Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Изложба ,,Фокус на модернизам + Периферни модернизам” биће постављена у Загребу, у Орис кући архитектуре од 2. до 5. децембра 2020. године, у организацији Бацача Сјенки и ауторству ДаНС – Друштва архитеката Новог Сада, Центра за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма – УРБАНИУМ и Реље Иванића. 
Ова двојна изложба део је пројекта ,,Паметнији град” удружења Бацачи Сјенки. Аутори концепта и кустоси изложбе Фокус на Модернизам су Реља Иванић и ДаНС / Александар Беде, Андреј Стреховец, Слободан Јовић, Драгана Константиновић и Маја Момиров. Аутори концепта и кустоси изложбе Периферни Модернизам: УРБАНИУМ / Наталија Богдановић, Алекса Ђурић, Марија Симовић, Петар Симовић и Реља Иванић.

Фокусирајући се на период од касних 1940-их па све до 1980-их, на изложби моћи ће се видети она модернистичка остварења која су суделовала у развоју тадашњих архитектонских трендова у свету, а која до сада нису била предмет подробнијег и помнијег истраживања.

Аутори изложбе желе освестити публику о изгледу упечатљивих зграда савремене баштине пре свега Новог Сада и Крагујевца, а уједно и покренути другачији однос према овој баштини која се често заборавља. Циљ изложбе и истраживања је у будућности укључити и друга мања места с њиховим деривацијама југославенског социјалистичког модернизма.

 

Изложба ће бити отворена у среду, 2.децембра у 18.00 часова (онлајн од 18.30 ч)

Отварање изложбе може се пратити онлајн преко линка платформе zoom, као и на фејсбук страници удружења Бацачи Сјенки.

Izlozba Fokus plus Periferni modernizam cover