Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Задовољство нам је да вас позовемо на отварање годишње изложбе студената и наставника Kатедре за унутрашњу архитектуру ,,РЕТРОСПЕКТИВА 20/21" која ће се одржати у Контакт галерији и Галерији СКЦ-а (СКЦ Крагујевац), 29.06.2021. године у 20 часова. 

,,Пројекат Ретроспектива 20/21 представља селекцију радова професора и студената са Катедре за унутрашњу архитектуру на Филолошко-уметничком факултету, Универзитета у Крагујевцу насталих у временском оквиру академске 2020/2021. године.

У склопу изложбе Ретроспектива 20/21 први пут ће бити представљен заједнички пројекат групе професора у саставу: др ум. Катарина Лончаревић, Јелена Рувидић, Наталија Богдановић и др Бојана Пашајлић и студената II, III и IV године (Симона Благојевић, Маша Миленковић, Ивана Милојевић, Ксенија Зечевић, Анђела Хаџић, Анђела Десивојевић, Невена Пантелић, Александар Ђукић и Елена Пајкић) који су радили на решењу и реализацији два спојена пројекта у једну аутентичну целину под називом Излажи, не одлажи /Open-space Learning, Учионица на отвореном. Наведени пројекат односи се на просторну структуру изложбених паноа са позицијама за рад, а подржан је од стране организације Млади су закон као резултат конкурса Шта нам тешко.

Панои уједно представљају и пројекат кроз који су студенти под менторством професора имали увид потпуног процеса од идеје до реализације. На овим паноима биће изложени студентски радови који као такви приказају практичну намену пројекта и јединствен елемент који су студенти креирали за сопствене намене.

Овакав концепт излагања и рада осмишљен је првенствено као одговор студената на проблем недостатка простора за рад и излагање који се намеће кроз ширу слику проблема ФИЛУМ-а као подстанара. Са друге стране, оваква структура даје одговор и на садашњу епидемиолошку ситуацију због које просторна композиција као што су пројектовани панои може да функционише на било којем отвореном простору у урбаној структури града или ван ње.

Симбиоза представљених пројеката професора са Kатедре за унутрашњу архитектуру (како изведених тако и оних који су на нивоу идејних решења) кроз различитост обрађиваних тема даје целовит приказ савремене пројектантске праксе у ентеријеру и архитектури уопште."

 Др Бојана Пашајлић  

Наставници Катедре за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу:

 Др ум. Катарина Лончаревић,
Др Јелена В. Атанасијевић,
Јелена Рувидић,
Др ум. Ивана Павловић,
Мр Сања Дрвеница,
Наталија Богдановић,
Мр Небојша Савовић Нес,
Др Бојана Пашајлић.

RETROSPEKTIVA 20 21

Изложба ће бити отворена две седмице. 

Филипу Мисити, доценту на Филолошко-уметничком факултету, додељена је прва награда на конкурсу „Мала графика – Нови Сад 2021“ за графику „Систем ћелија увезаних унутар Ћелија увезаних унутар ћелија увезаних“.

У понедељак, 14. јуна 2021. године, у Галерији „Ла Виста“ у Новом Саду, свечано је отворена ликовна изложба уметничке графике под називом „Мала графика – Нови Сад 2021.“Новосадска публика имала је прилику да види смотру графичких радова селектованих на истоименом ликовном конкурсу и сазна имена аутора најбољих остварења на пољу ликовне графике малог формата.

Жири за доделу награда на конкурсу „Мала графика – Нови Сад 2021.“, који су чинили графичари мр Данило Вуксановић (председник жирија), др Снежана Петровић и мр Јасна Гулан Ружић, једногласно је доделио прву награду Филипу Мисити из Крагујевца за графику „Систем ћелија увезаних унутар Ћелија увезаних унутар ћелија увезаних“ у техници спуштени ниво, висока / дубока штампа (18 x 17 цм) из 2021. године.

 „Првонаграђену графику карактеришу сведени облици једноставног записа које нам сугеришу бескрајни свет микрокосмоса. Посебност овог графичког листа је у вешто изведеном технолошком поступку комбиновањем два различита начина штампе. Аутор обликује ликовне форме користећи процес спуштања нивоа графичке матрице у дубокој штампи. Линија као елемент који одваја површине остварена је трагом боје заостале у рубовима спуштених нивоа. Првонаграђено дело представља одличан пример добро осмишљеног и квалитетно изведеног графичког листа.“, наводи се у образложењу жирија.

На конкурсу су право учешћа имали сви ликовни ствараоци из Републике Србије са радовима насталим у последње три године, отиснутим на формату папиру не већем од 18 x 18 цм, у којима се реализује оригинална уметничка графика у техникама високе, дубоке и равне штампе (акватинта, бакропис, бакрорез, сува игла, мецотинта, литографија, алграфија, линорез, дрворез, линогравура, колаграфија, ситоштампа као и комбинације истих) као и дигитални принт.

Изложба је отворена до 27. јуна 2021. године у Галерији „Ла Виста” у Новом Саду (Мите Ружића 2).

unnamed филип мисита  logo MALA GRAFIKA NS 2021

 

EASA *(European Architecture Students’ Assembly / Evropska Asocijacija Studenata Arhitekture)  позива све заинтересоване потенцијалне туторе да предложе идеју за радионице које ће бити реализоване у оквиру ЕASA Reality скупа у Крагујевцу. 

Главни догађај ове организације је годишњи скуп који се одвија током две недеље лета, сваке године у другој држави, а некадашњи учесници их сматрају најинтензивнијим двонедељним искуством. Скуп је фокусиран на радионице, које узимају већину времена, а програм скупа је испуњен предавањима професионалаца из различитих области, а везаних за тему скупа. Изложбе, отворене дискусије, једнодневне радионице и спонтани перформанси даље истражују питања постављена током ове две недеље. 

Овај скуп се ове године одржава у првој недељи августа на ,,Кнежевом арсеналу", а позив се упућује потенцијалним туторима да предложе радионицу. 

Више информације можете наћи у Позиву као и у званичној брошури Workshop Pack.

Рок за пријаву је 15. јун 2021. године у 23.59 часова (GMT+2).

Радионицу можете пријавити попуњавањем Google форме.

 

00 Naslovna

Изложба Подстанари биће отворена у Галерији Дома културе Студентски град, Нови Београд, у четвртак 10. јуна 2021. године у 19 сати. Овај пројекат у потпуности је проткан хумором јер аутори на духовит начин посматрачу приближавају сопствено искуство студирања које је, поред свих уобичајених студентских брига и изазова, обележено и дугогодишњим нерешивим проблемом Филолошко-умтничког факултета - непостојањем сопствене зграде.

Уметнички пројекат Подстанари реализован је током академске 2018/19. године у оквиру редовне наставе на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, студијски програм Графички дизајн, предмет Графичке комуникације 2, код наставника доцента мр Ирене Кнежевић.

Духовито, ведро, на тренутке горко и иронично, студенти – Подстанари посматрачима приближавају сопствено искуство студирања које је поред свих уобичајених студентских брига и изазова, обележено и дугогодишњим нерешивим проблемом Филолошко-уметничког факултета – непостојањем сопствене зграде. Различити изнајмљени простори у скоро свим деловима града, уклапање сатнице, журба и јурњава, њихова су свакодневица. Кроз стилизоване форме, илустрације, анимацију, стриповски представљене анегдоте, Подстанари су успешно искористили „хумор као средство за стварање атмосфере поверења, добре воље, искреног заједништва, и као прави оквир ума усмерен ка идеји или производу“. Мапирајући проблем, свесни да моћ да се он реши лежи негде другде, студенти су пронашли начин да каналишу свој бунт и да визуелним дискурсом отворе питања која се тичу образовног система, културе али и општег стања у друштву. Елементе визуелних комуникација – пиктограме, стилизоване форме, симболе – аутори су, иако различитих сензибилитета, вешто инкорпорирали у јединствену целину надилазећи њихову примарну функцију. Служећи се универзалним језиком створили су уређен систем знакова који окупирају посматрачеву пажњу допуштајући му да заузме позицију активног учесника.

 

Аутори изложбе: Милош Ђорђевић, Ивана Јанковић, Јована Јовановић, Милан Максимовић, Јелена Маринковић, Марија Милић, Јована Милојевић, Јасмина Шућур, Ива Витошевић, Сара Вранић, Теодора Здравковић

Podstanari

 

Филолошко-уметнички факултет у сарадњи са градом Крагујевац учествовао је на дигиталној изложби под називом ApART Together - Separately and yet together  по позиву града пријатеља Инголштата. Циљ ове изложбе је да покаже да је уметност са својим универзалним језиком одувек имала способност да окупља људе широм света, као и да представи међународне везе и пријатељства овог баварског града и његових партнерских градова.

Студенти Одсека за примењену и ликовну уметност ФИЛУМ-а представили су се својим радовима које можете погледати путем линка

                Ивана Милосављевић                                     Никола Милошевић                                            Дуња Станојевић

3052 5621 1 g3052 5618 1 g           3052 5614 1 g

Целу изложбу можете погледати на сајту града Инголштата. 

 

Ingolstadt