Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Дани културе Филолошко-уметничког факултета ове године биће организовани електронски, услед пандемије вируса корона, под слоганом #naKlikodTebe.

Студенти Одсека за примењену и ликовну уметност свој таленат ће преточити у радове са дечјим и новогодишњим мотивима, који ће бити донирани 24. децембра 2020. године Дечјем одељењу Клиничког центра Крагујевац.

            За студенте Одсека за музичку уметност, али и остале заинтересоване, биће организована два вебинара 24. и 25. децембра 2020, на којима ће се говорити о студијама у Америци и Европи.

У оквиру Дана културе предвиђена је и промоција студијских програма Одсека за филологију, на којој ће наставници и студенти будућим колегама представити студије филологије и предности студирања у Крагујевцу. Пријава ће трајати до недеље, 27. децембра, до 12 сати, након чега ће пријављени добити обавештење о начину приступања онлајн презентацији, која ће бити одржана путем платформе Google Meet.

Презентације студијских програма ће бити одржане у различитим терминима, по следећем распореду:

- Понедељак, 28.12.2020. године

18.30 - Француски језик и књижевност

19.00 - Шпански језик и хиспанске књижевности

19.30 - Немачки  језик и књижевност

-Уторак, 29.12.2020. године

18.30 - Енглески језик и књижевност

19.00 - Српски језик и књижевност

19.30 - Италијански језик и књижевност

Програм:
 Четвртак, 24. децембар 2020. године, 20ч
Вебинар - Студије у Америци, како отићи и зашто се вратити
Линк за пријављивање: https://forms.gle/5k1wMj2PhbsyDkEk6

 Петак, 25. децембар 2020. године, 20ч
Вебинар - Студије у Европи, како отићи и зашто се вратити
Линк за пријављивање:
https://forms.gle/rsK2prwtoNjAf7FM9

Понедељак, 28. децембар 2020. године
Презентација студијских програма Одсека за филологију - Крагујевац, град студената
Линк за пријављивање:
https://forms.gle/6YifucR5PpZu9AJw7

 Уторак, 29. децембар 2020. године, 18:30ч
Презентација студијских програма Одсека за филологију - Крагујевац, град студената
Линк за пријављивање:
https://forms.gle/6YifucR5PpZu9AJw7

Не пропусти догађаје овогодишњих Дана културе студената ФИЛУМ-а, који су #naкlikodtebe!

 dk20

Музичка омладина-Крагујевац у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом, институцијама и установама из Крагујевца, организује онлајн хуманитарни концерт, који ће бити емитован на YouTube каналу Музичке омладине-Крагујевац, 17. децембра, од 20 часова, на дан Оливеровог првог рођендана.

Концерт #zaOliverovzivot  одржаће млади виолиниста Урош Адамовић, ученик Школе за музичке таленте у Ћуприји, у класи проф. Милице Младеновић, уз клавирску сарадњу Јоване Радовановић, ванредног професора ФИЛУМ-а. На концерту ће наступити и млади обоиста Марко Марковић, студент мастер студија Одсека за музичку уметност на ФИЛУМ-у.

Како тренутна епидемиолошка ситуација не дозвољава присуство публике у сали у којој ће концерт бити одржан, у публици ће се наћи плишани медведићи. Након концерта, медведићи ће бити продати путем фејсбук групе Буди хуман - Хуманитарне лицитације.
Они који откупе играчке  новац ће уплаћивати директно на рачун малог Оливера, отворен при организацији Буди хуман, а по достављању потврде о извршеној уплати медведићи ће им бити послати на кућну адресу.

На концерту ће бити изведена нека од најрепрезентативнијих и најлепших дела писаних за виолину.
Програм: Бах, Паганини, Сарасате, Хачатурјан, Жебељан

Mede FILUM

Министарство омладине и спорта  расписало је Конкурс за стипендирање до 1000 студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2020/21. годину.

Конкурс је намењен студентима завршне године основних, интегрисаних и мастер академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија. Конкурс можете погледати на званичним интернет презентацијама Министарства омладине и спорта и Фонда за младе таленте Републике Србије.

Конкурс je отворен до 1. фебруара 2021године.

Текст конкурса

Модел пријаве на конкурс

Модел Уговора о стипендирању

Образац изјаве о прибављању података

Пример овлашћења за потписивање уговора

Ако сте млади истраживач који се пријављује на конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја, заинтересован за ангажовање на Филолошко-уметничком факултету,  у наставку можете наћи линк са упутством за пријаву. http://www.filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=942&catid=25&lang=sr&Itemid=217

Отворен је књижевни конкурс за најбољу кратку причу, есеј или песму на шпанском језику, који реализује Ибероамерички центар на Филозофском факултету у Новом Саду и Удружење професора шпанског језика Србије (АПЕС). Рок за слање радова је 1. март 2021. године.

Информације и пријаве: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Književni konkurs CIBAM i APES page 001Književni konkurs CIBAM i APES page 002

Филолошко-уметнички факултет прикључује се хуманитарној акцији За Мињину шансу. Уз доказ о послатој поруци 845 на 3030 можете изабрати једну од књига са списка.
 
Зборници радова:
1.  Курс опште лингвистике
2.  Протестантизам: књижевност, култура
3.  Вуков српски рјечник и 200 година савременог српског језика
4.  Гробља: књижевно-културна материјализација смрти
5. Бебе
6.  Америка
 
Монографије:
1. Славица Гароња Радованац, Жена и идеологија у српској књижевности
2. Татјана Јовановић, Књиженствени град – Конституисање женског канона у српској прози 1990-2010.
3. Малиша Станојевић, Читање поезије
4. Милка Николић, Поредбено-начинске конструкције у српском језику
5. Владимир Поломац, Језик повеља и писама Српске деспотовине
6. Никола Рамић, Дијалекатска ријеч
7. Никола Бубања, Други простори Изгубљеног раја Џона Милтона
8. Katarina Melić, La scène de Clio – L'Histoire ou les stratégies fictionnelles de Milan Kundera
9. Марина Петровић Јилих, Сви смо били текст... Садашње стање у институционализованој настави књижевности у Србији
10. Биљана Влашковић Илић, Историја за живот: случај Бернарда Шоа
11. Томислав Павловић, Роберт Грејвз између историје и мита
12. Александра Шуваковић, Учење два страна језика у раном узрасту
 
Песничке збирке
1. Ave Maria, Драган Бошковић
2. Uristen, Драган Бошковић
 
Доказ о уплати (скриншот СМС-а) послати на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 
 

Обавештавамо све запослене и студенте да се настава на свим нивоима студија и студијским програмима наставља у онлајн режиму према Одлуци Деканског колегијума бр. 01-3732 од 17.11.2020. до краја децембра, са могућношћу поновног разматрања ове одлуке 14.12.2020. године.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ПОЗИВА талентоване младе истраживаче-студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

Кроз овај позив укључиће се до 100 младих истраживача, од којих ће се до 20 младих истраживача из области уметности укључити у акредитоване научноистраживачке организације из области уметности.

На овај позив пријављују се млади истраживачи који имају титулу дипломирани-мастер и први пут уписану прву годину докторских академских студија за школску 2020/2021. годину на акредитованој високошколској установи у Републици Србији.

Текст Позива са обрасцем Пријаве преузимају се на сајту Министарства: www.mpn.gov.rs, у којима су наведени услови учешћа, начин пријаве, као и потребна документација.

 Рок за подношење пријаве је 28. децембар 2020. године

Четврти позив талентованим младим истраживачима