Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Изложба Награда Пиранези 2021 - Међународна архитектонска изложба (Београд, 2022.) отворена je 23. 6. 2022 на Архитектонском факултету, Универзитета у Београду (Булевар краља Александра 73/II, 11000 Београд, Србија) у оквиру манифестације БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре).

Пирански дани архитектуре (ПДА) у сарадњи са Београдском интернационалном недељом архитектуре (БИНА) и Архитектонским факултетом (Универзитет у Београду) представљају Међународну архитектонску изложбу за Награду Пиранеси 2021.
На изложби се приказује поставка у облику 47 реализација архитеката и 34 студенстких пројеката које је номиновало једанаест (11) националних селектора из једанаест (11) европских држава (Аустрија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Чешка, Грчка, Маџарска, Италија, Словачка, Словенија, Србија, Црна Гора), реализованих у последње две године.

Међународни жири је доделио награду, два признања и једно студентско признања Пиранези 2021.
Изложба је била приказана у новембру 2021. године у Пирану и Порторожу и од тада наставља свој пут у 11 земаља учесница.

У овој трећој сезони за Србију на Пиранским данима архитектуре (ПДА), укључена је и српска студенска селекција из Крагујевца, а 2021. године (38. едиција конференције) конференција је проширена и на Црну Гору. Тако се конференција и награда интензивно проширује на регионално подручје где је ово међународно дешавање било присутно од 1983. године. Награда Пиранези додељује се од 1989. у оквиру Пиранских дана архитектуре (ПДА) који је међународни архитектонски догађај са једном од најдужих традиција на свету и дешава сваку претпоследњу суботу у новембру у приморским градовима Пиран и Порторож у Словенији.

У склопу изложбе Катедра за унутрашњу архитектуру учестује са два рада:

Cenceptual design of jewellery store ,,Studio Glina’’ Kragujevac,

Рад представља пројекат настао у склопу предмета Основи пројектовања стилског ентеријера, ак. година 2020/2021. 

Студент: Симона Благојевић

Ментор: др Бојана Пашајлић, доцент

Regeneration of the Urban Zone of Ivo Lole Ribar Street, Kragujevac,

Рад представља пројекат настао у склопу предмета Типологија и ликовни елементи традиционалне архитектуре и Урбани дизајн, ак. година 2020/2021. 

Студент: Магдалена Стојадиновић,

Ментори: др Бојана Пашајлић, доцент и Наталија Богдановић, доцент

Намера конференције је евалуација актуелних архитектонских трендова и презентација најиновативнијих идеја архитектонске и просторске продукције на подручју Средње Европе. Конференција ПДА представља и потиче савремену квалитетну контекстуалну архитектуру и културни диверзитет.

Трајање изложбе предвиђено је за месец дана, до 23. 7. 2022. године.

17 bina program vertikalan en 19 maj min