Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Након успешно одржане изложбе под називом Паралелне реалности: Савремене архитектуре становања у Крагујевцу, Студио Симовић и УРЕД одржаће панел-дискусију на тему стамбене архитектонске праксе у Крагујевцу у Културном центру УММУС у Улици цара Лазара 3, 11. октобра у 19 часова. Модератор дискусије је архитекта Наталија Богдановић, доцент.
Тематизована питањем архитектуре као савезника узорне културе становања, идеја изложбе је да анализира, преиспита и ревидира постојећу стамбену праксу уз помоћ пројеката и реализација ових архитектонских тимова. Овогодишњи, 39. Салон архитектуре у Београду, на којем је Награда за архитектуру отишла у руке архитектонског пара Симовић за изведени стамбени објекат у Крагујевцу, иницијални је повод за организовање овакве изложбе, али овога пута на локалном тлу.
Отварање питања значаја архитектуре у контексту у којем настаје има за циљ размену стручног и искуственог мишљења који ће довести до бољег разумевања и унапређења квалитета стамбеног простора. Имајући у виду конкретан друштвено-економски и културолошки контекст, говори(ће) се о начину пројектовања вишепородичних (и једнопородичних) стамбених објеката у Крагујевцу, о структури стамбеног простора, односу према суседима и уличној регулацији, формирању и функцији приземља, решавању улаза у објекат, примени материјала, обликовању фасаде, и другим блиским темама. Приказани пројекти треба да укажу на проблеме, ограничења и грешке, али и да понуде решења, алтернативу и разумевање, како би подигли свест о простору који градимо и у којем станујемо.
Постављају се питања: шта се гради, за кога се гради и како се живи у изграђеном.
Стамбена архитектура је на лимесу између архитектуре и урбанизма, а специјално у ужим и густо грађеним градским језгрима који, као што је то случај у Крагујевцу, доживљавају трансформацију. Овом изложбом се питамо да ли је вишепородична стамбена архитектура искључиво намењена за конзумирање од стране станара или за визуелну допуну и комуникацију са уличним фронтом, пролазницима, ширим урбаним ткивом.

rsz 22382122 1257863377651219 6701487744510060836 o