Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
  • Upis na Osnovne akademske studije 2024/25.
  • Koncertna sezona FILUM-a 2023/24.

У претходној недељи Филолошко-уметнички факултет представио се на два сајма образовања, у Чачку и у Рачи Крагујевачкој.
На сајму образовања „Индекс 2018” у Чачку, који сваке године организује Туристичка организација Чачка, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Националном службом запошљавања – филијала Чачак, представиле су се 43 високошколске установе, међу којима су били и представници ФИЛУМ-а. Сајам је посетило више организованих група – ученика средњих школа из Чачка и суседних општина.
Сајам образовања у Рачи одржан је 21. 3. 2018. године у Средњој школи „Ђура Јакшић”, где су ученици, кроз разговор и дељење штампаних материјала, имали прилику да се упознају са студијским програмима које ФИЛУМ реализује у наредној академској години.
На наредном „Сајму образовања, запошљавања, предузетништва и иновација” који се одржава на Шумадија сајму у Крагујевцу 29–30. марта 2018. године Филолошко-уметнички факултет представиће се у оквиру заједничког штанда свих факултета Универзитета у Крагујевцу.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у четвртак 1. марта објавило Позив за талентованe младе истраживаче – студенте докторских академских студија за учешће на научноистраживачким пројектима које реализују акредитоване научноистраживачке организације у текућем циклусу истраживања (до 1000 истраживача).

Право пријављивања на овај позив имају студенти докторских академских студија. При томе су постављена и два додатна критеријума: да кандидат има највише 30 година, односно да је рођен 1988. године или касније, као и да има укупну просечну оцену најмање 9,00 (девет) на претходним нивоима студија (основне и мастер студије). Оваквим начином дефинисања услова се желела постићи изврсност, односно то да се у овом тренутку у систем финансирања укључе најбољи млади истраживачи.

Сагледавањем броја заинтересованих истраживача за укључивање на пројекте који је прикупљен од НИО, евидентно је да постоји одређен број истраживача који не испуњавају горе наведене критеријуме. Стога ће Министарство након детаљне анализе резултата овог позива, у складу са буџетским могућностима, одлучити о позивима који би имали за циљ укључивање и других група истраживача, а које нису обухваћене овим позивом (нпр. студенти докторских студија рођени пре 1988. године, или истраживачи који су у већ завршили докторске студије).

Напомињемо да је одређени број студената докторских студија генерација које су рођене пре 1988. године већ укључен у текући пројектни циклус, и то путем замене истраживача који су одлазили са пројеката.

Министарство за европске интеграције расписало je Kонкурс за најбоље студентске радове о ЕУ. Конкурс је отворен за студенте завршних година основних академских студија (студенти треће и четврте године), као и за студенте мастер академских студија на универзитетима у Републици Србији.

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, и радови који испуне критеријуме, биће објављени у електронском зборнику студентских радова који су пристигли на конкурс.

Рок за слање радова је 16. април 2018. године.

Све информације о Kонкурсу можете да пронађете на линку: http://www.mei.gov.rs/src/vesti/1289/189/335/detaljnije/raspisan-konkurs-za-studentske-radove-o-evropskoj-uniji/

Компанија Manpower Group покренула je програм студентских стипендија под називом „Видимо таленте скривене у вама” са циљем развоја талента код студената државних универзитета на територији Републике Србије.

Циљ програма је финансијска подршка 20 стипендиста различитих факултета, државних универзитета на територији Републике Србије, у распону од 100 до 200 евра месечно, првенствено усмерен на развој талента и вештина сваког појединца. Конкурс је отворен до 31. 3. 2018. године. Више о конкурсу на сајту: www.manpower.rs.

Покренуто је Такмичење за најбољу студентску идеју које се реализује у оквиру Еразмус плус пројекта ИФ4ТМ (Институционални оквир за развој треће мисије на универзитетима у Србији) на седам високошколских институција. Право учешћа на Такмичењу имају студенти основних, мастер и докторских студија Универзитета у Крагујевцу, Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Нишу, Државног универзитета у Новом Пазару, Универзитета Метрополитан у Београду и Високе техничке школе струковних студија у Зрењанину. Пријаве трају до 25. марта.
Конкурс је објављен на сајту Универзитета: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1652, као и на сајту Центра за развој каријере и саветовање студената: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/takmicenje-za-najbolju-studentsku-ideju-u-srbiji-2018.html.

Како би студентима била олакшана пријава, биће организовани инфо дани 7. марта 2018. године, у 12.00 сати, на Факултету инжењерских наука (Мали амфитеатар објекта А), и 9. марта 2018. године, у 12.00 сати, на Економском факултету (сала Е1, приземље). У овим терминима ће детаљно бити објашњена процедура пријаве, који су услови такмичења, како се користи Inno student платформа, какав је календар распореда такмичења, какве обуке очекују студенте, које се награде очекују. Информативним данима присуствоваће и победници претходних такмичења. Учешће можете потврдите једноставном онлајн пријавом на овом линку. Остављена је могућност бирања оба термина. Више информација о информативним данима као и о такмичењу можете добити слањем имејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Више о такмичењу можете сазнати овде.

UKG Poster 25