Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу прославио је 17 година успешног рада. Свечаност која је приређена у Свечаној сали Ректората 3. јуна, отворена је наступом хора ФИЛУМ-а који је извео универзитетску химну. Присутнима се обратио декан Факултета проф. Зоран Комадина, представивши значајна постигнућа сва три одсека у претходној академској години. Свечаној академији присуствовали су градски званичници и представници универзитета. Том приликом ФИЛУМ је угостио хор са Факултета музичке едукације из Бидгошћа (Пољска) са којим је потписан уговор о сарадњи.

 

Универзитет у Крагујевцу је расписао Конкурс за доделу стипендија за постдокторско усавршавање које би се реализовало у школској 2019/2020. години.

Стипендија за постдокторско усавршавање додељује се:

- једном постдокторанду запосленом на факултету у саставу Универзитета у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета у иностранству,
- једном постдокторанду са универзитета из иностранства који би своје усавршавање реализовали на неком од факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

 

Tекст конкурса (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)

Текст конкурса (за постдокторанде из иностранства)

The call (for postdoctoral reseachers from foreign universities)

У ауторству седмочлане групе студената србистике Филолошко-уметничког факултета 31. маја у Универзитетској галерији отворена је изложба уметничких фотографија рађених по мотивима Романа о Лондону Милоша Црњанског, под називом ...Through the dark crystal.... Двадесет фрагментарних кадрова прате тамне слојеве бића, сновидне представе и расплићу нити које чине мрежу загонетки смештених у Роман о Лондону, објашњавају аутори. Иако је у питању самостална, ваннаставна активност, подстицај за изложбу уследио је након заједничког рада на предмету Европски идентитет српске књижевности II проф. др Часлава Николића. Аутори изложбе су: Јасмина Николић, Драгош Главчић, Марица Павловић, Александра Урошевић, Милена Средојевић, Сандра Младеновић, Катарина Сретовић. За израду и обраду фоографија били су задужени: Катарина Васиљевић, Милош Дашић, Марко Стаматовић, Јасмина Шућур, Сара Новаковић, а за body art: Невена Павловић.

Поводом Дана Филолошко-уметничког факултета изложба ће бити постављена у Ректорату Универзитета у Крагујевцу 3. јуна у 12 часова.

Задужбина Андрејевић објавила је 47. Конкурс за објављивање научних монографија насталих на основу докторских дисертација, магистарских теза, специјалистичких радова и научних студија и 22. Конкурс за објављивање монографија насталих на основу мастер радова. Конкурси трају до 1. јула, а конкурсни материјал и више иформација налази се на сајту www.zandrejevic.rs.

Сви запослени млади на почетку својих каријера могу се пријавити за стипендирани десетомесечни боравак и усавршавање на САД универзитетима у току академске 2020/21. године путем Хјуберт Хамфри програма. Конкурс је отворен до 18. јуна 2019. године. 

 

Хјуберт Хамфри програм Државног секретаријата Сједињених Америчких Држава пружа професионалцима из целог света који тек развијају своје каријере и могућност усавршавања кроз боравак и учење на универзитетима широм САД, као и за развијање сарадње са колегама из САД и других земаља.

Конкурс је отворен за држављане Републике Србије који су стално запослени у државном или приватном сектору, са стеченим универзитетским образовањем и добрим знањем енглеског језика. Области које су обухваћене програмом односе се пре свега на одрживи развој, демократију и владавину права и образовање. 

Целокупан текст конкурса са детаљно представљеним и условима и процедуре за пријаву доступан је на сајту Министрства просвете, науке и технолошког развоја (одељак ,,Стипендије страних влада и фондација 2019. године"), а заинтересовани се могу обратити и контакт особи Министарства на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Објављен је конкурс Министарства трговине Народне Републике Кине за целокупне мастер и докторске у тој земљи, намењене запосленима у владином сектору, менаџерском кадру у предузећима и организацијама, као и истакнутим појединцима из високошколских и истраживачких установа. Рок за пријаву је 10. јун 2019. године.

У оквиру програма стипендирају се једногодошње или двогодишње мастер студије, као и трогодишње докторске студије на програмима одређених универзитета у Кини на енглеском језику.

У тренутку пријаве, кандидати морају имати мање од 45 година старости. Пријављивање се врши аплицирањем на одређени факултет а потом и слањем конкурсне документације на адресу: Економско и тговинско одељење Амбасаде Народјне Републике Кине, ул. др Јована Данића 1, 11000 Беогреад, са назнаком MOFCOM  стипендије за 2019. годину."

Детаљни опис свих понуђених факултета, установа, апликационих линкова и потребне документације можете погледати на овом линку.

Листе доступних факултета можете погледати овде и овде.

 

На четвртом Фестивалу хуманистике, културе и уметности (ФЕСК) у конкуренцији 54 издавача вредних књига награда за посебно квалитетно издање научне баштине додељена је књизи „Студенички типик“ Светог Саве и уредницима издања –  др Маји Анђелковић, ванредном професору на ФИЛУМ-у,  и архимандриту др Тихону Ракићевићу. У име издавача и уредника награду је примила проф. др М. Анђелковић. Књига представља спој вредног научног доприноса и фототипског издања које има обележја непролазне вредности. ,,Студенички типик" званично је проглашена монографијом међународног значаја (М12).

nagrada

Универзитет у Крагујевцу ће традиционално обележити Дан словенске писмености програмом у којем учествују наставници и студенти Филолошко-уметничког факултета.

ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

петак, 24. мај 2019.

18.00 часова

Универзитетска галерија

  • Уводна реч

Проф. др Часлав Николић, наставник Филолошко-уметничког факултета

  • Поздравна реч

Проф. др Мирослава Петровић Торгашев, проректор Универзитета у Крагујевцу

  • Хлеб у словенској имагинацији

Александра Матић, асистенткиња Филолошко-уметничког факултета

  • Wisława Szymborska, „Nic dwa razy” (Вислава Шимборска, „Ништа двапут”)

Агата Бјелецка, студенткиња из Пољске

  • Ђакомо Пучини, Боеми, арија „Мими”, 3. чин

Маја Павковић, соло певање (класа: мр Оливер Њего, ванредни професор)

  • Достојевски и словенство

Ђорђе Радовановић, асистент Филолошко-уметничког факултета

  • И реч под грлом пуном снагом испуни се

Поезија Арсенија Тарковског у филму Огледало Андреја Тарковског

  • Где је дом? (поетски фрагменти Романа о Лондону Милоша Црњанског)

Јасмина Николић и Милена Средојевић, студенткиње Филолошко-уметничког факултета

  • Зоран Божанић, Токата

Никола Шаркочевић, хармоника (класа: мр Владимир Благојевић, ванредни професор)

 

dan slovenske pismenosti2019

Награда ,,Бранко Миљковић" за најбољу књигу песама у 2018. години припала је Драгану Бошковићу, песнику и редовном професору на ФИЛУМ-у, за књигу песама Ave Maria!, објављену у ауторском издању.

Жири, који су чинили књижевни критичар Горан Максимовић и песници Марјан Чакаревић и Никола Живановић, у образложењу наводи да ,,поема Драгана Бошковића својом инвентивношћу и луцидношћу отвара нове просторе српске поезије. Као достојан наставак претходне књиге The Clash, она представља својеврстан амалгам наученог, прочитаног и доживљеног који се прожимају на свим нивоима текста, тако да се и књижевност и оно најприватније схватају неразлучиво, једноставно као искуство."

Награду додељује Град Ниш уз финансијску подршку Министарства културе.

d.b

 

У среду, 22. мај 2019. године, 14.00 часова, у просторијама Центра за развој каријере, одржаће се Презентација Еразмус+ програма кредитне мобилности,

Поред општих информација о Еразмус+ програму и активним конкурсима, представиће се и гости са Универзитета у Алмерији (Шпанија), Универзитета у Хаену (Шпанија), „Василе Голдиш“ Западног универзитета у Араду (Румунија), који ће говорити о могућностима мобилности за студенте, наставно и ненаставно особље Универзитета у Крагујевцу у оквиру Еразмус+ програма.

Уз Еразмус+ кредитну мобилност имате прилику да стекнете интернационално искуство и да део својих студија проведете на неком страном универзитету, а све то уз Еразмус+ стипендију! Управо ова презентација ће одговорити на питања шта је мобилност и како можете провести семестар у иностранству.

Молимо вас да се за присуство презентацији региструјете путем  онлајн формулара који можете наћи на следећем ЛИНКУ.