Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Најпрестижнија награда која се додељује студентима за семинарске или дипломске радове из домена књижевних изучавања  Бранкова награда Матице српске припала је ове године студенту србистике Филолошко-уметничког факултета Николи Пеулићу за рад Бестијаријум у Роману о Лондону Милоша Црњанског. Награђени рад део је мастер рада, који је Никола Пеулић одбранио 2019. године на ФИЛУМ-у под менторством проф. др Часлава Николића. 

Одлуку о награди доносио је жири у саставу: проф. др Војислав Јелић, председник, проф. др Драгана Вукићевић, проф. др Владимир Гвозден, доц др Невена Варница и доц. др Наташа Половина. Свечано уручење награда обавиће се 2. јула 2020. у Салону Матице српске.

Награда у Бранкову част

Поводом стогодишњице смрти песника Бранка Радичевића на седници Управног одбора 17. октобра 1948. Матица српска установила је Бранкову награду. Од тада, Матица сваке године додељује награде за најбоље радове из области књижевности студентима за семинарске и дипломске радове написане током редовних студија, као и за мастер радове писане или преведене на српски језик. Предмети радова могу бити из историје и савремене српске књижевности и из других литература света, као и из круга теоријских питања литературе.