Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Драги студенти,
Уколико желите да проведете један семестар у иностранству, погледајте видео презентацију о Еразмус+ конкурсу за мобилност и пријавите се одмах! Стипендија вас чека!
Рок за пријаву је 15. новембар 2020. године, а приче са мобилности ваших колега можете погледати на сајту Универзитета, као и на фејсбук станици алумниста Еразмус + програма. 

Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију, мере Кризног штаба Републике Србијe и Препоруке за превенцију болести COVID-19 на високошколским установама Министарства просвете, науке и технолошког развоја, обавештавамо вас да је у просторијама Филолошко-уметничког факултета обавезно ношење заштитних маски, те спровођење других прописаних мера заштите, што се односи како на запослене тако и на студенте. Број студената и запослених који у исто време бораве у просторијама Факултета ограничен је у складу с величином простора и препорученим безбедним растојањем између особа. На улазу у објекте где се налази Филолошко-уметнички факултет постављене су заштитне баријере с хемијским средствима за дезинфекцију обуће, као и видна упозорења о обавези ношења маски.

Молимо вас за одговорно понашање и поштовање наведених превентивних мера.

Центар за развој каријере и саветовање студената, у жељи да студентима и дипломцима Универзитета у Крагујевцу пружи прилику за информисање о могућностима за мобилност, усавршавање или наставак студија у иностранству,  ове године, уместо традиционалног Сајма стипендија, организује Онлајн недељу стипендија на Универзитету у Крагујевцу.

Онлајн недеља је замишљена тако да сваког дана, у периоду од 26. октобра до 5. новембра, на фејсбук страници Центра за развој каријере буде представљен по један програм и могућностикоје пружа.

Студенти и дипломци Универзитета у Крагујевцу имаће прилику да чују о: Еразмус+ и Ceepus програмима мобилности, могућностима за студентске размене и актуелном Конкурсу за стипендирану мобилност студената Универзитета у Крагујевцу у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма, читавим студијама у иностранству, стипендијама за студије у Француској, Италији, Великој Британији, Америци и Немачкој; биће речи и о програму образовања за студенте и дипломце, као и о писању CV-ја и мотивационог писма који су саставни део пријавне докуметације за стипендију, праксу и посао.

 

plakat

Делегација Амбасаде Републике Француске у Србији 21. октобра 2020. године посетила је Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу. Делегацију су чинили Њ.Е. господин Жан Луј Фалкони и господин Франк Индига, аташе за сарадњу за француски језик Француског института у Србији. 

Госте је примио декан Филолошко-уметничког факултета, проф. др Зоран Комадина, са продеканом за науку и међународну сарадњу и представницима Катедре за романистику и том приликом разговарано је о проширењу научне сарадње са научним и образовним институцијама Републике Француске, сарадњи Факултета и Француске амбасаде у Србији, као и организовању догађаја на Филолошко-уметничком факултету са циљем промоције културних и научних достигнућа Републике Француске. Такође, потписан је споразум између Француског института и Филолошко-уметничког факултета с намером унапређења сарадње и партнерства ове две институције. Њ.Е. господину Жан Луј Фалконију представили су се и студентима романистике нашег факултета.

 IMG 20201022 144357 835

Стартуј своју бизнис идеју!

Драги студенти,

Развојни бизнис центар Крагујевац вас позива да се укључите у пројекат „Стартуј своју бизнис идеју“, који, захваљујући подршци Града Крагујевца, организујемо са жељом да подстакнемо и мотивишемо младе да по завршетку студија, размишљају и о развоју сопственог бизниса, као могућности и каријерном избору, а по моделу и узору на успешне младе предузетнике.
Пројекат се финансира из буџета града Крагујевца, а у сарадњи са Канцеларијом за младе Крагујевац. Захваљујући подршци Града, покрећемо ову иницијативу развијања програма и едукације за младе, будуће професионалце у области креативних индустрија, а све у циљу повећања запошљивости младих у области креативних индустрија.
У оквиру пројекта, у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом Универзитета у Крагујевцу, реализоваћемо онлајн радионице на којима ће са заинтересованим студентима разговарати успешни предузетници из области креативних индустрија и говорити о својим искуствима, изазовима и успесима.
Позивамо вас овим путем да се пријавите за онлине радионицу на којој ће са вама разговарати оснивач и директор агенције за превођење и школе језика „АБЦ“, Иван Михаиловић из Крагујевца. Иван ће вам пренети своја драгоцена искуства о својој каријери, о успонима и падовима у грађену сопственог бизниса и о свим изазовима који прате једног младог предузетника.
Радионица ће се одржати преко Zoom платформе. Потребно је само да приступите линку

Датум одржавања радионице је: 27.10.2020, у 12 ч.
Пријавите се, јер током радионице имаћете прилику да се ближе упознате са тржишним стањем у вођењу бизниса што ће вас учинити спремнијим за одређивањем и сагледавањем вештина и знања која су реално потребна за самозапошљавање и вођење бизниса.
Рок за пријављивање: 21/10 – 27/10/2020.
За сва питања и информације о одржавању радионице, можете се обратити и Развојном бизнис центру, путем телефона: 034/502-557 или имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Сви студенти су добили приступ прелиминарним ранг листама за упис на свом електронском индексу, у Вестима.

e-ИНДЕКС

Наградни конкурс за израду логотипа за Европску енергетску награду у Србији расписује се за све студенте са уметничких, дизајнерских и архитектонских факултета, као и све остале студенте креативног духа. На овом конкурсу могу учествовати само студенти факултета и виших школа у Србији, укључујући студенте основних, мастер и докторских студијских програма. Настао је као иницијатива МЕЕМП-а, путем којег Швајцарска влада у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Србије подржава четири српске општине у циљу побољшања енергетске ефикасности. Победник конкурса ће бити награђен новчаном наградом у износу од 500 швајцарских франака.

Сви предлози се морају доставити до 31. октобра 2020.године, у форми ПДФ фајла на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., заједно са личним подацима (име и презиме, назив факултета/више школе и година основних/мастер/докторских студија)

Награђени логотип ће се користити искључиво у сврхе представљања Европске енергетске награде у Србији (EEAS). Дизајнер ће такође доделити ексклузивна права коришћења Европској енергетској награди у Србији и МЕЕМП-у.

Више информација о конкурсу, можете погледати путем линка.

 

 

Текст одлуке о ванредном испитном року можете погледати овде.

У оквиру нових Мастер 4.0 програма из области видео-игара који ће се бити реализовани на Универзитету у Крагујевцу и Београду, организују се три Zoom вебинара како би се студенти који желе да наставе каријеру у гејминг индустрији упознали са неким од предавача и стекли увид у то како ће изгледати први мастер програм у области гејминга у нашој земљи.

Први вебинар биће одржан у уторак, 6. октобра од 18 часова. Господин Адриан Ђура одржаће предавање под називом Game Development: од хобија до перспективе каријере.

Господин Адриан Ђура, студијски менаџер компаније Ubisoft, на Мастер 4.0 програму у Крагујевцу предаваће на предмету Развој видео-игара. Адриан има преко десет година искуства у српској гејминг индустрији и има активну улогу у њеном развоју. Ово му је омогућило да  има широко разумевање тржишта као и темељну техничку поткованост у програмирању. Пре него што је преузео улогу менаџера продукције у београдском студију Ubisoft, био је технички директор и суоснивач компаније Eipix Entertainment, као и оснивач Flat Hill Games. Адријан ће презентовати своје виђење тренутног стања индустрије видео-игара у Србији и свету, а дотаћи ће се најактуелнијих тема у индустрији као што су блокчејн, ВР и стриминг сервиси.

Подсећамо да ће на факултетима Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Београду ускоро почети два нова мастер програма, настала кроз сарадњу са водећим гејминг студијима у Србији међу којима су 3Lateral, Mad Head Games, Nordeus, Two Desperados, Ubisoft Belgrade и други.

 Нови мастер програм на Универзитету у Крагујевцу „Развој компјутерских игара” креиран је у сарадњи  Филолошко-уметничког, Природно-математичког и Факултета инжењерских наука.


Више о предавањима можете да видите овде.

Више о програмима можете да видите овде.

Вест о промоцији нових мастер програма можете да видите овде.