Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

ЕУ инфо мрежа 18. фебруара 2021. године расписаће тематски, уметнички конкурс за достављање предлога ангажованих и интерактивних уметничких инсталација на тему ,,Европа је овде”. Овај уметнички наградни конкурс као и три најбоља предлога биће део кампање коју спроводи Делегација Европске уније у Србији поводом обележавања Дана Европе у мају 2021. године. Уметнички конкурс има за циљ да пружи подршку младм и талентованим уметницима, да промовише њихов ауторски рад, али и европске вредности. Три предлога која ће одабрати стручни жири биће изложена у јавном простору у Београду, Нишу и Новом Саду на Дан Европе, 8. или 9. маја 2021. године, у склопу манифестације обележавања Дана Европе у Србији коју организује Делегација Европске уније у Републици Србији.

Конкурс је намењен студентима основних, мастер и докторских студија уметничких академија и факултета (државних или приватних), који могу да се пријаве као тим (два студента најмање у тиму). Сви пријављени потребно је да имају одабраног ментора - професора са уметничке академије/факултета. Није обавезно да студенти једног тима буду у истој класи на истом факултету.

Предлог уметничке инсталације треба да буде ангажовани уметнички рад или уметничко дело, 3Д интерактивна инсталација у простору, која комуницира тему конкурса путем следећих медија: мултимедија, скулптура, реадy-маде објеката и слично. Значајно је имати у виду да ће рад бити изложен на отвореном, односно у јавном простору, те мора бити јасно видљив и уочљив са даљине, те да кроз употребу тог простора и наратива комуницира са публиком, и да активно укључује јавност у симболичко значење инсталације. Основни критеријум за одабир рада је одговор на тему „Европа је овде“.

Предлог уметничког рада којим се конкурише на конкурс ,,Европа је овде” не сме бити претходно објављиван, излаган, или пријављиван на друга такмичења/конкурсе.

Награда/буџет од 5,000 евра (нето) предвиђена је за креативни концепт, припрему, креирање и продукцију, односно, реализацију уметничке инсталације, њено постављање (у логистичком смислу) у једном од три наведена града, 8. и/или 9. маја 2021. године, као и надокнаду за ауторе, а биће исплаћена на основу Уговора о ауторском делу.

Након избора најбољих радова, аутори цће блиско сарађивати са ЕУИНФОНЕТ тимом који ће пратити динамику продукције/реализације инсталације и испуњење задатог рока за њено постављање и излагање.

Наградни конкурс ,,Европа је овде” за младе уметнике трајаће до 12. марта. Све информације и услови конкурса биће доступни 18. фебруара 2021. године на www.europa.rs

Уметничке инсталације ће остати у власништву Делегације Европске уније у Србији. Ауторима ће бити омогућено да позајме рад уз сагласност и образложење, али не ради учешћа на другим такмичењима и конкурсима.

Овим конкурсом жеља нам је да на креативан и интерактиван начин, кроз савремене уметничке праксе пренесемо поруку Дана Европе, али и да истовремено пружимо финансијску подршку младим уметницима у Србији и промовишемо њихов ауторски рад.

Контакт за додатна питања и информације у вези конкурса слати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

У уторак 23.02.2021. године у 19.00 часова у Студентском културном центру Крагујевац биће отворена изложба графике Иване Јанковић, сарадника у настави Филолошко-уметничког факултета. Изложбу графикe под називом Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке ... отвориће историчарка умeтности др Јасмина Ћирић, доцент на Филолошко-уметничком факултету.  

Ивана Јанковић рођена је 1996. године у Крагујевцу. Студијски програм Графички дизајн завршила је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Ради на истом факултету као сарадник у настави на предметима из уже уметничке области Графика и графичке технике. Излагала је на петнаест групних изложби. Добитница је Похвале на XX Бијеналу студентске графике Србије, Дом културе „Студентски град“, Нови Београд.
Изложбом Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке… завршава мастер студије на ФИЛУМ-у, на студијском програму Ликовне уметности, модул Графика.

 

Изложба ће бити отворена до 8. марта 2021.

I Jankovic 06I Jankovic 05

Премијера представе „Да се ја питам”, новооснованог ансамбла „Бард Театар“ биће изведена у Књажевско-српском театру, у недељу, 28. фебруара. Првобитно је премијера била најављена за 7. децембар, али је због погоршања епидемиолошких мера одложена.

Овај комад говори о одрастању и сазревању, оствареним и неоствареним љубавима, пријатељству, верности, односу са родитељима – то је прича о младим Крагујевчанима и њиховом граду.

Главне улоге поверене су младим глумцима Алекси Могићу, Александри Стаменковић, Анастасији Ђорђевић, Данијели Лукић, Емилији Михаиловић, Емилији Сантрач, Невени Терзић, Николини Николић и Филипи Ђурић, а у комади играју и Марија Ракочевић, Милица Реџић Вулевић, Ненад Вулевић и Никола Милојевић.

Представу је по тексту Ненада Вулевића режирао Чедомир Штајн. Костимограф је Лила Вуковић, сценографију представе потписује Јована Живановић, а композитор је Драгослав Танасковић, Трнда. Фотограф и сниматељ је Ненад Борисављевић.

Овај пројекат је финансијски подржао град Крагујевац, у организацији ДКРЦ „Супермама”.

Глумци који су успешно прошли аудицију у септембру прошле године, кроз рад са професионалним глумцима упознали су драмску литературу, технике глуме, понашање на сцени, а до краја процеса имали су прилику да раде са професионалним костимографом, сценографом, композитором и другим позоришним радницима, где су могли да прате низ и хармонију креирања једне позоришне приче.

Кроз рад на стварању позоришне представе, полазници су учили и усвојили елементе позоришног и глумачког језика (дикција, сценски покрет, техника гласа, пантомима, плес), а прошли су и кроз све фазе тог процеса активно учествујући у изради представе „Да се ја питам”.

Бард Театар је независна позоришна сцена за децу и младе и са децом и младима која је формирана у оквиру ДКРЦ „Супермама”. Под овим именом постоји од 2020.године, иако су на крагујевачкој позоришној сцени присутни од 2012. године.

Бард Театар је позориште које едукује кроз радионице и трибине, кроз радионичарски рад представљајући методе савладавања свих техника једног позоришног процеса. Професионални глумци и глумци аматери свих узраста су равноправни чланови Бард Театара, а основни циљ да сва деца и млади трајно приволе позоришну уметност.

Број места је ограничен, због седења на прописној дистанци, а сваки посетилац ће морати да има заштитну маску. Карте можете резервисати на број 063 626 619.

Plakat Da se ja pitam 2

 

Први Онлајн студентски сајам: упознајте француске универзитете одржаће се у среду 17. фебруара 2021. од 10.00 до 18.00 часова на платформи www.studentskisajam.rs. Овај сајам плод је сарадње са Campus France, француском агенцијом која се бави промоцијом француског високог школства, мобилношћу и пријемом иностраних студената и одржава се у оквиру традиционалне манифестације Tournée des Balkans која је почела у Софији новембра 2020. а завршава се у Београду.

Сајам ће окупити представнике француских универзитета и престижних школа попут: Sciences-PO, Ecole Polytechnique, INSA из Лиона, EDHEC-a, SKEMA Business School, Grenoble Ecole de management, Универзитета Лион 1, Универзитета Тулуз 2, Универзитета у Руану, Бордоу, Монпељеу, Поатјеу, филмске школе EICAR, мреже државних бизнис школа IAE, Института Вател и Пол Бокиз за хотелијерство, ресторатерство и гастрономију, Институт Mines Télécom за рударство и телекомуникације, IMT Atlantique, Ecole des Mines de Nancy и бројне друге школе као и представнике Фондације Темпус Еразмус + и руководиоце франкофоних студијских програма у Србији и на Балкану.

Студенти и средњошколци као и њихови родитељи моћи ће да присуствују вебинарима и непосредно ступају у контакт са представницима француских високшколских установа.

Искористите овај незаобилазан догађај како бисте се добро припремили за универзитетску 2021-2022. годину  RendezVousEnFrance ️

Регистрација је обавезна

Више информација о догађају, као и детаљан програм можете наћи на сајту Француског института у Србији.

Догађај је најављен и на:
http://bit.ly/3abAV0r,
https://bit.ly/2OAGa1v и https://bit.ly/3jUrfuF.

 

StudentskiSajam site 720x400

Обавештавамо запослене и студенте Филолошко-уметничког факултета да се, према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, државни празник Републике Србије Сретење, Дан државности, празнује 15. и 16. фебруара 2021.  Понедељак и уторак су нерадни дани, а први радни дан је среда, 17. фебруар. 

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета организује наградни конкурс ПоеФоФил 2021. за најбољи превод песме, за најбољу фотографију на задату тему, као и за најбољи краткометражни филм снимљен смартфоном. Конкурс се организује искључиво за студенте свих нивоа студија француског језика и књижевности на територији Републике Србије. 

Материјали се могу послати најкасније до 10. марта 2021. године у поноћ.

FLAJER KONKURSA PoeFoFil 2021francuski

Правила такмичења конкурса ПоеФоФил 2021. – за све 3 категорије преузети ОВДЕ.

Пријава на конкурс ПоеФоФил 2021. – за све 3 категорије преузети ОВДЕ.

Само такмичење из превода конкурса ПоеФоФил 2021. – песму преузети ОВДЕ.

Отворен је нови конкурс за пети број стручног часописа студената друштвено-хуманистичких наука и уметности Политеума. Радове могу слати студенти са основних, мастер и специјалистичких програма иновација знања. 
Часопис излази два пута годиншње, а издаје га студентска организација Српски политички форум са Факултета политичких наука. Издавање часописа омогућила је фондација ,,Заједно за младе - проф. др Даница Грујичић".
Конкурс се отвара већ трећу годину заредом  и до сада је објављено преко 45 студентских радова.
Конкурс трајати до 1. априла 2021. године и радови се могу слати на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
За све додатне информације, студенти се могу обратити путем имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Обавештења се могу пратити и на сајту www.casopispoliteuma.wordpress.com и путем друштвених мрежа инстаграм (@spf_fpn) или фејсбука (@spffpn).

XIII научни скуп младих филолога Савремена проучавања језика и књижевности биће одржан 10. априла 2021. године, у организацији Филолошко-уметничког факултета, електронским путем, уз помоћ платформе Google Meet, у две секције (језичка и књижевна). Све потребне информације можете пронаћи на званичној интернет страници скупа.

Обавештавају се студенти мастер студија на Катедри за англистику да је MIND групација (Milanović Industries Group), у оквиру компаније AMM Manufacturing, упутила допис за обављање стручне праксе у њиховој компанији у виду обуке запослених. Више детаља о понуди можете пронаћи у допису, а сви заинтересовани студенти се позивају да до 08.02.2021. доставе своје биографије на адресу  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (са назнаком ,,за стручну праксу").

Допис