Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању Елојзе Амарал под називом ,,Жеља за повезивањем: увод у музичко кустоство” које ће се одржати 1. новембра 2022. године у Галерији Библиотеке Економског факултета од 14.30 сати.

Студенти и наставници Филолошко-уметничког факултета имаће прилику да чују предавање из области кустоства у музици Елојзе Амарал, пијанисте, уметник-истраживача и кустоса, са Краљевског конзерваторијума у Хагу, а које се одржава у оквиру пројекта ДЕМУСИС.


О теми:

Концерт никад није само неутрални оквир за музику. Напротив, контекст музичког извођења, видови присуства и укључивања публике, програмске текстови и књижице – све су то елементи који утичу на извођење и слушање на изузетне начине. Свесни тога, многи музичари данас размишљају о овим елементима као делу њихове уметничке праксе, истражујући их како би привукли нову публику и понудили нова музичка искуства.
У свом предавању, Елојза Амарал ће приказати неке од најпривлачнијих примера музичког кустоства, како историјских тако и савремених, позивајући учеснике да поделе сопствена искуства.
Предавање је инспирисано истоименим радом објављеним 2020.

Елојза Амарал (Heloisa Amaral) је пијаниста, уметник-истраживач и кустос. Члан је дуа Hellqvist/Amaral и ансамбла „neoN“, а сарађивала је и са композиторима попут Џоане Бејли, Сајмоном Стин-Андерсеном, Јоханесом Крајдлером, Филом Ниблоком, Хелмутом Лахенманом, Наташом Барет, Јаном Ст. Вернером, Марином Росенфелд и Кетрин Ламб.
Поред рада као кустос Центра за нову музику Ny Musikk у Ослу и програма Ултима Академије у оквиру Ултима фестивала у Ослу до 2015. године, била је ангажована као саветник истраживачког пројекта „Дефрагментација – кустоство савремене музике“, уз држање радионица о кустоству и техникама давања фидбека за менторе и студенте Летње школе за нову музику у Дармштату, Вишем мастеру за савремену музику у Генту, Орфеус институту и Internationale Ensemble Modern Akademie за савремено музичко извођаштво.
На Краљевском конзерваторијуму у Хагу ангажована је у својству предавача у области уметничких истраживања и кустоским праксама, док такође ради своје докторско истраживања на Универзитету у Лајдену (Холандија).

Добро дошли!