Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
×

Упозорење

JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/slikarstvo
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/slikarsketehnike
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/grafickidizajn
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/pismo
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/fotografija
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/grafikaknjige
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/grafikaigraficketehnike
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/vajarstvo
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/unutrasnjaarhitekturaiindustrijskidizajn
×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Уметнички савет Универзитетске галерије позива све заинтересоване на отварање изложбе ЦРТЕЖИ И РЕЉЕФИ  аутора Николе Вукосављевића, редовног професора Факултета ликовних уметности у Београду. Изложба ће бити отворена у уторак, 30. новембра 2021. године, у 19 часова у Универзитетској галерији у Крагујевцу.

Изложбу можете погледати до 7. јануара 2022. године.

Pozivnica

У среду, 01.12.2021. године у 9 часова одржаће се друга радионица са студентима у вези са практичним радом на идејном решењу за ,,Конкурс за ангажовање .грађана ка циркуларној економији''.

Радионица ће се одржати онлајн, а .учесници, студенти друге године ОАС Унутрашња архитектура, добиће линк за приступ непосредно уочи почетка радионице.


Радионицу воде ментори, тј. наставници са Катедре за унутрашњу архитектуру: др ум. Катарина Лончаревић, Јелена Рувидић, др Бојана Пашајлић и Наталија Богдановић.
Сви зинтересовани за учешће који не припадају наведеној групи учесника могу се јавити на имејл:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Radionica 2 1

Студенткиње основних и мастер академских студија студијског програма Унутрашња архитектура, Симона Благојевић и Магдалена Стојадиновић, излажу на Пиранским данима архитектуре у студентској селекцији за престижну награду Piranesi 2021. Филолошко-уметнички факултет се по први пут представља у оквиру међународне конференције 38. Интернационална архитектонска конференција Пирански дани архитектуре под насловом ,,Шта је мерљиво у архитектури’’ (What is measurable in architecture?).

ПДА је међународни догађај са једном од најдужих традиција, а одржава се од 1983. године у граду Пирану у Словенији. Изложба за награду Piranesi у оквиру наведене конференције биће отворена од 27. новембра у изложбеном простору Монфронт у Порторожу.
Критеријуми за селекцију при одабиру рада за ову престижну награду огледају се у поштовању природног и културног наслеђа, добро осмишљеној интеграцији у урбано или природно окружење, савременом схватању традиционалних и аутентичних архитектонских елемената, складу просторног и дизајнерског сагледаног у контексту просторне целине.

У складу са овим Катедра за унутрашњу архитектуру представља се са два рада:
Идејно решење продавнице накита ,,Студио Глина’’, Крагујевац
Студент / Симона Благојевић
Ментор / др Бојана Пашајлић
Настало у академској 2020/2021.

Регенерација урбане целине улице Иво Лоле Рибар, Крагујевац
Студент / Магдалена Стојадиновић
Ментори / Наталија Богдановић маст. инж. арх. и др Бојана Пашајлић
Настало у академској 2020/2021.

 Za sajt Copy

У Универзитетској галерији данас, 9. новембар 2021. у 13 сати одржава се Стручни панел – резултати истраживања на пројекту Арсенал-
Индустријско наслеђе.

 

 

 

Panel GU Arsenal min

Рад студенткиње Милицe Радуновић на пројекту „Арсенал“ прошао је селекцију за 30. Међународни салон урбанизма и биће изложен на Салону у Нишу од 8. до 13. новембра 2021. године.
Студенткиња Милица Радуновић је на IV години ОАС Унутрашње архитектуре урадила пројекат редизајна индустријског комплекса „Арсенал“ кроз три значајна предмета из области архитектуре-ентеријера и урбанизма, са циљем реанимације просторних потцелина, пренамене простора у нове атрактивне локације, уз задржавање постојеће просторне структуре и уз поштовање свих параметара „заштите објеката и амбијената“ комплекса. Ентеријерске и просторне интервенције дефинисане су у складу са постојећим габаритима и задатим параметрима локације. Формирана је нова просторна структура кроз различите флуидне архитектонске и амбијенталне потцелине које су повезале постојеће габарите са новим ефемерним просторним структурама урбанистичких подсклопова комплекса. Студенти
су радом на овом пројекту успели да повежу различите категорије проблема и да реализују, кроз пројектну документацију реалистична и оптимизујућа решења атрактивног и посебно захтевног комплекса Арсенала.

Студент : Милица Радуновић
Ментори: др Јелена В. Атанасијевић, др ум. Ивана Павловић, мр Сања Дрвеница

Arsenal Milica Radunovic 18 x 12 CMYK 300DPI 1

9. међународна изложба „ON ARCHITECTURE FACING THE FUTURE-NEW CHALLENGES” у организацији  Асоцијације за развој одрживе урбане заједнице – STRAND, биће отворена 1-12. децембра 2021. године у Галерији науке и технике САНУ у Београду.

Интердисциплинарна међународна изложба надовезује се на истоимену конференцију и део је програмске целине ,,О архитектури”. Главна тема следи концепт који је развијан и реализован девет година, на претходним конференцијама, а тиче се мултидисциплинарног приступа архитектури те проширивања истраживања и значаја разумевања архитектуре. Циљ је сагледавање позиције и улоге архитектуре и урбаног дизајна, као и допринос уметности и науке, кроз анализу добрих примера који унапређују живот у граду као основног артефакта урбане структуре градова.

Теме конференције су и теме изложбе: Феноменологија архитектуре, Изазови у архитектури и урбаном дизајну, Технологија и архитектура, Архитектура и уметност, Нове медијске уметности, Рачунарски дизајн и архитектура.

Панел под називом: EXHIBIT, DO NOT PROCRASTINATE + OUTDOOR CLASSROOM – A MULTIFUNCTIONAL WORK / EXHIBITION STATION продукт је  колаборације студената и наставника студијског програма Унутрашња архитектура на овогодишњој изложби. 

Излагачи: Катарина Лончаревић, Наталија Богдановић, Јелена Рувидић, Бојана Пашајлић, Анђела Десивојевић, Александар Ђукић, Елена Пајкић, Невена Пантелић, Анђела Хаџић, Виктор Веселиновић, Ивана Милојевић, Ксенија Зечевић, Маша Миленковић, Симона Благојевић.

Изложба радова награђених аутора на XX Бијеналу студентске графике Србије биће отворена у Галерији Дома културе Студентски град, Нови Београд, у четвртак 14. октобра 2021. године у 19 сати.

На XX Бијеналу студентске графике Србије, одржаном у Дому културе „Студентски град“ у фебруару ове године, јавност је имала прилику да се упозна са радовима  92 студената са шест уметничких академија из Србије (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Звечан). Том приликом додељене су равноправне награде ауторима најбољих радова по мишљењу жирија. Групна изложба награђених аутора представља најновије радове шест млада аутора и пружа увид у њихово разноврсно стваралаштво.

Дом културе „Студентски град“ од 1981. приређује Бијенале студентске графике. Многи, а нарочито награђени учесници досадашњих бијенала, имају истакнута места на савременој уметничкој сцени, како код нас тако и иностранству.

Излажу: Ивана Милосављевић (Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац), Невена Остојић (Факултет ликовних уметности, Београд), Дуња Станојевић  (Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац), Анђела Јордановић (Факултет уметности, Звечан), Маја Урошевић (Факултет ликовних уметности, Београд), Никола Милошевић (Филолошко-уметнички факултет, Крагујевац).

На конкурсу за пети стручни часопис студената друштвено-хуманистичких наука и уметности Политеума, који се издаје од стране студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука, одабран је и публикован рад под насловом ,,Сагледавање иностраних друштвеним фактора на елементе архитектуре и програм хотела Гранд Гушић", мастер студенткиње Катедре за унутрашњу архитектуру Невене Ристић под менторством др Бојане Пашајлић.
Приступ раду омогућен је преко линка.

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци, у недељу 03.10.2021. са почетком у 19.00 часова, биће отворена самостална изложба под називом ,,Здраво свете" аутора Сање Зебе, студенткиње четврте године Филолошко-уметничког факултета, модула Сликарство, из класе ванредног проф. др ум. Јелене Шалинић Терзић. 

aaaabeba

У уторак, 28. септембра 2021. године у 19 часова у нишкој галерији ,,Арт55" биће отворена самостална изложба др ум. Јелене Шалинић Терзић.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 10. октобра 2021. године. 

Добро дошли! 

Jelena Salinic pozivnica 1 1