Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Dani lulture 2017

 

 

Манифестација „Дани културе“ у организацији студената Филолошко-уметничког факултета реализује се сваке године у летњем семестру с намером да се међу младима промовише разноликост и богатство култура и да се успостави интеракција међу студентима различитих генерација и студијских група.

Идеја је да се културно-уметничким програмом, који припремају студенти самостално или у сарадњи са наставницима, публици приближи културно стваралаштво народа чији се језици, књижевности и културе изучавају на Филолошко-уметничком факултету. Представљањем традиције коју баштине српска, енглеска, немачка, француска, шпанска, италијанска култура, уз излагање радова студената у области примењеног и ликовног стваралаштва и извођење музичких дела, у реализацији програма учешће узимају студенти сва три одсека Филолошко-уметничког факултета.

Поетске вечери, драмски прикази, ликовне изложбе и музички програми обухваћени манифестацијом „Дани културе“ осмишљени су тако да их поред студената ФИЛУМ-а могу пратити сви којима је циљ упознавање и сусрет са другачијим културама, језицима, уметностима. Студенти овим путем имају могућност да прошире своја знања и да из нових перспектива сагледавају културно и уметничко стваралаштво народа чији језик студирају, док се остала публика упознаје са радом Филолошко-уметничког факултета.

Уз представљање активности студената ФИЛУМ-а, манифестација сваке године укључује и друге садржаје, заузимајући тиме значајно место на мапи културних дешавања у Крагујевцу. Поред тога што се повећава број локација на којима се програми одржавају и тиме омогућава већем броју људи да пропрати манифестацију, у оквиру „Дана културе“ имамо прилику да угостимо и колеге са других универзитета, који за посетиоце организују драмске и музичке програме, књижевне вечери, изложбе и сл.