитрије Тадић, руководилац Деска                                           Креативна Европа Србија

14.00 – 14.15   Пауза

14.15 – 15.00   Представљање искуства учешћа у пројекту европске сарадње

Међународна студентска недеља у Београду (International Student Week in Belgrade -ISWiB) је интернационални фестивал који се одржава у Београду од 13. до 21. јула 2020. године и  који већ дуги низ година окупља преко 250 студената из преко 50 држава широм света. Идеја фестивала је да се млади у мултикултуралном окружењу баве највећим проблемима данашњег друштва и да путем радионица које се користе разним методама пруже свој допринос решавању тих проблема. Ове године славимо 14. годину постојања и под слоганом „Keep going, keep growing“ студенти ће моћи да учествују у 10 занимљивих радионица као што су: мјузикл, психодрама, екологија, старт ап и друге. Фокус овогодишње конференције јесте самоактуелизација, охрабривање и припрема младих за предстојеће промене, подстицање да развијају сопствену личност и самопоуздање, и тиме постану најбоља верзија себе. Осим едукативног програма, младима се пружа могућност упознавања Београда и размена мишљења са својим вршњацима у амбијенту ослобођеном од предрасуда, расизма, ксенофобије, хомофобије, насиља и говора мржње. Учесници ће упознати и стручњаке различитих професија и биће подстицани на друштвени активизам у сопственој локалној заједници. Надамо се да ћете препознати значај наше манифестације и бити спремни да допринесете нашем стварању, и ширењу мултикултуралног дијалога и на нашим просторима.

За више информација, можете посетити  сајт https://iswib.org/.

Document page 001 2

Студентски парламент ФИЛУМ-а, у сарадњи са проф. Мајом Анђелковић, организује студијско путовање у уторак, 18.2. 2020. године, у оквиру ког се планира  посета Галерије Српске академије наука и уметности и Музеј СПЦ.
Такође, постоји могућност одласка у Позориште на Теразијама, где је тог дана на репертоару представа Главо луда, мјузикл инспирисан песмама које изводи Здравко Чолић.
Број места је ограничен!
Детаљне информације о начину пријављивања можете пронаћи на следећем линку:
https://forms.gle/GrmL2YoSQtCpHeX39 

Тема пројекта је финансирање најмање 10 иновативних и одрживих пилот пројеката  заједничког стваралаштва и заједничких продукција у музици. Пројекти су намењени композиторима и музичарима и за циљ имају подстицање европског музичког репертоара. Фокус пројекта треба да буде на повезивању композитора и музичара различитог држављанства и порекла, у циљу стварања разноликог окружења за учење, које ће неговати креативност и међусобну сарадњу.

Буџет пројекта:

Укупан буџет за овај позив износи 500.000 евра.

Максималан износ средстава по пројекту може бити до 50.000 евра, односно 85% укупних трошкова.

Овим позивом Европска комисија предвиђа финансирање најмање 10 пројектних предлога.

Учешће:

Право на учешће имају:

 • Јавна и приватна правна лица (физичка лица не могу поднети пријаву)
 • Установе, организације и тела из музичког сектора, са релевантним музичким искуством, које имају знање и капацитете за организовање музичких кампова, радионица или резиденција усмерених на музичко стваралаштво.

Овим групама институција припадају универзитети, јавне и приватне непрофитне организације, мала и средња предузећа.

Пријаве се могу поднети самостално или у име конзорцијума који чине најмање две институције.

Рок за апликацију: 30. март 2020. године. (13 часова према бриселском времену)

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са представницима Француског института у Србији и Националне агенције за промоцију француског високог образовања (Campus France), организује презентацију студија у Француској и стипендија Владе Француске, у петак, 21. фебруара 2020. године са почетком у 12:00 часова у просторијама Центра за развој каријере.

Презентација је намењена студентима и дипломцима Универзитета у Крагујевцу, а на презентацији ће бити речи о могућностима за студије у Француској.

На презентацији ће бити представљене:

 • могућности за студије у Француској и богатство француских студијских програма;
 • могућности за стипендирани наставак школовања у Француској на нивоу мастер 2 и докторских студија у коменторству.

Амбасада Француске и Француски институт у Србији расписали су конкурс за доделу стипендија за академску 2020/21. годину за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској. Конкурс је отворен до 16. марта 2020. године.

Стипендије покривају трошкове школарине и живота у Француској, као и трошкове осигурања, а изабрани студенти добијају статус „стипендисте француске Владе”.

Напомена: Због ограниченог броја места неопходно је да се за присуство презентацији пријавите путем следећег линка

Више информација о овом програму стипендија можете наћи на сајту Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу.

Баварски високошколски центар за Средњу, Источну и Југоисточну Европу (BAYHOST) и ове године додељује стипендије за летње курсеве немачког језика на универзитетима у Баварској.

За стипендије могу конкурисати студенти и млади научници свих дисциплина из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, Словеније и Украјине, чије је знање немачког језика минимум на Б1 нивоу.

Заинтересовани кандидати у време пријаве морају бити у статусу студента (завршена најмање 2 цела семестра) или запослени као академско особље на високообразовној институцији у својој матичној земљи. 

Стипендија покрива трошкове курса, смештаја, џепарац и трошкове исхране на универзитету у Баварској. Више информација на страни Универзитета у Крагујевцу.

Суфинансирање пројеката у области културе и уметности који су финансијски подржани кроз следеће међународне фондове, а реализују се у 2020. години:

      Програми ЕУ:

 • Креативна Европа - потпрограм „Култура“
 • Програми прекограничне сарадње (ИПА)
 • Дунавски програм транснационалне сарадње
 • Јадранско-јонски програм транснационалне сарадње
   

      УНЕСКО:

 • Централнo-европска инцијатива (ЦЕИ)
 • Европска културна фондација
 • други међународни фондови из области културе и уметности


Буџет пројекта:

 а) до 30% од вредности одобреног буџета подносиоца апликације министарству*, уколико се ради о партнеру на пројекту или

б) до 40% од вредности одобреног буџета подносиоца апликације министарству **, уколико се ради о носиоцу пројекта***

(*структура финансијске подршке за партнера на пројекту: међународни фонд до 60%, министарство до 30%, други извори до 10% - од вредности одобреног буџета подносиоца апликације)

(**структура финансијске подршке за носиоца пројекта: међународни фонд до 60%, министарство до 40% - од вредности одобреног буџета подносиоца апликације)


Рок за апликацију31. март 2020. године.

Званична страница позива

Циљ „Конкурса - Мобилност 2020“ је системска подршка унапређењу међународне културне сарадње, односно промоција културе и уметности Републике Србије у иностранству, размена и умрежавање кроз мобилност уметника и професионалаца из Републике Србије позваних на међународне догађаје и манифестације (фестивали, семинари, радионице, конференције и др.) као и студијске и резиденцијалне боравке и сл, у свим областима културе и уметности.

Подржавају се:

Пројекти мобилности из области билатералне и мултилатералне културне сарадње – за учешће на фестивалима, семинарима, радионицама, смотрама, скуповима, конференцијама, студијски и резиденцијални боравци и сл.

Приоритет при одлучивању ће имати појединци који су добитници признања/награда у области културе и уметности, чланови међународних тела и стручних мрежа, уметничких удружења, учесници на истакнутим манифестацијама у свету, у области културе.

Буџет:

Путни трошкови – превоз:     

 • индивидуални  -   до  50.000,00 динара (за путовања у Европи)

                                   -   до  80.000,00 динара (за интерконтинентална путовања)

 • групни  -  до  200.000,00 динара (за путовања у Европи)

          - до  300.000,00 динара (за интерконтинентална путовања)


Не подржавају се:

 • трошкови смештаја и дневница;
 • добитници стипендија на школским и високошколским установама;
 • трошкови везани за позиве дипломатско-конзуларних представништава;
 • пројекти из области медија, филма и других аудио-визуелних делатности.

Напомена:

 • Подносилац мора бити правно лице (универзитет, факултет, удружење, организација или установа културе)
 • Корисник средстава је  уметник/професионалац и сл. (појединац/група) у области  културе и уметности


Рок за апликацију31. март 2020. године

Званична страница позива

Предмет Конкурса је суфинансирање међународних програма/пројеката који се реализују у Републици Србији у 2020. години, а који доприносе развоју међународне билатералне и мултилатералне сарадње, и то: конференција, семинара, радионица и других стручних скупова, као и резиденцијалних програма у области културе и уметности.

Приоритет за финансирање имају:

 • конференције, семинари, радионице и други стручни скупови, подржани од стране међународних организација, министарстава културе и других релевантних међународних партнера, који доприносе развоју стручних капацитета кроз размену знања и искустава;
 • пројекти који се реализују у сарадњи са више иностраних партнера, при чему ће предност имати земље са којима Република Србија има потписане међународне уговоре о културној сарадњи (видети листу потписаних докумената на званичној страници Министарства.

Право учешћа на конкурсу имаjу установе, уметничка и друга удружења регистрована за обављање делатности културе, као и други субјекти у култури са седиштем на териториjи Републике Србиjе.

Напомена: Универзитети и факултети имају право учешћа.

Рок за апликацију6. март 2020. године

Буџет пројекта: макс. 300.000,00 РСД

Званична страница позива

Поводом обележавања Светог Саве, 27. јануара 2020. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу одржана је Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу којој су присуствовали представници академске заједнице Универзитета у Крагујевцу, представници Града Крагујевца, професори, сарадници и студенти Универзитета у Крагујевцу, као и многобројни гости.

Светосавску награду за изузетна постигнућа Универзитет у Крагујевцу доделио др Маји Анђелковић, ванредном професору Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Такође, на предлог Управног одбора фондације за стипендирање најбољих студената у календарској 2020. години, крајем протекле године објављен је Конкурс за доделу стипендија. Конкурс је расписан за студенте 12 факултета, а према правилима Конкурса стипендије су додељене најбољим студентима завршне године основних академских и интегрисаних академских студија.  И ове године Фондација је одлучила да стипендира два најбоља студента Филолошко-уметничког факултета, јер се на овом Факултету одвијају студијски програми из два поља, поља друштвено-хуманистичких наука – област филологија и поља уметности. Награђени су: 

Марко Милошевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Српски  језик и књижевност на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,92.

Даница Конатар, студент IV године основних академских студија, студијски програм Извођачке уметности, модул хармоника, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9, 83.

 sv sava 1sv sava