Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У Универзитетској галерији данас, 9. новембар 2021. у 13 сати одржава се Стручни панел – резултати истраживања на пројекту Арсенал-
Индустријско наслеђе.

 

 

 

Panel GU Arsenal min

Рад студенткиње Милицe Радуновић на пројекту „Арсенал“ прошао је селекцију за 30. Међународни салон урбанизма и биће изложен на Салону у Нишу од 8. до 13. новембра 2021. године.
Студенткиња Милица Радуновић је на IV години ОАС Унутрашње архитектуре урадила пројекат редизајна индустријског комплекса „Арсенал“ кроз три значајна предмета из области архитектуре-ентеријера и урбанизма, са циљем реанимације просторних потцелина, пренамене простора у нове атрактивне локације, уз задржавање постојеће просторне структуре и уз поштовање свих параметара „заштите објеката и амбијената“ комплекса. Ентеријерске и просторне интервенције дефинисане су у складу са постојећим габаритима и задатим параметрима локације. Формирана је нова просторна структура кроз различите флуидне архитектонске и амбијенталне потцелине које су повезале постојеће габарите са новим ефемерним просторним структурама урбанистичких подсклопова комплекса. Студенти
су радом на овом пројекту успели да повежу различите категорије проблема и да реализују, кроз пројектну документацију реалистична и оптимизујућа решења атрактивног и посебно захтевног комплекса Арсенала.

Студент : Милица Радуновић
Ментори: др Јелена В. Атанасијевић, др ум. Ивана Павловић, мр Сања Дрвеница

Arsenal Milica Radunovic 18 x 12 CMYK 300DPI 1

Изложба радова награђених аутора на XX Бијеналу студентске графике Србије биће отворена у Галерији Дома културе Студентски град, Нови Београд, у четвртак 14. октобра 2021. године у 19 сати.

На XX Бијеналу студентске графике Србије, одржаном у Дому културе „Студентски град“ у фебруару ове године, јавност је имала прилику да се упозна са радовима  92 студената са шест уметничких академија из Србије (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Звечан). Том приликом додељене су равноправне награде ауторима најбољих радова по мишљењу жирија. Групна изложба награђених аутора представља најновије радове шест млада аутора и пружа увид у њихово разноврсно стваралаштво.

Дом културе „Студентски град“ од 1981. приређује Бијенале студентске графике. Многи, а нарочито награђени учесници досадашњих бијенала, имају истакнута места на савременој уметничкој сцени, како код нас тако и иностранству.

Излажу: Ивана Милосављевић (Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац), Невена Остојић (Факултет ликовних уметности, Београд), Дуња Станојевић  (Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац), Анђела Јордановић (Факултет уметности, Звечан), Маја Урошевић (Факултет ликовних уметности, Београд), Никола Милошевић (Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац).

9. међународна изложба „ON ARCHITECTURE FACING THE FUTURE-NEW CHALLENGES” у организацији  Асоцијације за развој одрживе урбане заједнице – STRAND, биће отворена 1-12. децембра 2021. године у Галерији науке и технике САНУ у Београду.

Интердисциплинарна међународна изложба надовезује се на истоимену конференцију и део је програмске целине ,,О архитектури”. Главна тема следи концепт који је развијан и реализован девет година, на претходним конференцијама, а тиче се мултидисциплинарног приступа архитектури те проширивања истраживања и значаја разумевања архитектуре. Циљ је сагледавање позиције и улоге архитектуре и урбаног дизајна, као и допринос уметности и науке, кроз анализу добрих примера који унапређују живот у граду као основног артефакта урбане структуре градова.

Теме конференције су и теме изложбе: Феноменологија архитектуре, Изазови у архитектури и урбаном дизајну, Технологија и архитектура, Архитектура и уметност, Нове медијске уметности, Рачунарски дизајн и архитектура.

Панел под називом: EXHIBIT, DO NOT PROCRASTINATE + OUTDOOR CLASSROOM – A MULTIFUNCTIONAL WORK / EXHIBITION STATION продукт је  колаборације студената и наставника студијског програма Унутрашња архитектура на овогодишњој изложби. 

Излагачи: Катарина Лончаревић, Наталија Богдановић, Јелена Рувидић, Бојана Пашајлић, Анђела Десивојевић, Александар Ђукић, Елена Пајкић, Невена Пантелић, Анђела Хаџић, Виктор Веселиновић, Ивана Милојевић, Ксенија Зечевић, Маша Миленковић, Симона Благојевић.

На конкурсу за пети стручни часопис студената друштвено-хуманистичких наука и уметности Политеума, који се издаје од стране студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука, одабран је и публикован рад под насловом ,,Сагледавање иностраних друштвеним фактора на елементе архитектуре и програм хотела Гранд Гушић", мастер студенткиње Катедре за унутрашњу архитектуру Невене Ристић под менторством др Бојане Пашајлић.
Приступ раду омогућен је преко линка.