Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

ФИЛУМ ансамбл, сачињен од врсних студената Одсека за музику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, наступиће 11. маја на Међународном фестивалу за савремену музику Nowa muzyka” у Бидгошћу.
Ансамбл је освојио прошле године на Међународном такмичењу „Muzyčne impresje у пољском граду Бидгошћу главну награду – Награду Министарства културе Републике Пољске – као и Награду за најбоље изведено дело пољског композитора, чиме је овај ансамбл постао апсолутни победник тог такмичења. То је био први пут да је један камерни ансамбл студената из Србије освојио тако значајне награде на међународним такмичењима изван региона.

Ансамбл ће на јединствен начин представити своје високо музичко умеће, затим стручност и преданост својих професора на ФИЛУМ-у, али и српско музичко стваралаштво, односно врхунске домете српске музике и уметности, изводећи дела неких од наших најзначајнијих и најоригиналнијих композитора – Љубице Марић, Душана Радића и Исидоре Жебељан – као и дела сјајних композитора млађе генерације – Владимира Трмчића и Драшка Аџића, који је специјално за ту прилику за чланове ФИЛУМ ансамбла компоновао ново дело, чија ће светска премијера бити одржана на концерту 11. маја у Бидгошћу.
Осим концерта, ментор ФИЛУМ ансамбла, проф. др Борислав Чичовачки током фестивала одржаће предавање о новој српској музици.

32169885 2152374331660465 3770181189315330048 o