Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетили су у суботу, 13. јуна 2020. године Факултет инжењерских наука у Крагујевцу у коме ради Центар за биоинжењеринг. Догађају је присуствовао и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, декан факултета проф. др Добрица Миловановић и запослени упознали су председницу Владе и министра са радом центра и оствареним резултатима на међународним и домаћим пројектима из области биоинжењеринга. Сарадници Центра су у време епидемије Ковида-19 учествовали на изради више од 10.000 визира за медицинске раднике. На овом месту почело је и развијање респиратора направљеног 3Д штампачима и ласерима.

Премијерка Ана Брнабић је оценила да ће Крагујевац бити место у коме ће се радити на развоју технологија.

,,Ми смо се трудили око 18 месеци да уведемо мастер 4.0 и то је била потпуна промена у начину рада наших факултетa", рекла је она. Министар Шарчевић и председница Владе обишли су и ректорат Универзитета у Крагујевцу где је одржана и презентација мастер програма 4.0.

Министар је рекао да Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради на Стратегију образовања до 2030. године.

,,Универзитет у Крагујевцу представља једну од најбољих високошколских установа не само у земљи, већ и региону и добру позицију има и на светској и европској универзитетској мапи, казао је он и додао да ће министарство радити на инфраструктури у области образовања."

Он је оценио да ће најзначајнија инвестиција бити изградња зграде Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу (ФИЛУМ).

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић истакао је да је та институција добро повезана са привредом.

,,О томе сведоче одлични резултати у привреди, рекао је он и додао да ће осим у мастер програму 4.0 крагујевачки Универзитет учествовати и на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а који се односи на креативну индустрију." 

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја